CantikRambut

6 Ubat Rambut Gugur Terbaik

Ubat Rambut Gugur - Women Online Magazine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kredit Foto: hairstyle

Ubat Rambut Gugur. Rambut yang sihat dan tidak keguguran merupakan ciri rambut yang diingini oleh setiap wanita. Ingin tahu ubat rambut gugur? Baca artikel ini sampai habis!

Lambakan produk kecantikan rambut yang ada di pasaran sehingga boleh menimbulkan pelbagai kesan sampingan.Selain harganya yang agak mahal, status halal dan kandungan bahan kimia juga diragui.Lebih kurang 90% daripada rambut di kulit kepala berada dalam fasa pertumbuhan manakala 10% lagi berada dalam fasa rehat.

 

Baca Juga: Rambut Beruban

 

Setiap hari beberapa helai rambut akan gugur mengikut kitaran di mana lebih kurang 100 helai rambut boleh gugur dalam sehari. Berikut adalah petua atau ubat mujarab untuk rambut gugur yang boleh anda praktik.

 

Ubat Rambut Gugur

1. Lidah Buaya

Gunakan gel lidah buaya atau aloe vera  pada rambut anda. Lulurkan gel ldiah buaya tersebut pada rambut dan kemudian, basuh dengan air sejuk.

 

2. Minyak Kelapa

Urut kulit kepala dengan minyak kelapa untuk membantu menguatkan akar rambut. Minyak kelapa membaiki rambut yang rosak disebabkan oleh pendedahan cahaya matahari yang berlebihan.

 

3. Vitamin

Mengambil vitamin dan makanan tambahan dapat menggalakkan pertumbuhan semula rambut. Ia adalah penting untuk anda mengekalkan nutrisi yang baik untuk rambut.

 

Baca Juga: Vitamin Untuk Suburkan Rambut

 

4. Diet Yang Sihat

Pengambilan makanan seperti sayur-sayuran, bijirin, buah-buahan, dan kekacang sangat baik untuk memulihkan rambut gugur.

 

5. Minyak Zaitun

Sapukan minyak zaitun di rambut dan kulit kepala untuk mengekalkan rambut yang sihat.

 

6. Daun Bunga Raya

Kisarkan daun bunga raya ini dan lumurkan bahan itu ke bahagian kulit kepala. Biarkan sehingga sejam kemudian bilas dengan air bersih.

 

Nota Kaki: Boleh SHARE artikel ini ya!

<< Ketahui tips berkesan yang paling mudah untuk merawat rambut kering di sini.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Previous post

6 Cara Diet Yang Berkesan Selepas Raya

Next post

10 Cara Paling Selamat Detox Badan

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *