DekoStail

6 Jenis Lampu Ruang Tamu Paling ‘Superb’

Lampu Ruang Tamu - Women Online Magazine 1

Kredit Foto: realsearchri,atgimg,destinationlighting,lulusoso,houzedesign,previewcf.turbosquid,housetohome

Lampu Ruang Tamu. Bagaimanakah memilih jenis lampu ruang tamu yang sesuai?

Pemilihan lampu haruslah disesuaikan mengikut konsep penataan interior ruang tamu kediaman anda. Jangan pula ruang tamu anda berkonsep moden, tetapi anda memilih lampu jenis klasik!

Terdapat beberapa jenis pilihan lampu yang sesuai mengikut konsep penataan terkini seperti klasik, moden kontemporari, tropika dan lain-lain. Jika anda berkunjung ke kedai lampu, pastinya anda akan mengalami dilema untuk memilih lampu yang sesuai untuk ruang tamu anda.

 

Jenis-jenis lampu ruang tamu

Lampu Ruang Tamu - Women Online Magazine 2

1.  Lampu LED

Lampu LED adalah sesuatu yang mengagumkan dalam teknologi lampu sejak lampu elektrik dicipta. Ia dibina di dalam lampu untuk reka bentuk baru yang menarik dan menggunakan tenaga yang sedikit berbanding lampu pijar. Jangan anda tak tahu, lampu LED bersifat yang mesra alam sekitar.

 

Baca Juga:  Cara Hias Bilik Tidur Sempit

 

2.  Lampu Meja

Lampu meja membolehkan anda mengubah suai suasana ruang tamu lebih dari satu cara. Ia memberikan anda cahaya tambahan di tempat yang diperlukan. Lampu meja direka dalam pilihan yang menarik untuk menambah sedikit warna, tekstur dan cahaya tambahan.

 

3.  Lampu Lantai

Lampu lantai menawarkan anda lampu ruang tamu yang sesuai dalam apa jua ruang, walaupun jika anda tiada ruang tamu yang besar. Ia mudah dialihkan, jadi anda boleh mengubah ruang agar lebih selesa.

 

Lampu Ruang Tamu - Women Online Magazine 3

 

4. Lampu Dinding

Lampu dinding datang dalam gaya yang berbeza, untuk memberikan ruang tamu anda tampak lebih cantik dan menarik. Kebanyakan daripadanya boleh digunakan dengan mentol LED, jadi anda dapat mengurangkan perbelanjaan elektrik.

 

5. Lampu Siling

Lampu siling digayakan untuk mempamerkan kretiviti anda dalam menghias ruang tamu. Padanan yang sesuai bersama konsep ruanb tamu, pastinya ia memberikan ruang tamu anda lebih hebat!

 

Baca Juga: Trik Ruang Tamu Nampak Mewah

 

6. Lampu Sorot

Lampu sorot digunakan untuk memberi cahaya di tempat yang diperlukan. Kebanyakan lampu sorot boleh digunakan dengan mentol LED untuk menjimatkan bil elektrik anda dan membantu menjaga alam sekitar.

 

Tips Memilih Lampu Ruang Tamu

  • Jenis Lampu

Sebelum memilih jenis lampu yang sesuai, anda sewajarnya melihat dulu konsep ruang tamu anda, untuk dipadankan dengan lampu yang sesuai.

  • Mentol Yang Sesuai

Selepas memilih jenis lampu, mentol penting dalam menghidupkan suasana pencahayaan diingini selain jenis dan reka bentuk lampu itu sendiri. Kesemua mentol mampu menghasilkan kesan pencahayaan yang indah bagi ruang tamu, namun bergantung pada kehendak dan citarasa anda.

 

Nota Kaki: SHARE artikel ini ya!

<< Ketahui tips memlih kain langsir yang sesuai untuk ruang dapur kediaman anda. Baca di sini.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Previous post

Resepi Roti Sardin Pedas

Next post

Kutu Kelamin Boleh Buat Kemaluan Anda Jadi Gatal

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *