FamiliPermata Hati

7 Punca Bayi Menangis Malam

bayi menangis malam - women online magazine

Kredit Foto: diaryofmuhammad

Bayi Menangis Malam.Menangis bagi bayi atau anak kecil merupakan perkara biasa. Namun, kalau tak berhenti-henti menangis, memang masalah.

Apatah lagi, apabila bayi anda mula menangis pada masa-masa tertentu, seperti di tengah malam, senja ataupun bila-bila masa tanpa sebab yang jelas. Keadaan ini sudah pastinya mendatangkan kerisauan kepada anda sebagai ibu bapa.

Sebagai ibu atau bapa baru, ada masanya anda mendapati sukar untuk menentukan apakah yang sebenarnya bayi anda perlukan. Adakah dia lapar, sejuk, haus atau sekadar mahu dipeluk?

Sesetengah bayi atau anak kecil akan menangis pada waktu malam apabila berubah tempat tidur. Malah ada juga bayi yang mula menangis apabila tidurnya terganggu, biarpun disebabkan oleh suara yang perlahan.

 

Jom kenali sebab bayi anda menangis waktu malam dan bagaimana mahu menenangkannya.

1. Bayi anda perlukan makanan

Bayi yang lebih kecil berpotensi menangis kerana lapar, kecuali dalam tempoh satu atau dua hari selepas dilahirkan kerana pada ketika ini dia hanya minum sedikit sahaja. Perut bayi yang kecil tidak dapat menyimpan begitu banyak. Oleh itu, dia akan kerap lapar lalu menangis.

Jika bayi anda menangis waktu malam, cuba berikan dia susu kerana besar kemungkinan dia sedang lapar. Walau bagaimanapun, jika bayi anda sudah disusukan dan dia masih menangis, mungkin dia memerlukan benda lain.

 

Baca Juga: Pola Tidur Bayi

 

2. Bayi anda perlukan keselesaan

Jangan berikan bayi anda memakai baju yang terlalu ketat dan rajinkanlah diri anda untuk selalu periksa lampin mereka. Boleh jadi bayi anda menangis kerana lampin yang penuh dan kotor menyebabkan mereka kurang selesa. Lampin yang kotor akan menyebabkan kulit mereka gatal. Agaknya sebab itulah anak anda menangis. Buatlah anak anda selesa sebaik mungkin.

 

3. Bayi anda perlukan sesuatu yang membuat dirinya rasa lebih sihat

Bayi yang sakit lazimnya menangis dengan suara yang berlainan daripada tangisan biasa. Tangisan kesakitan mungkin berbunyi cemas atau nyaring. Sekiranya bayi anda mula diam, walaupun dia sering menangis pada waktu malam,ini mungkin petanda bahawa si manja anda kurang sihat. Jika anda rasa bayi anda ada masalah tertentu, segeralah berjumpa dengan doktor anda.

 

4. Bayi anda perlu dipeluk

Sebagai bayi,mereka sangat suka dipeluk dan dimanjakan. Apatah lagi, pelukan ibu akan mengeratkan lagi hubungan kasih sayang antara si ibu dan anak. Bayi yang baru lahir lebih memerlukan sentuhan fizikal untuk menjadi selesa manakala bayi yang lebih besar akan menjadi tenang jika dia boleh nampak anda atau mendengar suara anda.

 

Baca Juga: 3 Resepi Bubur Bayi

 

5. Bayi anda perlu kehangatan – tidak terlalu panas atau terlalu sejuk

Satu petua yang mudah untuk si ibu ialah dengan mengingati yang dia memerlukan satu lapis pakaian lebih daripada anda untuk rasa selesa. Namun, berhati-hatilah supaya tidak memakaikan terlalu banyak lapis baju, sehingga dia berasa panas.

Anda boleh memeriksa samada bayi anda terlalu panas atau sejuk dengan cara menyentuh perutnya: jika bayi anda terasa terlalu panas, buangkan satu lapisan selimut, jika dia sejuk, tambah satu. Jangan hanya berpandu pada suhu tangan atau kakinya kerana adalah normal bagi kaki dan tangan bayi terasa agak sejuk.

 

6. Bayi anda mengalami kembung perut

Biasanya kembung perut ini berlaku ke atas anak lelaki, kerana kadangkala dia akan terkena angin pasang. Gejalanya ialah perut keras, pusat membonjol, kadang-kadang mata tengok ke atas.

 

7. Bayi anda perlukan rehat

Memang mudah bagi kita menyangka yang bayi akan tertidur apabila mereka mengantuk, tidak kira di mana mereka berada kerana kebanyakan bayi berbuat demikian. Malah, ramai ibu bapa mendapati bayi menangis lebih daripada biasa apabila saudara mara datang melawat, atau apabila petang menjelma.

Bayi baru lahir akan menjadi gelisah apabila terlampau banyak rangsangan seperti cahaya lampu,bunyi bising kerana pada ketika itu dia masih sukar menguruskan rangsangan yang terlalu banyak pada satu-satu masa.

 

Bagaimana hendak menenangkan bayi yang menangis?

Ada beberapa perkara yang anda boleh lakukan untuk cuba menenangkan bayi yang menangis. Antaranya adalah:

 

 • Bedung Dan Peluk

Ternyata membendung bayi dan memeluk erat anak anda memberikan satu perasaan yang menenangkan kepada ibu bapa. Apatah lagi kelakuan itu menimbulkan perasaan kasih sayang yang teramat pada permata hati anda. Oleh itu,sekiranya bayi anda menangis pada waktu malam,bedunglah dia dan peluk dengan kuat supaya dia berasa selamat bersama anda.

 

Baca Juga: Kebaikan Membedung Bayi

 

 • Urut badan

Jika anda nampak bayi anda seperti dalam kesakitan akibat  angin, cuba susukan dia dalam posisi tegak dan tepuk belakangnya dengan lembut selepas penyusuan dengan menyandarkannya di bahu anda. Mengurut bayi atau menggosok belakang atau perutnya dengan perlahan boleh membantu menenangkannya.

 

Bagi setengah bayi baru lahir, dorongan untuk menghisap amat kuat dan menghisap puting atau jari atau ibu jari boleh mendatangkan memberi ketenangan.

 

 • Buai-buaikan bayi

Kebanyakan bayi suka dibuai perlahan-lahan oleh itu anda bolehlah menenangkan bayi anda sekiranya dia menangis pada waktu malam samada dengan cara mendodoinya sambil berjalan atau meletakkannya di pangkuan sambil anda duduk di kerusi goyang., malah anda boleh menggunakan buaian bayi yang khas atau kain gendong tradisional boleh juga menenangkan bayi anda.

 

Info Ekstra!

Gangguan Makhluk Halus

Ada orang yang mengaitkan keadaan sedemikian rupa dikenali sebagai sawan tangis, akibat gangguan makhluk-makhluk halus. Ia dikenali sebagai qarin atau makhluk halus yang datang menumpang bersama manusia.

 

Tanda-tanda bayi terkena gangguan makhluk halus:

Ada beberapa tanda yang boleh diperhatikan oleh mata kasar sekiranya bayi atau kanak-kanak itu menangis akibat gangguan makhluk halus iaitu:

 

1. Kanak-kanak ini kadang-kadang akan berhenti menangis sebentar, kemudian menangis semula. Mata yang pejam ketika berhenti menangis itu akan melahirkan ombak pada kelopak mata, seolah-olah kedua-dua biji matanya itu sedang memerhatikan sesuatu di bahagian kanan dan kiri.

 

2. Tangisan akibat gangguan selalunya mengeluarkan suara yang mendayu-dayu dan berpanjangan.

 

3. Dahi atau bahagian tengah, antara dua alis kadang-kadang berkerut, seolah-olah ada sebiji mata di bahagian tersebut yang sedang memerhatikan sesuatu.

 

4. Mereka akan menangis dan menjerit dalam keadaan ketakutan dan menggigil seolah-olah disergah oleh sesuatu yang menakutkan. Setelah puas menangis, ,si bayi akan tidur sebentar, lalu menangis lagi dalam keadaan teresak-esak yang disertai dengan tarikan nafas yang tersekat-sekat.

 

Cara elak gangguan makhluk halus:

Bacakan surah al-Fatihah, ayat Al-Kursi, surah An-Nas dan surah Al-Falaq, kemudian hembuskan pada ubun-ubun anak. Lakukan sebanyak 3 kali. Sekiranya anak-anak ini masih juga menangis, bacakan azan di telinga kanannya dan iqamah di telinga kiri. Lakukan sekali ataupun 3 kali.

 

Kesimpulan

Menjadi ibu atau bapa bayi baru lahir merupakan tugas yang berat. Penting bagi anda dan pasangan mengetahui apa yang cuba disampaikan oleh bayi anda. Tanpa memahaminya sudah pasti anda tidak mengetahui apa yang seharusnya anda dan pasangan lakukan untuk menenangkannya.

 

Nota Kaki: Jangan lupa SHARE artikel ini ya!

<< Ketahui cara memilih botol susu yang bebas daripada racun kimia di sini.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Previous post

Resepi Ikan Patin Masak Tempoyak Meraung Sedap

Next post

6 Tips Bela Ikan Emas

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

4 Comments

 1. May 9, 2015 at 5:22 pm — Reply

  […] darah bercampur najis dan menitis membuatkan bayi menangis kesakitan, bermakna adanya luka atau pedih pada anus kerana terluka akibat najis yang […]

 2. March 18, 2018 at 5:39 pm — Reply

  Alhamdulillah, satu post yang penuh info berguna.
  Banyak lagi teknik2 yang para ibu bapa boleh cuba untuk masalah bayi menangis.
  .

  • May 4, 2019 at 12:16 pm — Reply

   Alhamdulillah terima kasih puan atas komen yang membina.Semoga artikel kami menjadi manfaat kepada puan dalam jangka masa yang panjang.

  • May 4, 2019 at 12:20 pm — Reply

   Terima kasih puan atas sokongan,semoga artikel kami memberi manfaat kepada lebih ramai orang.Jangan lupa share post kami ya!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *