Petua PemakananSihat

Atasi Kepanasan Badan Dengan Khasiat Air Kelapa Muda

khasiat air kelapa - women online magazine

Foro: Sekadar Hiasan

Khasiat Air Kelapa Muda.Anda merupakan pengemar air kelapa muda? Jika ya, memang bagus!

Air kelapa bukan sekadar minuman yang menyegarkan, tetapi banyak mengandungi zat-zat yang diperlukan oleh tubuh. Antaranya kalsium, potassium, magnesium, tembaga, besi, zink, vitamin B dan C serta ‘phyto-nutrisi’ seperti ‘sitokin’ yang dianggap memiliki efek anti penuaan dan anti kanser.

 

Manfaat air kelapa untuk tubuh sangat banyak, termasuk bagi kesihatan dan juga kecantikan. Antaranya;

1.   Membantu Menurunkan Berat Badan

Minuman sihat ini tidak mengandungi bahan kimia. Air kelapa ‘rendah gula’ yang membuatkannya menjadi minuman berzat bagi pesakit jantung dan diabetis. Selain itu, ia turut membantu menurunkan berat badan. Kandungan gula dan kalori yang rendah serta rendah lemak membuatkan air kelapa sangat sesuai buat anda yang sedang berdiet.

 

2.   Minuman Berenergi

Air kelapa adalah minuman energi dengan enzim bioaktif yang meningkatkan metabolisme serta menghilangkan rasa penat tubuh. Air kelapa juga bagus buat sistem penghadaman seperti membersihkan racun dalam tubuh.

 

3.   Bantu Kurangkan Rasa  ‘Mabuk’

Selain itu, air kelapa juga adalah ubat semulajadi untuk menyembuhkan rasa ‘mabuk’ dan infeksi air kencing. Jika anda jenis kuat ‘mabuk’ atau mual ketika naik kenderaan, tak kira pengangkutan darat, laut dan udara, air kelapa mampu mengatasi masalah tersebut.

 

Baca Juga: Infeksi Saluran Kencing

 

4.  Minuman Isotonik Semulajadi

Air kelapa juga dikenali sebagai minuman isotonik kerana merehidrasikan tubuh.  Elok dinikmati ketika bersenam kerana mengandungi elektrolit yang sama dengan elektrolit tubuh, sehingga boleh merehidrasi tubuh dan mengganti cecair setelah bersenam atau melakukan aktiviti berat.

 

5.   Cegah Kerosakan Rambut & Uban

Air kelapa juga dapat membantu mencegah kerosakan pada rambut kerana khasiat airnya melancarkan perjalanan darah dalam tubuh. Untuk mencegah uban, anda hanya perlu larutkan garam dalam air kelapa muda dan gunakannya sewaktu mencuci rambut. Biarkan selama beberapa minit, kemudian bilaslah.

 

Baca Juga: Khasiat Garam Bukit

 

6.  Baik Untuk Kulit

Air kelapa juga dapat membersihkan kulit berjerawat dan membantu mendapatkan kulit yang mulus serta mencegah kerutan pada wajah.

Untuk menikmati air kelapa, anda boleh meminumnya secara terus.  Untuk rasa sensasi yang lebih menyegarkan tambahkan ais atau anda juga boleh memberikan rasa tambahan dengan meletakkan hirisan lemon ataupun mint.  Fuh, nikmat!

 

Nota Kaki: Jangan lupa SHARE artikel ini ya.

 << Anda nak tahu petua pemakanan untuk otak bijak, klik sini untuk ke halaman seterusnya..

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Previous post

5 Trik Dekorasi Dapur Sempit

Next post

Wajah 10 Wanita Tercantik Di Dunia

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *