FamiliPermata Hati

Punca Bayi Gatal Kulit Kepala

gatal kulit kepala - women online magazine

Kredit Foto: independent

Gatal Kulit Kepala. Bukan orang dewasa sahaja yang mengalami gatal kulit kepala, si comel anda juga boleh mengalaminya.

Namun, usah bimbang kerana ia bukanlah satu penyakit merbahaya dan anda mampu mengubatinya. Dalam usia bayi yang masih muda, penjagaan rambut dan kebersihan kulit kepala perlu diberikan keutamaan.

Sesetangah bayi yang dilahirkan mempunyai masalah gatal kulit kepala dan mungkin juga ada kerak di kulit kepala. Kerak di kulit kepala bayi biasanya berbentuk seperti bersisik-sisik tebal, berminyak, dan berwarna kuning di dahi dan bahagian atas kepala bayi. Kerak kepala atau ‘cradle cap’ ini akan terkupas sendiri dan menjadi kepingan nipis seperti kelemumur, jika ia sudah kering.

Gatal kulit kepala dan kerak di kulit kepala kerap berlaku pada beberapa bulan di awal usia bayi .  Kebiasaannya ia akan hilang dengan sendirinya kira-kira ketika bayi sudah berusia 12 bulan, namun ada sesetengah bayi yang mengalaminya dalam jangka masa yang panjang.

 

Apakah punca kulit kepala bayi gatal dan berkerak?

Ia dipengaruhi oleh hormon androgen yang dibawa dari ibu ketika masih dalam kandungan. Hal ini menyebabkan kelenjar lemak menjadi aktif. Kelenjar lemak  keluar dari tempat yang sama dengan keluarnya rambut.

Kelenjar lemak yang sangat aktif dapat mengeluarkan lemak dan menimbulkan lapisan yang menjadi kerak di kepala bayi.Masalah ini tidak mengganggu pertumbuhan rambut bayi. Kerak di kulit kepala bayi tidak berjangkit tetapi ia mungkin menyebabkan gatal kulit kepala pada bayi.

 

Bahan- bahan yang anda perlukan untuk merawat kerak di kulit kepala bayi:

Minyak kelapa
Produk mandian bayi
Air suam
Sikat rambut yang bergigi  halus
Baby oil atau hair lotion

1.Minyak kelapa

Jika bayi anda mengalami kerak di bahagian kulit kepala, sapukan minyak kelapa di bahagian yang ada kerak. Biarkan semalaman agar kerak pada kulit kepala bayi menjadi lembut. Cuci rambut bayi pada keesokkan harinya dengan air suam sehingga bersih. Usapkan air suam perlahan- lahan sambil membersihkan kerak di kulit kepala sudah terkupas.

 

Baca Juga: Khasiat Minyak Kelapa Dara

 

2. Gunakan produk mandian bayi

Gunakan syampu dan sabun mandian khusus untuk bayi kerana kulit bayi masih sensitif dengan bahan kimia yang digunakan di dalam produk rambut orang dewasa. Syampu bayi akan membantu membersihkan kulit kepala bayi yang mempunyai kerak tadi.

 

3. Air suam

Gunakan air suam untuk memandikan bayi anda. Hal ini akan membantu untuk melembutkan dan membersihkan kerak yang terdapat pada kulit kepala bayi.

 

Baca Juga: Kebaikan Air Suam

 

4. Sikat rambut yang bergigi halus

Sikat rambut bayi dengan menggunakan sikat yang bergigi halus. Sikat secara berhati-hati dan perlahan-lahan agar kulit kepala bayi tidak sakit sambil menanggalkan kerak yang masih ada di kulit kepala.

 

5. Baby oil atau hair lotion

Baby oil juga boleh digunakan untuk membersihkan kerak yang ada di kulit kepala bayi. Letakkan baby oil pada tuala kecil kemudian usapkan perlahan-lahan pada bahagian kepala bayi anda.

 

Hati-Hati Infeksi! 

  • Ketika anda mencuci kerak di kulit kepala bayi anda, seharusnya anda berhati-hatilah kerana bimbang jika akan terjadi infeksi pada kulit kepala bayi.
  • Jangan tanggalkan kerak di kulit kepala bayi dengan menggunakan kuku kerana kulit kepala bayi boleh terluka dan menimbulkan risiko infeksi.
  • Jika anda menjumpai tanda-tanda infeksi, seperti timbul ruam-ruam merah, bawalah bayi anda berjumpa doktor. Anda mungkin akan disarankan untuk menggunting rambut bayi dan meletakkan antiseptik.

 

Nota Kaki: Jangan lupa SHARE artikel ini ya!

<< Bayi anda demam panas? Ketahui tips menurunkan suhu demam panasnya di sini.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Previous post

6 Derita Menjadi 'Awek Cantik'

Next post

5 Cara Tingkatkan Energi Dan Stamina Tubuh

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *