KewanitaanSihat

4 Masalah Kesihatan Wanita Yang Akan Buat Anda Rasa Ngeri

kesihatan wanita - woman online magazine

Kredit Foto: growingyourbaby

Kesihatan Wanita. Sebagai wanita, pernahkah anda mengalami masalah kesihatan wanita yang buat anda rasa malu sehingga enggan berjumpa dengan doktor?

Jika situasi ini pernah anda alami, bermakna anda tidak sendirian kerana ada ramai kaum kerabat anda yang mengalami masalah kesihatan wanita yang berasa malu untuk mendapatkan rawatan doktor. Malah, disebabkan masalah kesihatan wanita yang berkaitan dengan bau nafas pun boleh membuatkan ramai yang malu untuk berjumpa dengan doktor. Apatah lagi, jika berhadapan dengan masalah penyakit menular seksual, lagilah malu, kan?

Terdapat beberapa masalah kesihatan wanita yang dikatakan boleh membuatkan tuan punya badan berasa malu dan keberatan untuk berjumpa dengan doktor. Antaranya:

  1. Sentiasa Berpeluh Di Sepanjang Hari

Masalah kesihatan wanita yang sering terjadi pada kebanyakan wanita sehingga membuatkannya berasa tidak selesa apabila berpeluh di sepanjang hari. Ini bermakna kelenjar peluh anda menghasilkan tindak balas yang berlebihan terhadap rangsangan (panas, hormone, emosi) dan sentiasa mengeluarkan peluh. Perkara ini biasanya disebabkan oleh efek sampingan daripada ubat-ubatan yang diambil atau gejala dari keadaan lain seperti infeksi diabetis.

 

  1. Susu Terkeluar

Masalah kesihatan wanita sebegini boleh disebabkan oleh kelenjar pituitary anda mengeluarkan kelebihan prolaktin atau hormon yang merangsang kelenjar susu untuk menghasilkan susu. Dengan keadaan anda yang tidak hamil atau menyusui, anda mungkin memiliki keadaan yang disebut hiperprolaktinemia yang boleh menyebabkan menstruasi yang tidak teratur, infertilities dan risiko yang lebih tinggi dari pada osteoporosis.

 

Baca Juga: Sakit Sendi Lutut

 

  1. Miss V Mengeluarkan Bau Yang Tidak Menyenangkan

Ramai di antara kita yang mengalami masalah kesihatan wanita yang satu ini. Ini bermakna pH vagina anda terlalu tinggi yang membuatkan bakteria jahat semakin membiak. Vaginitis bakteria ini boleh sahaja berpunca daripada darah menstruasi, melepuh, gatal dan sebagainya.

 

  1. Tidak Tertarik Pada Seks

Keadaan ini boleh disebabkan oleh masalah kesihatan wanita yang rumit kerana masalah fizikal dan psikologi. Ramai wanita mengalami kesuburan rendah selama pra menopause. Sungguhpun begitu, depresi adalah penyebab utamanya.

 

Jangan lupa SHARE artikel ini.

<< Ketahui rahsia payudara wanita di sini.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Previous post

5 Makanan Cegah Kanser Serviks

Next post

5 Cara Semulajadi Redakan Sakit Leher

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *