SenamanSihat

Mesti Cuba! Senaman Ringkas Besarkan Punggung

cara besarkan punggung  - woman online magazine

Foto: media3

Bagi sesetengah wanita, mempunyai punggung yang besar dan padat adalah sebuah anugerah kerana tidak semua wanita mampu memilikinya.Punggung yang besar dan padat adalah salah satu senjata wanita untuk menarik perhatian lelaki selain memiliki wajah yang menawan.

Disebabkan itulah ramai wanita berlumba-lumba untuk mendapatkan bentuk punggung seperti yang mereka inginkan.Sama seperti membuat senaman bahagian otot yang lain, senaman otot punggung juga penting untuk menjaga kekuatan dan keseimbangan tubuh ketika anda beraktiviti. Mempunyai otot punggung yang kuat akan membuatkan aktiviti anda sehari-hari menjadi lebih efisyen.

Jika anda termasuk dalam kategori mereka yang menghabiskan waktu seharian duduk di depan komputer, anda perlu melakukan senaman punggung ini. Jika otot-otot tersebut lemah, anda akan mendapat sakit punggung di kemudian hari.Selain itu, memiliki otot punggung  yang kuat juga akan membuatkan postur tubuh anda menjadi lebih baik.

Kena Rajin Bersenam!

Gerakkan badan anda terutama bahagian pinggang dan kaki. Joging atau berenang, lakukan paling kurang 15-20 minit setiap hari. Dengan bersenam, anda akan berpeluh dan otot-otot punggung juga akan bekerja secara optimum.

Cara Besarkan Punggung Dengan Tiga Bentuk Senaman:

Squats

Squats adalah senaman yang sederhana dan sangat mudah untuk dibuat. Anda cuma perlu berdiri dengan kaki terbuka (lebih lebar daripada bahu anda). Pastikan kepala dan punggung tetap lurus, bengokkan lutut anda sampai paha sejajar dengan lantai. Jangan biarkan lutut anda lebih panjang daripada jari kaki. Tahan seketika, kemudian luruskan kaki anda lagi. Lakukan sebanyak tiga set yang semuanya terdiri dari 10 hingga 15 kali dengan masa tiga hingga lima minit. Untuk hasil yang lebih baik, peganglah dumbell di tangan ketika anda sedang melakukan squats.

Lunges

Pada posisi berdiri, pastikan kedua belah  kaki anda menghadap ke depan selebar bahu. Setelah itu, langkahlah salah satu kaki anda kira-kira sepanjang satu meter (bergantung pada kepanjangan kaki serta kekuatan kaki anda). Pastikan tubuh anda tegak lurus dan bengkok lutut ke depan, sejauh mana yang anda boleh atau sehingga paha anda sejajar dengan tanah. Lutut kaki belakang akan menyentuh tanah. Dengan menggunakan otot paha kaki depan, angkat tubuh anda maksimum ke posisi asal. Ulangi dengan kaki berikutnya yang melangkah ke depan. Lakukan tiga set yang masing-masing terdiri dari 10 hingga 15 kali pengulangan dengan kiraan masa tiga hingga lima minit. Anda juga boleh memegang dumbbell untuk memberikan lebih bebanan pada otot paha dan punggung.

Hamstring Curls

Anda boleh menggunakan peralatan senaman yang anda di gym ataupun di rumah. Ikatkan beban di kedua pergelangan kaki anda dengan posisi berdiri menghadap ke tembok atau satu benda yang boleh anda jadikan pegangan, seperti di belakang keruasi. Perlahan-lahan angkat satu kaki ke arah belakang sampai setinggi paha anda. Tahan seketika, kemudian turunkan kaki anda secara perlahan-lahan juga. Lakukan tiga set yang semuanya dengan 10 hingga 15 kali pengulangan, dalam tempoh tiga hingga lima minit.

<< Ketahui senaman untuk mengecilkan paha di sini.

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Previous post

Resepi Kek Cawan Red Velvet

Next post

Kenali Punca Yang Menyebabkan Anda Mudah Jadi Pelupa

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *