CantikRambut

Tips Kecantikan Rambut Buat Anda Yang Memakai Hijab

Tips Kecantikan Rambut Buat Pemakai Hijab - Woman Online Magazine

Kredit: twimg

Tips Kecantikan Rambut. Sekalipun anda berhijab, itu tidak bermakna anda tidak perlu memberikan seribu satu perhatian buat rambut anda.

Pastikan di sebalik hijab anda itu, anda mempunyai rambut yang cantik.Untuk mendapatkan rambut yang cantik meskipun anda berhijab, anda perlu memberikan penjagaan istimewa buat rambut anda. Kekurangan kadar oksigen serta kelembapan pada rambut yang tertutup boleh merosakkan kesihatan rambut.

Berikut beberapa tips kecantikan rambut buat anda yang berhijab. Mudah-mudahan tips ini akan membuatkan anda semakin selesa ketika mengayakan hijab.

 

  1. Rambut Mesti Kering

Ketika anda mengenakan hijab, pastikan rambut anda dalam keadaan kering sebelum memakainya. Rambut yang basah boleh menjadikan salah satu penyebab timbulnya kelemumur di kulit kepala serta mengeluarkan aroma yang tidak sedap.

 

  1. Sikat Rambut Sebelum Memakai Hijab

Jika rambut anda panjang, sanggul atau ikat rmabut anda cuma jangan terlalu ketat. Pastikan anda memilih pengikat rambut yang lembut.

 

  1. Biar Rambut Bernafas Seketika

Carilah waktu biarpun anda sedang sibuk untuk melepaskan hijab atau tudung buat seketika agar pori-pori pada kulit kepala anda boleh menyerap oksigen dnegan lebih baik. Mungkin anda boleh melakukannya setiap kali anda menunaikan solat.

 

  1. Pilih Material Hijab Yang Serap Peluh

Pastikan anda memilih material hijab yang mampu menyerap peluh seperti cotton dan spandex. Perkara ini bertujuan untuk mengurangkan kadar kelembapan pada kulit kepada.

 

  1. Jaga Kebersihan Rambut

Cucilah rambut secara teratur dan jangan malas. Seminggu cuci rambut dua atau tiga kali dan pastikan produk rambut yang digunakan sesuai dengan jenis rambut anda.

<< Ketahui cara menyuburkan rambut di sini.

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Previous post

Ada Banyak Rupanya Khasiat Jering!

Next post

4 Gaya Rambut Simple Yang Sesuai Untuk Anda Ketika Bersenam

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *