KewanitaanSihat

Ketahui Pantang Larang Pemakanan Buat Ibu Hamil

Pemakanan Ibu Hamil - Women Online Magazine (2)

Foto: bioag

Mana-mana wanita hamil, tak kira hamil muda ataupun tua,makanan berzat sangat penting kerana ia sangat mempengaruhi kesihatan ibu dan janin.Sebagai ibu, sudah pasti anda mahu bayi yang dilahirkan sihat. Jadi, sebab itulah para ibu hamil perlu menjaga pemakanannya.

Pemakanan ibu hamil  perlu sesuai dengan keperluan zat sepanjang kehamilan baik dari segi jenis, kualiti dan kuantitinya.Ibu hamil perlu makan makanan bernutrisi yang berzat. Ibu hamil sebaiknya tidak mengambil makanan dan minuman boleh membahayakan diri serta janin.

Berikut Pantang Larang Pemakanan Ibu Hamil yang perlu anda ketahui:

  • Makanan Setengah Masak & Mentah

Ibu hamil dinasihatkan tidak makan makanan yang mentah atau kurang setengah masak. Makanan seperti itu besar kemungkinan mengandungi bakteria serta virus yang boleh mempengaruhi kesihatan anda dan juga bayi.

Di dalam seafood terkandung omega-3 yang baik bagi bayi. Namun, anda perlu menghindari makanan laut dengan merkuri tinggi kerana ia boleh merosakkan otak bayi.Selain itu, jauhi juga makanan seperti ikan yu, ketam, udang, king mackerel dan ikan salmon.

Pengambilan kafien bagi ibu hamil boleh membuatkan bayi anda lahir dengan kekurangan berat badan.Meskipun ada kopi yang tidak mengandungi kafein, pengambilan yang berlebihan tetap kurang baik untuk kesihatan ibu hamil.

Minuman ini sebenarnya cukup menyihatkan. Tetapi sifatnya boleh berubah dan menjadi berbahaya jika diambil dengan kadar berlebihan. Ibu hamil tidak disarankan minum teh dari bunga ‘chamomile’.

  • Minuman Keras

Segala jenis minuman keras bersifat beracun untuk bayi. Jadi hindari minuman keras ketika sedang hamil.Ia boleh menyebabkan sindorm alkohol pada janin dan boleh merosakkan otak janin.

Susu dan keju yang tidak diproses sebaiknya tidak diminum oleh ibu hamil kerana besar kemungkinan ada bakteria yang bersarang di dalamnya. Lebih baik anda minum susu jenis lain yang lebih jelas menyihatkan.

  • Makanan Yang Sudah Terlalu Lama Dimasak

Pantang larang pemakanan ibu hamil yang seterusnya ialah tentang makanan yang sudah terlalu lama dimasak dan dibiarkan pada suhu ruang lebih kurang dua jam.Selain itu, elakkan makan kembali lebihan makanan yang ada.

  • Kacang Tanah

Hindari pengambilan kacang tanah sepanjang tempoh kehamilan kerana ia boleh menyebabkan alergi pada bayi di kemudian hari dan juga berbahaya kepada bayi yang belum lahir.

<< Ketahui punca sakit pinggang ketika hamil dan cara mengatasinya di sini.

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Previous post

Kenapa Lelaki Suka Merajuk? Ketahui Tips Memujuknya Di Sini…

Next post

Buat Sendiri: Masker Rambut, Mampu Suburkan Rambut Rosak Secara Semulajadi

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *