ProblemSihat

Ketahui Penyebab Kaki Kerap Rasa Kebas

kebas kaki - women online magazine

Anda mungkin pernah mengalami rasa kebas, tetapi jarang memikirkan rasa kebas sebagai suatu tanda penyakit.Malah, hanya menganggap ia masalah biasa yang normal dialami oleh semua orang.

Kadangkala kebas kaki atau belakang paha hanya dirawat dengan menyapu salap panas atau mengurut. Mungkin kesakitan itu akan hilang seketika,namun kesakitan dan rasa kebas kaki itu akan menyerang kembali tanpa mengira waktu.Kebiasaannya kebas juga selalu berlaku apabila kita duduk atau bersila terlalu lama,atau tertindih lengan ketika tidur.

Bagaimana jika rasa kebas terjadi bukan sebab hal-hal di atas? Bagaimana jika kebas yang anda rasa itu merupakan tanda penyakit lain?

Kebas

Kebas atau dalam istilah perubatan ‘paresthesia’ merupakan satu keadaan di mana kawasan pada bahagian anggota badan seperti kaki dan tangan tidak boleh merasa. Rasa mencucuk di bahagian aras pinggang hingga ke bawah merupakan antara simptom awal terhadap abnormaliti keadaan saraf tunjang di dalam tulang belakang. Keadaan tersebut boleh menjadi lebih teruk sekiranya dibiarkan berlanjutan.

 

Punca Kebas Kaki

 

Rawatan Kebas Kaki

Kebiasaanya rawatan akan diberikan oleh doktor dengan memberikan ubat penahan sakit atau anti-inflammatory drug untuk menghilangkan rasa kebas kaki dan juga masalah keradangan saraf.

 

Langkah Mengatasi Rasa Kebas Kaki

Kesimpulan

Jika simptom kebas kaki masih berlanjutan walaupun anda telah mengambil langkah pencegahan,segera dapatkan rawatan daripada doktor untuk mengelakkan masalah kebas kaki dari menjadi serius. Jangan biarkan kebas kaki mengganggu rutin kehidupan seharian anda.

Kredit foto: wikihow

<< Kenali punca dan cara mengatasi sakit tengkuk di sini.

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Previous post

Tips Mengatasi Rambut Gugur Selepas Bersalin

Next post

Nikmatnya Ikan Terubuk Masin Sarawak!

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *