SenamanSihat

Atasi Masalah Sakit Lutut Dengan 6 Senaman Ringkas

Sakit Lutut - Women Online Magazine

Kredit Foto: corept.net

Sakit Lutut. Penyakit ini juga dikenali sebagai Osteoathritis adalah berpunca daripada bendalir sinovia dan tulang rawan atau “minyak hitam” pada lutut yang telah berkurangan.

Kekurangan bendalir pada lutut menyebabkan kesakitan pada lutut.Oleh itu,antara langkah untuk mengurangkan risiko sakit lutut adalah melalui senaman. Senaman ringkas perlu diamalkan oleh penghidap sakit lutut untuk meredakan kesakitan. Jom kita pelajari senaman sakit lutut.

Senaman Ringkas Sakit Lutut

  1. Pastikan anda melakukan ‘warm up’ sebelum senaman. Antara yang boleh dilakukan ialah cycling dalam masa 5 minit, berjalan selama 2 minit, atau lakukan wall push-up selama 15-20 minit setiap sesi.
  2. Kemudian,baring di atas lantai dan bengkokkan sebelah kaki (pastikan tapak kaki flat atas lantai). Kaki sebelah lagi diangkat ke ketinggian sama paras dengan lutut sebelah. Ulang selama 10-15 minit dan lakukan senaman ini 3 sets.
  3. Seterusnya,berdiri sambil memegang kerusi (di bahagian belakang). Angkat sebelah kaki anda ke arah punggung anda sejauh yang boleh dan kekalkan kedudukan itu selama beberapa minit. Lakukan senaman ini selama 15 minit sebanyak 3 sets.
  4. Baring secara meniarap dan letakkan kedua-dua kaki dalam keadaan lurus. Kemudian,angkat sebelah kaki anda selama 3-5 saat, turunkan, dan ulang semula. Lakukan sebanyak 10-15 kali dan diikuti dengan kaki sebelah lagi.
  5. Berdiri pada kedudukan menyandar pada dinding dan pastikan tapak kaki dijarakkan sedikit. Dengan perlahan-lahan, bengkokkan lutut anda (punggung dan belakang anda masih menyandar pada dinding), dan biarkan pada posisi ini selama 5-10 saat. Ulang semula dan cuba untuk berada dalam posisi tersebut dalam tempoh lebih lama pada setiap set.
  6. Anda boleh lakukan aktiviti ini di anak tangga. Pegang pada birai tangga dengan kedudukan tumit anda sedikit tergantung pada hujung anak tangga. Dengan perlahan, naikkan tumit anda setinggi yang boleh, kemudian turunkan. Ulang selama 10-15 minit sebanyak 3 sets.

Anda bolehlah cuba untuk melakukan senaman ringkas ini tetapi jangan terlampau memaksa diri. Lakukan mengikut kemampuan diri anda.

Petua Meredakan Sakit Lutut

  • Anda juga boleh memanaskan sendi dengan cara menggunakan air suam dalam botol atau pad atau juga mandi dengan menggunakan air suam selama 20 minit sekali untuk beberapa kali sehari. Ia membantu meredakan kesakitan.
  • Ubat penahan sakit atau ubat anti radang sangat membantu mereda dan menghilangkan kesakitan sakit lutut. Krim panas juga boleh meredakan kesakitan.

 

Baca Juga: 8 Punca Sakit Tengkuk

 

Info Ekstra

Minyak Ikan Kod Untuk Mencegah Kerosakan Rawan Sendi

Masih ingat ketika kecil dulu kita dipaksa makan minyak ikan kod yang rasanya tidak sedap itu? Menurut kajian, asid lemak yang banyak terdapat di dalam minyak ikan kod mampu menghentikan enzim yang merosakkan rawan. Justeru itu,minyak ikan kod dapat melambat dan mencegah kerosakan rawan sendi.

 

Jangan lupa SHARE artikel ini ya.

<< Ketahui cara untuk menghancur lemak di perut dengan menggunakan basikal senaman di sini.

 

Previous post

1001 Rahsia Cantik & Sihat Dengan Kulit Kayu Manis

Next post

Resepi Sambal Hitam Belimbing Buluh Pahang

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *