SajiSihatTips

1001 Khasiat Air Beras

khasiat air beras - women online magazine

Foto: Sekadar Hiasan

Khasiat Air Beras.Tahukah anda khasiat air beras ini boleh memberi pelbagai manfaat buat anda.

Beras mempunyai banyak khasiatnya yang tersendiri ianya kaya dengan vitamin dan mineral seperti niacin, vitamin D, kalsium, fiber, iron, thiamine dan riboflavin. Selain itu juga, beras kaya dengan karbohidrat dan tidak mengandungi kolestrol, lemak tepu yang boleh memudaratkan.

Khasiat beras bukan sahaja boleh di makan, malahan bagus untuk penjagaan kulit muka dan juga tubuh badan. Contohnya, pemakaian bedak sejuk masih diamalkan oleh orang moden sehingga kini dan ia telah diubah suai di dalam penjagaan produk kulit masa kini.

 

Baca Juga: Rahsia Cantik Dengan Bedak Sejuk

 

Terdapat banyak khasiat air beras dari basuhan pertama hinggalah ke air didihan beras sebelum menjadi nasi. Antaranya:

1.    Air Basuhan Beras Yang Pertama

 • Air basuhan pertama juga, boleh digunakan untuk mencuci ikan, ayam untuk menghilangkan bau hanyir yang ada pada ikan dan juga ayam. Ia juga boleh digunakan untuk membasuh sayur-sayuran untuk menghilangkan kekotoran dan juga ulat yang ada pada sayur.
 • Air ini juga boleh dijadikan baja pokok kerana ia akan berbuah lebat. Contohnya, pokok cili dan lain-lain jika anda ada menanam pokok di rumah.

 

Baca Juga: Kebaikan Sayur Organik

 

2.    Air Basuhan Kedua

 • Untuk wanita yang inginkan kulit putih, gebu dan mulus semulajadi, ambil air beras basuhan kedua untuk membasuh muka. Ia juga amat sesuai buat mereka yang mempunyai kulit sensitif dan berjerawat.
 • Air ini juga dapat menyerikan wajah, bagi orang Islam mereka mengamalkan bacaan selawat sebanyak tiga kali sebelum menyapukan air ke wajah.
 • Air ini juga boleh dijadikan mandian bagi menggantikan susu dan juga scrub badan. Ia boleh digunakan begitu sahaja untuk mandian atau anda ingin campurkan dengan bunga-bunga agar lebih wangi dan membangkitkan aura positif di dalam badan.

 

Baca Juga: Vitamin Untuk Kulit Kering

 

3.    Air Didihan Beras Sebelum Menjadi Nasi

 • Khasiat air didih beras pun tidak kurang hebatnya. Anda boleh mengamalkan air didihan beras secara sejuk atau suam dengan campuran gula atau tidak. Khasiatnya, akan membuatkan suara menjadi lunak bagi seorang yang suka menyanyi  atau membaca Al-Quran.
 • Berita baik buat wanita, anda yang mengamalkan air didihan beras sebelum tidur ia akan membuatkan payudara anda menjadi tegang dan montok secara semulajadi.

 

Nota Kaki: Sila SHARE artikel ini ya!

<< Dapatkan cara mengatasi masalah bau peti ais di sini..

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Previous post

4 Cara Berkesan Selesaikan Masalah Ketiak Hitam

Next post

5 Cara Paling Efektif Mengecilkan Pipi Tembam

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

2 Comments

 1. August 20, 2017 at 8:30 pm — Reply

  Sangat bermanfaat. Banyak rupanya khasiat air basuhan beras ni..

  • May 4, 2019 at 12:50 pm — Reply

   Terima kasih puan,air beras memang banyak khasiatnya.Terus membaca dan jangan lupa untuk share post kami ya!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *