FamiliPerkahwinanSuami Isteri

7 Cara Menghargai Pasangan Anda

cara menghargai pasangan - women online magazine

(Gambar ini hanya sebagai hiasan sahaja)

Kredit: Sekadar gambar hiasan

Cara Menghargai Pasangan. Adakah anda mengalami masalah hubungan suami isteri? Ketahui cara untuk menghargai pasangan anda di sini..

Menegur isteri merupakan suatu perkara yang amat mencabar bagi seorang suami. Walaupun ianya nampak mudah, tetapi jika tersalah langkah boleh mengundang pecah belah di dalam rumah tangga, bukan semua isteri mudah menerima teguran daripada suami, apatah lagi bagi pasangan yang memulakan perkahwinan dengan percintaan.

Tips di bawah bukan hanya ditujukan pada pasangan yang sudah berkahwin sahaja, tetapi buat juga pasangan yang masih belum berkahwin.

1. Terima pasangan hidup anda dengan seadanya

Jangan cuba untuk mengubah pasangan mengikut kemahuan anda. Ingat, pasangan yang anda kahwini atau cintai itu adalah pilihan anda sendiri.

Jangan terlalu dambakan kesempurnaan. Terima segala kekurangan kerana tiada manusia yang sempurna. Cuba fikirkan kebaikan pasangan daripada terus memikirkan kekurangan dan keburukannya.

Baca Juga: Cara Mendapatkan Ketenangan Diri

2. Lakukan aktiviti bersama

Aktiviti bersama mampu merapatkan perhubungan. Carilah sesuatu yang boleh dilaku bersama. Misalnya, menonton video di rumah atau menonton wayang seperti waktu bercinta dahulu.

 Anda perlu berhati-hati jika anda lebih gemar untuk bersama rakan-rakan melebihi pasangan anda. Ini adalah petanda yang tidak baik dan boleh menimbulkan rasa tidak puas hati pasangan.

3. Jujur  dalam perhubungan antara satu sama lain

Jujur adalah perkara yang paling penting dalam perhubungan. Jangan sesekali menipu pasangan kerana ia adalah antara punca utama sebuah perpisahan.

Kejujuran yang dimaksudkan adalah kejujuran untuk mengungkap perasaan kita terhadap pasangan. Jika terluka, katakan bahawa anda terluka. Beritahulah dengan tenang tanpa perlu meninggikan suara.

4. Beri layanan terbaik sepanjang hidup

Layanlah pasangan anda seperti sebelum berkahwin. Jika dahulu jalan berpimpinan tangan, pimpinlah tangan pasangan  setelah berkahwin. Ramai pasangan cenderung untuk mengabaikan keakraban perhubungan selepas berkahwin kerana lebih tertumpu kepada keperluan keluarga atau anak anak.

Baca Juga: Pancing Ghairah Isteri

5. Kawal perasaan yang mampu menimbulkan pergaduhan

Apabila marah atau ada hal yang menggangu anda, cubalah bertenang dan bertanya kepada pasangan. Elakkan tuduhan melulu dan meninggikan suara kerana ia hanya akan membawa kepada pergaduhan. Pasangan akan menghargai jika anda bertenang dalam menghadapi sebarang situasi.

6. Ingat tarikh penting

Manusia memang suka dihargai dan dikejutkan dengan pemberian hadiah oleh sesiapa sahaja lebih lebih lagi daripada orang yang disayangi. Jika suami seorang yang prihatin dan menyayangi isterinya, apalah salahnya jika dia memberikan hadiah kepada isterinya. Hadiah tidak perlu terlalu mahal.

Baca Juga: Petua Bahagia Suami Isteri

7. Beri pujian kepada isteri sebagai tanda perhargaan

Jangan lokek memberi pujian kepada isteri dengan mengatakan dia cantik dan kemas. Pujian ini penting untuk menaikkan semangat isteri tatkala semangatnya hilang dan luntur.

Memanglah wajar isteri penat jika dia terpaksa bangun pagi seawal lima pagi bagi memastikan semuanya beres demi kemudahan suami dan anak-anak. Kemudian tidur pula paling lewat kerana sibuk menyediakan persiapan untuk esok hari.

Kesimpulan

Sudah menjadi fitrah kejadian, untuk menjadikan seorang wanita itu baik, mereka perlulah ditegur, dan selalu diingatkan tentang kebaikkan. Menegur bukan sahaja untuk memperbaiki, tetapi lebih daripada itu adalah sebagai salah satu langkah untuk menjadikan isteri sebagai isteri yang terbaik di dunia dan akhirat.

Nota kaki: Jika suka artikel ini, jangan lupa SHARE ya

<< Pasti anda berminat untuk mencari tips elak bercinta dengan suami orang. Teruskan pembacaan anda di sini..

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Previous post

Ketahui Punca Sebenar Penyakit Ekzema

Next post

Resepi Roti Jala WOM

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *