Petua PemakananSihat

Mesti Baca! 6 Kebaikan Labu Kuning Untuk Kesihatan

Labu Kuning - woman online magazine

KreditFoto : globe-views

Labu Kuning. Tahukah anda bahawa labu kuning juga memiliki sejuta kebaikan untuk kesihatan.

Labu kuning yang masak mempunyai berat yang boleh mencecah 5 kg!Warna kuning atau oren pada isi buahnya adalah menandakan bahawa labu kuning mempunyai kandungan karotenoid yang tinggi.

Labu kuning yang sudah masak mempunyai kandungan nutrisi yang cukup lengkap seperti, karbohidrat, protein, lemak, mineral (kalsium, pospor, besi, natrium, kalium, tembaga dan zinc), beta karoten, tiamin, niacin, serat, dan vitamin C.

 

Sejuta Kebaikan Labu Kuning

  • Zat yang paling hebat dalam labu kuning adalah beta karoten sebagai sumber vitamin A untuk menjaga kesihatan mata, mencegah katarak, mencegah pertumbuhan sel kanser dan menyihatkan sistem peranakan. Buah labu juga kaya dengan vitamin C yang sangat diperlukan tubuh sebagai antioksidan penangkis radikal bebas.

 

  • Manfaat lain daripada labu kuning adalah kandungan seratnya yang tinggi, yang bermanfaat untuk melancarkan sistem penghadaman. Di samping itu, kandungan lemak sihat dalam labu kuning juga dapat membantu menurunkan kolesterol jahat dalam darah.

 

  • Manakala biji labu kuning juga mengandungi mineral seperti zinc dan magnesium yang sangat penting untuk kesihatan organ peranakan terutama kelenjar prostat.

 

  • Senyawa ini dapat membantu mengecilkan pembesaran prostat dan meningkatkan produksi testosteron, sehingga dapat membantu meningkatkan kesuburan lelaki. Biji labu ini juga kaya akan omega-3 yang membantu aliran darah ke otak.Selain itu, labu kuning juga mengecilkan pembesaran prosatat.

 

Baca Juga: Kebaikan Teh Hitam

 

  • Selain itu labu kuning juga mengandungi lemak utama, aitu asid linoleat, asid oleat dan sedikit asam linolenat. Di samping itu, di dalam labu kuning terdapat juga vitamin E (tokoferol) dan karotenoid iaitu lutein dan beta karoten juga ada di dalam isi bijinya.

 

  • Labu kuning dipercayai dapat membantu mengatasi peradangan, meningkatkan daya ketahanan tubuh, mencegah penyakit jantung, membantu mengatasi migraine, memelihara kesegaran kulit, mencegah osteoporosis.

 

Jom SHARE artikel ini.

<< Ketahui lima bahaya makan daging kambing di sini.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Previous post

Ketahui Jangka Hayat Sperma Boleh Hidup

Next post

Resepi Tortilla Sosej Wrap Sedap Habis!

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *