Petua PemakananSihat

Kepentingan Makanan Berkhasiat Untuk Memperlambatkan Proses Penuaan

makanan berkhasiat - woman online magazine

Kredit : mountainheartcares

Untuk Menjaga Tubuh Tetap Sihat,Segar Dan Awet, Ada Baiknya Anda Menerapkan Kepentingan Makanan Berkhasiat Dalam Kehidupan Seharian.

Semakin bertambah usia seseorang maka metabolisme tubuh akan menjadi lambat dan lemak lebih mudah terkumpul. Malahan pelbagai masalah mula terjadi, antaranya timbulnya masalah kulit, mudah lupa, kerapuhan tulang dan sebagainya. Jadi, sebab itulah anda perlu tahu kepentingan makanan berkhasiat.

Berikut beberapa jenis makanan yang dapat membantu anda memperlambatkan proses penuaan.

 

  1. Tomato

Tomato merah mengandungi jumlah ‘lycopene’ yang banyak. Tomato yang sudah diolah lebih baik daripada tomato segar kerana ‘lycopene’ lebih mudah diserap oleh tubuh setelah diproses.Terdapat beberapa kajian mengatakan diet yang kaya ‘lycopene’ boleh mengurangkan risiko penyakit saluran kencing, paru-paru, prostat, masalah kulit, kanker perut dan penyakit usus, serta membantu menunda penuaan kulit.

 

  1. Yogurt

Probiotik dalam yogurt dikatakan mampu menjaga kesihatan saluran usus dan meningkatkan fungsi sistem ketahanan tubuh serta dapat membantu mencegah kanser.

 

  1. Almond

Selain kaya kalori, almond juga mengandungi banyak ‘pitosterol’ yang boleh menurunkan kolesterol berbahaya dalam tubuh dan membantu menstabilkan tahap gula darah pada pesakit diabetes.Tambahan pula, almond juga kaya dengan asid amino yang boleh meningkatkan tahap testosterone serta meningkatkan pertumbuhan otot.Di samping itu, almond juga mengandungi banyak vitamin E yang sangat baik untuk perbaikan kulit yang terbakar akibat terkena sinaran cahaya matahari. Dalam waktu yang sama, almond juga boleh melindungi pembuluh darah, meningkatkan memori dan kemampuan kognitif.

 

  1. Walnut

Zat yang terkandung daripada walnut sangat komprehensif. Asid lemak Omega-3 yang terkandung dalam walnut lebih banyak daripada yang terkandung pada ikan salmon.Selain itu, walnut juga mengandungi ‘polyphenol’ yang lebih banyak daripada yang terkandung dalam anggur merah. ‘Polyphenol’ memiliki efek anti-inflamasi.

 

  1. Plum

Buah plum kaya dengan tembaga dan ‘boron’ yang dapat mencegah osteoporosis. Di samping itu, plum juga mengandungi serat yang dikenali sebagai ‘inulin’ yang boleh menghancurkan bakteria berbahaya di saluran usus. ‘Inulin’ juga boleh menjaga saluran penghadaman agar tetap dalam lingkungan asid dan meningkatkan penyerapan kalsium.

<< Ketahui cara mendapatkan berat badan ideal dengan makanan sihat di sini.

 

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Previous post

Ketahui Cara Mengecilkan Pori-Pori Wajah Dengan Mengunakan ‘Steam Facial’

Next post

Bahang Sambutan Hari Wanita 2015 Kian Terasa

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *