Petua PemakananSihat

7 Sebab Kenapa Anda Elok Makan Ikan Sardin

ikan sardin - women online magazine

Kredit Foto: pratique

Ikan Sardin. Anda lebih suka ikan sardin segar atau sardin dalam tin?Sajian ini boleh buat selera makan jadi bertambah!

Kebanyakan wanita bekerjaya yang tidak mempunyai banyak waktu di dapur pasti memilih untuk memasak ikan sardin tin kerana sangat mudah. Selain cepat dimasak, ikan sardin juga mempunyai kelebihan kandungan zatnya.

 

Baca Juga: Tips Bela Ikan Emas

 

Ikan sardin mengandungi protein, lemak, kalsium, besi, magnesium, fosfor, kalium, natrium. Manakala vitamin yang terkandung dalam sardin meliputi vitamin thiamin, riboflavin, niasin, vitamin B6, folat, vitamin B12, A, D, E dan vitamin K.

Ikan Sardin Elok Untuk Kesihatan

1. Melindungi Daripada Penyakit Jantung

Lemak Omega-3 juga memainkan peranan penting dalam kesihatan kerana zat yang terkandung dalam ikan sardin dapat melindungi jantung daripada pelbagai penyakit. Lemak tersebut membantu menurunkan paras kolesterol, menurunkan tekanan darah tinggi yang seringkali dikaitkan dengan serangan jantung.

 

2. Membantu Perkembangan Otak

Lemak Omega- 3 sangat diperlukan dalam jumlah besar untuk perkembangan otak. Ia dapat menguatkan memori dan juga meningkatkan daya tumpuan.

 

3. Membantu Pertumbuhan & Memperkuatkan Tulang

Ikan sardin merupakan sumber terbaik kalsium dan Vitamin D. Bahkan Vitamin D yang terkandung dalam ikan sardin membantu menyerap kalsium di dalam badan kita. Sekaligus membantu pertumbuhan tulang yang kuat dan sihat malah dapat mencegah Osteoporosis.

 

4. Mencegah Pembekuan Darah

Gumpalan darah dalam arteri sangat berbahaya untuk jantung. Oleh itu, lemak Omega-3, yang dtemui dalam ikan seperti ikan sardin ini, baik untuk mencegah pembekuan darah daripada berlaku.

 

Baca Juga: Kebaikan Omega-3

 

5. Meningkatkan Antibodi

Antibodi badan dapat ditingkatkan dengan mengamalkan makan ikan sardin kerana kajian menunjukkan minyak ikan sardin dapat meningkatkan sel-sel sistem antibodi tubuh anda.

 

6. Kulit Lebih Sihat

Wanita mana yang tidak ingin memiliki kulit yang cantik,sihat dan bersinar bukan? Oleh itu,amalkan makan ikan sardin kerana ia kaya dengan lemak Omega-3.  Lemak ini berperanan untuk meningkatkan sel-sel kulit,mengurangkan radang kulit sekaligus menjadikan kulit sihat.

 

7. Pembentukan Otot

Ikan sardin adalah salah satu sumber makanan yang kaya dengan protein. Protein yang dimakan tersebut dapat membantu dalam pembentukan otot pada tubuh kita.

 

Nota Kaki: Jangan lupa SHARE artikel ini ya

<< Ketahui khasiat Misai Kucing di sini.

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Previous post

5 Tips Ketika Hamil Untuk Dapatkan Berat Badan Ideal

Next post

Cuba 5 Cara Sederhana Hidup Bahagia

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *