FamiliPermata Hati

Cara Selamat Memotong Kuku Bayi Yang Baru Lahir

Gunting Kuku Bayi - Women Online Magazine

Foto: lexingtonfamily

Memotong atau mengunting kuku bayi yang baru lahir memang sedikit stress. Meskipun anda berpengalaman dalam merawat bayi, tetapi perasaan resah itu tetap wujud. Bimbang jika anda akan menyakiti bayi anda.

Tentu ramai yang ingin tahu, bilakah waktu yang paling tepat untuk memotong atau mengunting kuku bayi anda, terutama bayi yang baru lahir? Anda perlu segera melakukannya, dua kali seminggu atau lebih dalam beberapa minggu pertama setelah kelahiran bayi anda. Jari bayi yang baru lahir sangat kecil dan kukunya tumbuh dengan cepat.Memotong atau menguntingnya perlu dilakukan untuk menjaga kuku yang cepat tumbuh. Biasanya kuku kaki yang baru lahir tumbuh lebih lambat berbanding dengan kuku tangan.

Ketika memotong atau mengunting kuku bayi, anda perlu berhati-hati. Jika terlalu pendek ia boleh terluka dan kalau masih terlalu panjang, kuku tersebut boleh menggores dan menimbulkan kesan-kesan calar merah di wajahnya sendiri.Anda perlu merawat kuku bayi dengan cara yang sederhana iaitu memotongnya dengan menggunakan ketip kuku atau gunting kuku khusus untuk bayi. Anda disarankan menggunakan gunting kuku bayi yang tajam dan sesuai dengan bayi yang bergerak aktif. Anda perlu berhati-hati, bersikap tenang dan relaks semasa memotong atau mengunting kuku bayi anda.Jangan bimbang ok, lama-kelamaan nanti anda akan terbiasa dan tidak ragu-ragu lagi untuk memotongnya.

Ikuti beberapa tips berikut:

  1. Gunakan peralatan yang tepat. Guna ketip atau gunting kuku untuk bayi, atau peralatan manicure pedicure khas untuk bayi. Seeloknya guna gunting kuku berukuran kecil dan gunting bulat.
  2. Pastikan anda memotongnya di tempat yang terang. Pencahayaan yang terang membolehkan anda melihat dengan lebih jelas kuku bayi yang akan dipotong.
  3. Potong atau gunting kuku bayi selepas mandi. Pada ketika itu kuku bayi lebih lembut sehingga lebih mudah untuk dipotong. Anda juga disarankan memotong kuku bayi anda ketika dia tidur atau sedang leka menyusu.Dudukkan bayi anda di atas pangkuan, tekan hujung jari sehingga kuku terkeluar sedikit dari kulit. Kemudian potong di bahagian berwarna putih
  4. Potong kuku bayi dengan bentuk lurus rata, dan bukannya dengan bentuk melengkung seperti kuku dewasa. Usahakan agar memotongnya tidak terlalu pendek atau kuku masih terlalu panjang. Tinggalkan kuku sedikit saja agar jari tidak sampai terluka. Asah (nail files) kuku jari tangan dengan bentuk melingkar untuk menghindari hujung kuku menjadi tajam. Sementara itu, potong lurus kuku kaki.
  5. Sekiranya anda tidak sengaja melukai kulitnya, basuh kawasan yang terluka dengan air mineral dan sapukan dengan ubat antiseptik. Jangan balut atau tutup luka tersebut dengan plaster untuk menghindari bayi menarik atau memasukannya ke dalam mulut.

Info Ekstra

Untuk menghentikan pendarahan apabila anda tidak sengaja melukai, celupkan kuku yang berdarah ke dalam air sejuk. Kemudian keringkan dengan menggunakan tisu dan pegang kuku bayi anda dengan sedikit tekanan. Dalam masa 1-2 minit pendarahan tersebut akan berhenti.

<< Ketahui penyebab dan tanda-tanda mata juling pada bayi anda di sini.

 

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Previous post

Kanta Kecantikan Inovatif Sihat, Serikan Mata Wanita Sepanjang Hari

Next post

Baju Mandi Muslimah Pilihan Terbaik Wanita Muslim

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *