DietSihat

6 Cara Buang Lemak Di Perut Dalam Masa Seminggu!

Buang Lemak Di Perut - Women Online Magazine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kredit Foto: fitlista

Buang Lemak Di Perut.Sebenarnya cara membuang lemak di perut dengan cepat tidaklah sesukar mana jika ia dilakukan dengan betul.

Sungguhpun begitu, ia juga tidak semudah yang anda fikirkan.Sebagai wanita, tentu sahaja anda ingin mempunyai tubuh ideal terutama di bahagian perut.Apatah lagi seseorang itu dapat dilihat sihat ataupun tidak dengan melihat bentuk tubuhnya, iaitu dari bahu ke pinggang. Oleh sebab itulah, anda perlu lakukan pola diet yang tepat untuk membakar lemak yang ada di perut.

Cara Buang Lemak Di Perut:

1. Kurangkan Jumlah Makan

Jumlah makan yang bertambah akan mempermudah timbulnya lemak diperut. Kurangkan jumlah  makan anda, terutama pada malam hari. Biasanya pada malam hari lemak di perut mudah timbul dan membuatkan perut menjadi gendut.

Makan makanan yang membakar lemak dan diet yang mengawal kalori adalah salah satu langkah yang boleh dilakukan untuk membakar lemak. Pastikan diet yang dilakukan itu lebih banyak menghindari gula putih, tepung olahan, serta makanan dari gandum yang telah melalui proses inflamasi. Bagi meningkatkan pembakaran lemak, anda disarankan makan makanan seperti ikan dengan Omega3, avokado dan rempah-ratus (kunyit, kayu manis).

 

2. Utamakan Buah-Buahan & Sayur-Sayuran

Buah-buahan dan sayur-sayuran membantu mengurangkan lemak di perut. Jika terasa lapar sedangkan anda baru sahaja menikmati hidangan, sebaiknya anda mengambil buah dan sayur sebagai pengganti makanan berat yang hanya akan membuatkan lemak anda berlebih.

Buah-buahan dan sayur-sayuran, selain nikmat dan segar, ia juga dapat mengikis lemak di perut. Fungsi dari enzim mampu memecah protein supaya lebih mudah dihadamkan. Beberapa jenis makanan yang banyak mengandungi enzim, antaranya nenas dan betik. Buah segar dan sayuran sangat membantu gerak kerja hati dan pankreas supaya mengeluarkan racun lebih banyak lagi.

 

3. Habiskan Waktu 30-45 Minit Di Gym

Luangkan waktu anda untuk pergi ke gym. Paling kurang 30-45 minit bersenam agar proses menghilangkan lemak menjadi lebih mudah. SitUp, PushUp dan juga BackUp membantu menghilangkan lemak yang berkumpul jika dilakukan secara rutin.

 

4. Khasiat Perahan Limau Nipis Suam & Madu

Rasa masam membantu menyusutkan lemak dalam tubuh. Jadi anda yang sedang diet dan mahu mengurangkan lemak yang berlebihan, cubalah minum perahan air limau nipis suam yang dicampur dengan manu secara rutin.Ramuan ini akan membantu proses diet anda.

 

Baca Juga: Khasiat Air Perahan Lemon

 

5. Minum Air Mineral

Air mineral sangat penting untuk tubuh, tapi jangan sesekali minum air sejuk atau air dengan tambahan ais batu, kerana ia hanya akan membuat perut anda membesar dan lemak pun bersarang di dalam perut anda.

 

Baca Juga: Kebaikan Air Suam

 

6. Kurangkan Hormon Inflamasi

Hormon inflamasi dan kadar kortisol yang tinggi menyebabkan anda kesukaran menurunkan berat badan. Hormon inflamasi akan meningkat jika anda mengalami stress dan kurang tidur. Cara yang tepat untuk mengurangkan hormon inflamasi adalah dengan bersiar-siar, tidur lapan jam,pengambilan makanan yang bersifat alkali,makan makanan yang berkualiti serta mengawal stress dengan melakukan senaman pernafasan.

 

Jangan lupa SHARE ya

<< Ketahui cara kurus yang tepat dengan diet atkins di sini.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Previous post

Mesti Cuba Buat! Sambal Terung Pipit Ikan Bilis

Next post

10 Kelebihan Bedak Sejuk Untuk Putih Dan Licinkan Muka

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

1 Comment

  1. sueanne
    April 16, 2015 at 12:33 am — Reply

    Nice info

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *