ProblemSihat

Hidung Kerap Tersumbat Petanda Awal Kanser Hidung?

Kanser Hidung - Women Online Magazine

Ramai yang tidak arif atau peka dengan penyakit kanser hidung kerana mungkin tidak diberi pendedahan yang sewajarnya.Kanser hidung ini sama bahayanya seperti kanser lain dan jika tidak dirawat dengan pantas ia boleh merebak ke mata dan pangkal otak.

Menurut kajian, kanser ini antara sepuluh kanser yang tertinggi di kalangan rakyat Malaysia. Manaka mengikut statistik pula, penyakit ini sering menyerang kaum Cina dengan nisbah lelaki 14:100,000 manakala perempuan 3.8, diikuti kaum Melayu dan juga India. Risiko lelaki mendapat kanser hidung dua kaki ganda lebih tinggi berbanding wanita.

Apakah penyebab kanser ini terjadi?

  • Jangkitan virus EBV (Epstein Bar Virus).
  • Pengambilan makanan yang diawet dengan kandungan garam yang tinggi.
  • Faktor genetik.
  • Anda dinasihatkan menjaga kebersihan makanan.

Tanda-tanda Anda Diserang Kanser Hidung

Jika anda mendapati diri anda mempunyai salah satu siptom diatas, anda dinasihatkan untuk berjumpa dengan doktor dengan segera.

Pencegahan

Rawatan Lanjut

Pemeriksaan Endoscope akan dilakukan bagi mengetahui sekiranya anda mempunyai ketumbuhan di hidung. Sekiranya didapati terdapatnya bengkak di sekitar hidung anda, ia akan dicubit sedikit untuk membuat pemeriksaan makmal.

Pemeriksaan itu hanya masa yang singkat dan tidak menyakitkan. Jika anda disahkan mempunyai ketumbuhan, anda akan diperiksa melalui CT Scan untuk melihat saiz sebenar ketumbuhan anda.

Anda juga akan diminta melakukan X-ray dada dan ultrasound hati untuk melihat sejauh mana ketumbuhan itu telah merebak. Pesakit akan dirawat denga radiotherapy seterusnya melalui chemotherapy mengikut tahap kanser itu.

Info Ekstra!

Kredit foto: ct.gov

<< Ketahui khasiat sayur bayam di sini.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Previous post

Perlu Cuba! 6 Cara Sekat Ketagihan Makanan Manis

Next post

7 Tips Menghilangkan Bau Mulut Ketika Bangun Pagi

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *