SenamanSihat

5 Senaman Ringkas Buat Anda Yang Sentiasa Sibuk

senaman ringkas - women online magazine

Kredit Foto: livemans

Sibuk? Tak ada masa untuk bersenam? Cubalah senaman ringkas ini.

Kesibukan di tempat kerja membuatkan ramai yang tidak mempunyai waktu untuk bersenam. Kesibukan juga turut menjadi alasan mengapa ramai orang tidak mempedulikan kepentingan bersenam, sekalipun melakukan senaman ringkas!

Senaman seperti bersukan, bersenam robik, berjalan kaki dan sebagainya membuatkan tubuh seseorang itu menjadi lebih cergas, segar dan sistem perjalanan darah juga menjadi lebih teratur. Bahkan, amalan gaya hidup sihat ini juga turut mengurangkan risiko menghadapi penyakit-penyakit berbahaya.

Sebenarnya mengabaikan waktu bersenam bukanlah perkara yang bagus. Sekalipun anda terlalu sibuk dengan kegiatan harian, itu tidak bermakna adna tidak boleh melakukan senaman. Ada beberapa jenis senaman ringkas yang boleh anda lakukan setelah selesai melakukan sebarang aktiviti, sama ada tugas di pejabat mahupun di rumah.

 

Baca Juga: Manfaat Senam Aerobik

 

Biarpun sekadar senaman ringkas dan dilakukan secara teratur itu adalah lebih baik daripada anda langsung tidak bersenam! Sebaiknya, jangan jadikan kesibukan sebagai alasan untuk anda mendapatkan tubuh yang ‘fit’ dan sihat.

 

Anda boleh memilih satu daripada lima jenis senaman ringkas berikut;

1.Berjalan Kaki

Berjalan kaki merupakan salah satu senaman ringkas yang cukup sederhana yang boleh anda lakkan pada setiap hari. Luangkan waktu anda seketika setiap pagi untuk berjalan kaki. Biasakan diri untuk bangun pagi dan berjalan  di sekitar kawasan kediaman anda.

Jika jarak ke tempat kerja/kampus cukup dekat, tidak ada salahnya jika anda berjalan kaki sahaja. Selain itu, anda juga boleh menggunakan waktu ketika berbual di telefon bimbit untuk menggerakkan kaki anda daripada hanya duduk berdiam diri di kerusi. Percayalah, senaman klasik ini mampu memberikan manfaat yang luar biasa buat anda.

 

Baca Juga: Ubat Kurus

 

2. Squat

Senaman ini sangat bagus untuk membentuk otot punggung dan paha anda.Gerakan squat cukup mudah sehingga anda boleh melakukan squat pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Caranya : berdiri, duduk di kerusi atau bangku, kemudian berdiri lagi. Ulangi gerakan tersebut sebanyak 15-20 kali.

 

3. Jogging

Jogging tidak semestinya  perlu dilakukan di luar rumah jika anda tidak mempunyai banyak waktu untuk melakukannya. Senaman ringkas ini tidak sukar untuk anda lakukan. Anda boleh meluangkan waktu di pagi hari untuk melakukannya. Memadai jika anda lakukannya, paling minimum 10 minit pada setiap hari. Malahan, anda boleh melakukannya sambil menoton televisyen ataupun mendengar muzik.  Senaman ringkas ini baik untuk membentuk massa otot dan juga membakar kalori dalam tubuh anda.

 

4. Push Up &  Sit Up

Senaman ringkas yang ke-empat adalah push up dan sit up. Senaman ringkas ini tidak memerlukan waktu yang banyak dan boleh anda lakukan di pada waktu-waktu terluang  pada setiap hari. Cuba lakukannya 10-15 kali  dan anda juga boleh melakukan push up to the wall sebagai alternatif jika push up konvensional itu masih sukar untuk anda lakukan.

Caranya, push up dalam posisi berdiri dengan tangan yang melekat di dinding. Senaman ringkas ini mampu membakar kalori tubuh anda dan membuat tubuh anda menjadi segar serta boleh membentuk otot tubuh anda.

 

 5. Abdominal Exercise

Anda hanya memerlukan 5 minit setiap hari untuk melakukan senaman ringkas yang menguatkan otot perut. Senaman  tersebut seperti bicycle crunch, plank, dan mountain climber. Tiga senaman ini sangat cepat untuk membakar kalori tubuh serta menjaga kesegaran tubuh anda  sepanjang hari.

 

Nota Kaki: Jangan lupa SHARE artikel ini ya

<<  Anda punya masalah tentang pembuangan air kencing(urine). Jaga-jaga, takut-takut buah pinggang anda rosak! Baca di sini…

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Previous post

Resepi Puding Laici

Next post

Fenomena Hijab Seksi Terus Menular

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *