FamiliKewanitaanSihat

Kuasa Alat Sulit Wanita

alat sulit wanita - women online magazine

Kredit Foto: 40winksaday

Alat Sulit Wanita. Apakah wanita boleh memulihkan kembali vaginanya yang sudah longgar agar menjadi rapat kembali?

Setiap wanita akan melalui proses di mana vagina atau alat sulitnya menjadi longgar. Semua ini disebabkan oleh penuaan usia serta proses melahirkan anak. Namun terlalu kerap melakukan hubungan seksual juga adalah faktor utama yang membuatkan vagina atau alat sulit wanita menjadi longgar. Biasanya wanita yang memiliki vagina longgar cenderung mengalami ghairah seksual yang rendah. Situasi ini boleh membuatkan hubungan seks anda dan suami menjadi kurang harmoni.

 

Baca Juga: Tahan Lama Di Ranjang

 

Anda yang berdepan dengan masalah ini, jangan susah hati. Alat sulit wanita memiliki sifat elastik, jadi vagina wanita boleh dirapatkan dengan cara-cara yang tertentu. Caranya cukup mudah, tak perlu mengeluarkan banyak wang ataupun melakukan pembedahan untuk merapatkan serta menganjalkan kembali vagina atau alat sulit wanita yang telah longgar itu.

Selain boleh menggunakan produk herba atau gel vagina untuk mengembalikan otot vagina yang longgar menjadi rapat kembali, anda juga boleh melakukan senaman kagel. Senaman ini dapat membantu memperkuatkan otot-otot vagina. Ia berguna untuk melatih otot dasar ‘pubococcygeus’, yang mana otot-otot yang bergerak adalah organ dalam punggung iaitu rahim, saluran kecing dan usus.

 

Kekuatan Senaman Kagel

Teknik senaman kagel cukup mudah dilakukan, seperti menahan kecing selama lima saat, kemudian dilepaskan. Terus ulangi senaman tersebut, paling kurang lima kali berturut-turut dengan meningkatkan tempoh masa menahan kencing 15 hingga 20 saat.

Senaman ini cukup mudah dan boleh dilakukan pada bila-bila masa sahaja serta memerlukan masa beberapa minit. Boleh dilakukan di kerusi kerja, sambil duduk, sambil berdiri, berbaring, berjalan dan sebagainya. Senaman kagel ini juga bukan setakat membantu memulihkan elastik alat sulit wanita, tetapi juga meningkatkan pengaliran darah ke daerah vagina.

Perkara ini sangat efektif dalam meningkatkan kesuburan wanita, serta mempercepatkan respons terhadap rangsangan seksual. Selain itu, anda juga perlu menjaga kebersihan  alat sulit. Perkara ini mempengaruhi kesihatan di sekitar vagina. Malahan, ia menjadi salah satu syarat agar wanita boleh subur.

Ada beberapa yang perlu dilakukan untuk memelihara organ peranakan:

1. Sentiasa menjaga kebersihannya. Usahakan agar sentiasa kering dan tidak lembap. Keadaan yang basah memudahkan jangkitan infeksi dari luar.

2. Cara membasuh yang betul (dengan tuala atau tisu mahu pun air sewaktu membersihkan) adalah dari arah depan ke belakang, agar penyakit yang kemungkinan besar bersarang di dubur tidak terbawa ke wilayah kemaluan dan akan menimbulkan infeksi, peradangan dan rangsangan rasa gatal-gatal.

 

Baca Juga: Penyakit Kelamin

 

3. Untuk memudahkan penyerapan getah dan peluh, gunakanlah pakaian dalam yang berbahan ‘cotton’ dan bukan nilon atau bahan sintetis lain yang kecil daya serapnya.

4. Jangan menggunakan alat-alat bantuan untuk mastrubasi yang boleh menyebabkan pecahnya selaput dara dan infeksi pada vagina atau penis.

5. Untuk remaja lelaki, bersunat pada bahagian hujung penis diperlukan untuk menjaga kebersihan alat sulitnya.

6. Mencukur bulu kemaluan secara teratur, kerana rambut kemaluan  juga boleh ditumbuhi sejenis kulat atau kutu sehingga menimbulkan rasa tidak selesa dan gatal.

 

Baca Juga: Bahaya Bulu Kelamin

 

7. Jangan menggunakan alat pembersih kimia  tertentu kerana akan merosakkan keasidan vagina yang berfungsi membunuh bakteria atau kuman yang masuk. Selain itu, jangan menggunakan deodoran atau semburan. Rangsangan daripada bahan ini boleh menimbulkan peradangan di liang alat sulit dan bibir kemaluan dengan rasa gatal dan keputihan.

Apa Yang perlu Anda Lakukan Ketika Haid:

  • Pada ketika haid, pembuluh darah dalam rahim sangat mudah terkena infeksi, dan sebab itulah kebersihan vagina harus dijaga kerana kuman mudah sekali masuk dan dapat menimbulkan penyakit pada saluran peranakan.
  • Selama haid mungkin timbul rasa ngilu pada pinggang dan punggung, hal ini disebabkan adanya peregangan pada otot rahim.
  • Untuk menjaga kebersihan, penggunaan pembalut wanita selama haid harus diganti secara teratur 2-3 kali atau setelah mandi dan membuang air kecil.
  • Jika pemakaian pembalut yang dibuang sebaiknya dibungkus sebelum dibuang ke tempat sampah. Untuk pembalut lainnya(diperbuat daripada kain ) sebaiknya sebelum dicuci terlebih dahulu, direndam memakai sabun pada tempat tertutup.

 

Nota Kaki: Boleh SHARE artikel ini.

<< Mahu cinta anda dan suami kembali bergelora seperti baru berkahwin? Rahsianya baca di sini.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Previous post

Resepi Puding Trifle

Next post

5 Jus Untuk Kurus Yang Perlu Anda Cuba Kalau Nak 'Slim'

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *