CantikDietSihat

Kenapa Perlu Amalkan Diet Seimbang?

women online magazine-diet

Kredit foto: ruthalonso

Tips Diet Seimbang.Walaupun anda berdiet, anda tetap memerlukan nutrisi yang seimbang iaitu karbohidrat, protein, vitamin, mineral,dan juga lemak.

Semuanya mesti dalam jumlah yang sesuai dengan keperluan tubuh dan tidak berlebihan. Di samping itu, agar proses pengikisan lemak berjalan dengan baik, anda juga mungkin perlu menggantikan atau menambah beberapa sumber nutrisi tersebut.Sebelum itu , anda mesti nak tahu apa itu diet seimbang?

Diet seimbang adalah amalan diet yang mengikut dari piramid makanan iaitu mengurangkan makanan yang berkolestrol tinggi dan amalkan makan buah-buahan serta bijirin.

 

4 Tips Diet Seimbang 

1.Makanan Yang Seimbang Mengikut Piramid Makanan.

  • Terpulang kepada anda untuk ikut 100% piramid makanan yang sedia ada atau anda selalu bersenam untuk mengurangkan kolestrol dalam badan.
  • Amalan pemakanan yang seimbang membantu anda dari menghadapi risiko penyakit jantung, darah tinggi dan kencing manis. Penyakit ini sering timbul di waktu usia mencecah 30 an dan keatas. Paling kritikal iaitu pada usia tua.

Baca Juga: Cara Turunkan Darah Tinggi

 

2.Minum Air Yang Mencukupi Setiap Hari.

  • Seperti yang anda tahu badan kita sangat perlukan air untuk menjalani beberapa proses dalam badan. Minimum 3 liter sehari diperlukan untuk anda sebenarnya.

 

3. Lakukan Senaman

  • Lakukan senaman yang sesuai atau berjoging di sekitar tempat rekreasi pilihan anda supaya di masa lapang anda boleh kurangkan stress di masa bekerja. Jika anda tiada kesempatan untuk senaman. Sekurang-kurangnya anda menaiki tangga pejabat guna tangga atau berjalan kaki ke pejabat anda.

Baca Juga: Kesan Stress

 

4.Tidur Yang Mencukupi

  • Tidur yang mencukupi. Ini adalah kerana jika anda tidak mempunyai tidur yang mencukupi, kemungkinan anda akan lebih mudah untuk  terdedah kepada risiko obesiti.

 

 

Kenapa Anda Perlu Amalkan Diet Seimbang?

 

women online magazine

Faktor utama ialah kerana hidup kita ini banyak dipengaruhi oleh pemakanan seharian yang tidak mengikut amalan makanan seimbang. Lebih jelas lagi ialah anda lebih suka makan makanan segera, makanan ringan, minum air yang berkarbonat dan lain-lain lagi. Hal ini mungkin mengundang kepada masalah kepada timbulnya penyakit di kemudian hari nanti.

Mengikut kata Dr Hamid Arshat

Kita perlu disiplinkan anak-anak tentang makanan yang berkhasiat, berzat dan seimbang sejak dari kecil lagi agar tidak tumbuh berbagai penyakit. ~ Dr Hamid Arshat.

 

Antara Cadangan Makanan Yang Sesuai Untuk Diet Seimbang:

  • Makan makanan yang tidak bergoreng. Sebaliknya guna cara grill, kukus dan panggang.
  • Kalau hendak makanan bergoreng sekalipun, sila gunakan minyak zaitun.

Baca Juga: Khasiat Minyak Zaitun

 

  • Kurangkan penggunaan gula pada makanan. Anda perlu mengurangkan pengambilan gula kerana anda mungkin terdedah kepada risiko kencing manis.
  • Perbanyakkan makan sayur dan buah-buahan. Tubuh memerlukan  vitamin dan serat.

Baca Juga: Kebaikan Vitamin K

 

Kawalan pemakanan di usia muda akan memberi impak positif di masa hadapan. Pilihlah gaya hidup sihat agar anda tidak terdedah kepada risiko penyakit berbahaya di kemudian hari. Semoga info ini bermanfaat buat anda dan jangan lupa SHARE dengan kawan-kawan.

 

<< Jom Buat kira kalori anda di sini

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Previous post

Lipstik Matte Kekal Lama Di Bibir

Next post

5 Fesyen Hijab Muslimah Terbaik Raya

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *