Petua PemakananSihat

Brokoli Mampu Bantu Percepatkan Kehamilan & Menghaluskan Kulit

Khasiat Brokoli - Women Online Magazine

Foto: wikimedia

Brokoli ialah sayuran hijau tua jenis Brassica, keluarga tanaman yang meliputi kangkung, kubis, dan kubis bunga. Sayuran ini berasal dari Itali, di mana nama brokoli berasal daripada perkataan ‘ Broccolo Itali, yang bermaksud ‘cabang' dan pertama kali ditanam pada abad ke-17 atau 18.

Brokoli adalah sayur-sayuran yang popular di seluruh dunia, ia digunakan dalam pelbagai hidangan dan masakan. Sayuran ini boleh dimakan mentah atau dimasak, tetapi cara terbaik adalah makan mentah sebagai salad, kerana yang melindungi nutrisi di dalamnya.

Brokoli telah lama dianggap sebagai salah satu makanan super yang dikemas dengan khasiat kesihatan yang luar biasa. Nilai pemakanan dari brokoli boleh dianggap sebagai penjana tenaga zat besi, protein, kalsium, kromium, karbohidrat, vitamin A dan vitamin C.Brokoli juga mengandungi phytochemical penting dan antioksidan, yang melawan pelbagai penyakit dan jangkitan.

Khasiat Brokoli

Brokoli boleh membantu dalam perkembangan dan pertumbuhan tulang bayi. Kandungan vitamin dan juga kalsium yang terkandung dalam brokoli sangat baik untuk membantu pertumbuhan tulang.Selain itu, brokoli juga boleh meningkatkan sistem imun pada bayi agar tidak mudah diserang penyakit.

Sayur brokoli mengandungi glucoraphanin yang boleh membantu menjaga kesihatan jantung. Hal inilah yang membuat brokoli sangat baik untuk dimakan sebagai pencegah penyakit jantung.

Manfaat brokoli untuk kecantikan iaitu dapat menghaluskan kulit tubuh. Brokoli boleh memperbaiki kerosakan yang berlaku pada kulit dari dalam. Selain itu, brokoli juga boleh dijadikan sebagai lulur badan.

  • Masalah Kemurungan

Brokoli banyak mengandungi vitamin B dan juga folat. Kandungan inilah yang dapat mengurangkan dan mencegah kemurungan. Orang yang kekurangan folat dan juga vitamin B akan mudah lelah dan kemurungan. Dengan memperbanyak makan brokoli boleh mengembalikan mood yang kurang bagus menjadi bagus kembali dan boleh mengembalikan ingatan serta juga memberi kesan yang menenangkan.

  • Mencegah Keracunan

Brokoli mengandungi vitamin C dan asid amino sulfur sehingga menjadikan brokoli sebagai penawar keracunan yang sangat baik. Brokoli juga dapat membantu menghilangkan radikal bebas.

Brokoli mengandungi serat yang dapat membantu sistem pencernaan dan juga membantu mencegah sembelit.

  • Melindungi Radiasi UV

Penyelidik mendapati sebatian sulforaphane dalam brokoli yang membantu mengurangkan kerosakan kulit dan keradangan yang disebabkan oleh pendedahan UV.

Brokoli adalah sumber yang baik folik yang membantu mencegah cacat saraf seperti spina bifida dalam janin. Semua wanita memerlukan sumber folat ketika hamil.

<< Ketahui lebih banyak khasiat daun sup di sini.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Previous post

Ketahui Fungsi Sebenar Asid Amino Buat Tubuh

Next post

Resepi Kek Keju Jepun

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *