AsmaraCantikFamili

Dapatkan Seks Hebat Ketika Hamil

Main Masa Mengandung - women online magazine

Foto: Sekadar Hiasan

Main Masa Mengandung. Ehhh… Boleh ke? Pertanyaan itu sering terjadi…

Hanya kerana disebabkan perut anda semakin ‘memboyot’, maka nafsu seks anda menurun.Jawapannya tidak! Ketika mengandung seorang wanita boleh menjadi lebih bersemangat untuk ‘main’ kerana hormonnya meningkat sewaktu hamil.

Biasanya di pertengahan kehamilan, pada trimester kedua dorongan seksual atau rasa hendak ‘main’ masa mengandung menjadi lebih meningkat disebabkan oleh hormon-hormon reproduktif seperti estrogen dan progesterone yang relatif meningkat.

Ketika ini energi mula meningkat naik, rasa mual dan pening juga semakin berkurangan. Seks boleh menjadi perkara nombor satu yang bermain di kepala wanita mengandung pada masa ini kerana adanya peningkatan aliran darah ke vagina, sehingga vagina semakin membesar dan mengalami peningkatan ‘kebasahan’.

Jadi, itulah sebabya keinginan wanita untuk ‘main’ masa mengandung menjadi lebih ‘over’ daripada kebiasannya.

 

Berikut beberapa fakta seks ketika mengandung yang boleh anda baca!

1.Posisi Seks

Ketika mengandung bukan bermakna anda langsung tidak boleh menikmati hubungan seks atau tak boleh ‘main’. Anda boleh ‘main’ masa mengandung asalkan posisi seks yang dipraktik itu betul. Contohnya, ‘woman on top’, yang dikatakan posisi terbaik, ‘main’ masa mengandung agar anda boleh mengawal kedalaman penis.Posisi ini boleh dilakukan pada trimester pertama dan kedua.

Tetapi posisi seks berbaring terlentang ini  perlu dihentikan pada masa kehamilan sudah mencecah 16 hinga 20 minggu. Pada posisi yang terlentang ini rahim dikatakan akan menekan ‘vena cava inferior’ dan mengurangi pengaliran darah dari tubuh ke jantung disebabkan berat bayi dan juga pasangan.

Ketika perut anda semakin membuncit cubalah posisi seks cara mengiring, Selain itu, anda juga boleh meminta pasangan anda duduk bersandar dan anda duduk di atas pangkuannya.

 

Baca Juga: Panaskan Hubungan Suami Isteri

 

2. Wanita Mengandung Super Seksi

Jangan terkejut, jika En. Hubby enggan berjauhan daripada anda sepanjang tempoh kehamilan. Ketika mengandung, seorang wanita memang kelihatan lebih cantik dan menarik. Ini disebabkan oleh tanda-tanda kesuburan yang kelihatan ketika anda mengandung. Secara semulajadi, sang suami akan lebih tertarik pada anda yang berada pada masa subur.

 

Baca Juga: Pikat Suami Dengan Baju Tidur Seksi

 

3. Tetap Selamat Walaupun ‘Main’ Masa Mengandung

Melakukan hubungan seks atau ‘main’ masa mengandung, tetap ok selagi anda selesa untuk melakukannya bersama pasangan. Jika anda dan pasangan masih dihantui perasaan bimbang atau takut dengan keselamatan bayi dalam kandungan, sebaiknya anda mendapatkan nasihat daripada doktor. Biasanya doktor akan memberikan nasihat terbaik jika anda memang berada pada situasi yang kurang baik seperti bermasalah dengan ‘plasenta previa’ dan sebagainya.

 

4. Sering Terangsang

Ada kajian mengatakan, wanita mengandung biasanya akan mengalami orgasme yang lebih kerap kerana peningkatan daya sensitif di saraf, pengenduran alat sulit serta peningkatan kadar hormone oksitosin. Ketika mengandung juga, aliran darah anda dari kawasan punggung juga akan meningkat.

 

Baca Juga: Sehangat Asmara 

 

Info Ekstra!

Anda tidak boleh ‘main’ masa mengandung jika;

1.Doktor telah mengesahkan bahawa punya risiko keguguran.

2. Berisiko bersalin premature, sebelum usia kandungan 37 minggu.

3.Anda mengalami ‘plasenta previa’, yang mana plasenta menutupi permukaan serviks.

4.Anda mengalami pendarahan vagina. Biasanya terjadi pada kehamilan kembar.

5. Mengalami infeksi tertentu.

 

Nota Kaki: Komunikasi memainkan peranan penting dalam mencapai kepuasan hubungan seksual. Jika hubungan seks sukar dilakukan, terutama di penghujung kehamilan, mungkin dengan memberikan urutan dan pelukan kasih sayang boleh menjadi galang gantinya! SHARE artikel ini jika perlu.

<< Siapa nak tahu cara elakkan kebocoran masa datang haid, klik sini..

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Previous post

8 Cara Jimat & Tepat Urus Belanja Kahwin

Next post

Perlu Tahu! 7 Khasiat Bunga Rose

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

1 Comment

  1. […] kajian yang mengatakan bahawa melakukan hubungan seks sehangat asmara boleh menenangkan saraf yang tegang, menurunkan tekanan darah dan mengurangkan stress. Salah satu […]

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *