Petua PemakananSihat

10 Kebaikan ‘Superb’ Bila Anda Minum Teh Hijau

formulakecantikan.com-teh hijau

Kebaikan Teh Hijau.Teh hijau merupakan minuman santai masa kini yang mengandungi sejuta kebaikan buat kesihatan tubuh badan kita.

Sejak dahulu teh memang terkenal dengan kebaikan teh hijau untuk kesihatan. Dengan meminum teh hijau anda akan lebih relaks dalam menjalani aktiviti seharian.

Berikut Beberapa Manfaat Yang Boleh Diperoleh Daripada Kebaikan Teh Hijau Ialah: 

1. Membantu melindungi atau memperlambat pertumbuhan beberapa jenis kanser

Teh hijau mengandungi antioksidan yang membantu dari memperlambatkan pertumbuhan kanser. Jika anda amalkan minuman teh hijau ini sebagai minuman santai untuk keluarga, kemungkinan risiko keluarga untuk menghidap kanser adalah sedikit.

2. Mengandungi antioksidan yang kuat

Antioksidan merupakan zat  yang berfungsi melindungi sel dan DNA dari kerosakkan radikal bebas. Radikal bebas iaitu sebenarnya berasal dari molekul oksigen yang secara strukturnya berubah akibat dari aktiviti seharian.

3. Membantu menghilangkan stress

Selain itu, teh hijau juga membantu anda dalam menghilangkan penat berfikir dan stress. Minumlah teh hijau ketika ianya masih panas kerana anda boleh dapat khasiat dan manfaat darinya. Setelah minum pasti fikiran anda kembali tenang seperti sedia kala.

Baca Juga: Cara Menghilangkan Stress

4. Membantu menurunan berat badan

Fungsi teh hijau juga membantu dalam sistem pencernaan ( saluran usus ) . Bukan sahaja berfungsi untuk menyerap kolestrol malahan juga membersihkan usus anda. Maka teh hijau ini juga sesuai di minum untuk orang yang hendak kuruskan badan.

5. Menurunkan tekanan darah

50 % orang yang mengamalkan minum teh hijau ini jarang terkena penyakit darah tinggi. Kerana teh hijau membantu untuk menjaga pembuluh darah agar tidak mengecil. Selain itu, teh hijau juga menurunkan kadar kolestrol dan mencegah dari terjadinya strok.

Baca Juga: Cara Berkesan Turunkan Darah Tinggi

6. Membantu menurunkan LDL “buruk” kadar kolesterol

LDL -bermaksud ” low density lipoprotein di sebut juga sebagai kolestrol jahat. Jika LDL anda berlebihan ianya juga akan menganggu kesihatan anda.

7. Minuman penyerap gula-membantu dalam menurunkan kadar gula dalam badan

Selain teh hijau menurunkan lemak dalam badan ianya juga berfungsi untuk menurunkan kadar gula dalam badan. Masa kini ramai yang mengalami masalah obesiti mengamalkan minuman teh hijau setelah mengetahui akan manfaatnya kepada kesihatan.

8. Meningkatkan kestabilan mental

Kemungkinan besar juga karana kandungan kafein yang terkandung didalamnya membantu dalam menstabilkan mental supaya tenang sentiasa.

9. Melindungi kulit terbakar dari matahari

Selain itu, ia juga  mengandung anti-penuaan.Sekumpulan pelajar menemui bahawa mereka yang minum dua cawan atau lebih sehari memiliki risiko 65 %  lebih rendah dari terkena kanser kulit.

Baca Juga: Kebaikan & Keburukan Matahari Pagi

10. Mencegah kerosakan pada sel otak 

Kelebihannya juga mampu memulihkan semula sel yang rosak tersebut daripada otak. Hal ini juga mengambil masa sedikit jika anda hanya bergantung kepada manfaat teh hijau. Jika ada sebarang masalah sila rujuk terus kepada doktor untuk nasihat yang lebih lanjut.

Nota Kaki: Kebanyakkan keluarga yang mengamalkan minuman teh hijau ini biasanya lebih relaks dan santai di samping ianya membantu dalam kesihatan badan.Semoga artikel ini bermanfaat untuk anda dan jangan lupa SHARE dengan kawan-kawan anda.

<< Nak tahu apa itu phytoesrogens untuk penjagaan wanita, klik sini

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Previous post

4 Tips Percuma Merangsang Minda Anak

Next post

Inspirasi Gaya Tudung

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *