CantikRambut

7 Petua Panjangkan Rambut Dengan Cepat

Petua Panjangkan Rambut - women online magazine

Kredit Foto: webphunu

Betul ke wanita berambut panjang lebih disukai oleh ramai lelaki?  Kebanyakannya begitulah!

Jadi, sebab itulah ramai wanita yang memilih untuk menjaga dan merawat rambut panjang mereka dengan sebaik mungkin. Bagi anda yang tidak mempunyai masalah rambut, sudah pasti menarik nafas lega. Apatah lagi, apabila si dia sering memuji, anda kelihatan begitu cantik dan menawan dengan gaya rambut panjang lurus.

Manakala bagi anda yang berhasrat untuk memanjangkan rambut atau memiliki rambut yang lambat panjang, anda boleh cuba beberapa cara atau petua panjangkan rambut dengan lebih cepat dan efektif.

 

Baca Juga: Rambut Berbau

 

Mencuci rambut pada setiap hari dikatakan mampu panjangkan rambut, ada betulnya. Mencuci rambut berfungsi untuk membersihkan rambut dan kulit kepada daripada segala kekotoran yang melekat. Ia tidak menutup beberapa kemungkinan ada beberapa orang yang berjaya memanjangkan rambut mereka setelah rajin membersihkan rambut.

Tetapi,  hasil yang diperoleh kurang elok keana rambut yang panjang disebabkan terlalu kerap mencuci rambut adalah tidak sihat dan kering. Memadai jika anda mencucinya dua hari sekali.

 

Jom, Semak 7 Petua Panjangkan Rambut

 

1. Jangan Biar Rambut Anda Rosak!

Anda perlu melindungi rambut daripada kerosakan. Macam mana rambut nak panjang, jika keadaan kulit kepada dan rambu anda tidak sihat. Cuba hindari faktor utama yang menyebabkan rambut rosak seperti terkena sinaran matahari serta pencemaran. Untuk melindunginya, anda perlu memakai topi atau payung sebelum keluar rumah atau sentiasa memakai serum dan vitamin rambut.

Bagi anda yang suka mem ‘blow-dry’ rambut, cuba kurangi. Ia memang membantu mengeringkan rambut dengan cepat, tetapi apabila rambut terlalu banyak terkena udara panas dari ‘hair-dryer’ ia akan membuatkan rambut menjadi kering dan ‘patah-patah’.

Jika anda suka berenang, pastikan anda mencuci serta membilas rambut dengan bersih.  Air klorin menjadi salah satu penyebab kerosakan rambut. Klorin boleh membuatkan pertumbuhan rambut menjadi semakin lambat. Selain air klorin, air masin dari laut juga dapat membuatkan rambut menjadi kering, rosak sehingga memperlambatkan pertumbuhan rambut.

 

2.Pengambilan Makanan Berprotein

Pengambilan makan berzat juga adalah petua panjangkan rambut daripada ‘dalam’. Protein cukup bermanfat untuk memenuhi keperluaan nutrisi untuk tubuh serta bagi pertumbuhan rambut. Penuhi keperluan protein pada setiap hari agar rambut boleh tumbuh dengan cepat. Antara makanan sumber protein ialah telur, ikan, ayam, kacang-kacangan, daging merah serta produk-produk yang diperbuat daripada olahan susu.

 

Baca Juga: Makanan Kaya Protein

 

3. Guna Minyak Zaitun

Minyak zaitun boleh membantu melembutkan rambut kusam menjadi lebih bersinar-sinar sekaligus menyihatkan rambut dan kulit kepala. Menggunakan minyak zaitun sebagai minyak rambut memang bagus tetapi ramai yang tidak tahan dengan aromanya. Jadi, bertahan untuk sejam, kemudian bilaslah sehingga bersih.

 

Baca Juga: Khasiat Minyak Zaitun

 

4. Khasiat Santan & Air Kelapa

Menggunakan santan merupakan salah satu petua panjangkan rambut dengan cepat. Ia membuatkan rambut menjadi lebih lembut dan bersinar. Gunakan secara rutin dan teratur, lakukan cara ini  tiga atau empat kali dalam seminggu. Gunakan santan sebanyak 300 hingga 400ml ke kulit kepala dan rambut secara merata. Kemudian bungkusnya dengan tuala suam, biarkan selama 15 hingga 20 minit. Setelah itu barulah dibilas dengan menggunakan air sejuk.

Gunakan air kelapa pada rambut, sapu menyeluruh pada rambut dan biarkan ia kering semalaman agar dapat membantu pertumbuhan rambut serta memperkuatkannya. Setelah itu, bilas dengan syampu agar rambut tidak melekit. Air kelapa kaya dengan kandungan protein, kalium serta zat besi.

 

5.  Putih Telur

Bahagian putih telur memiliki kandungan protein yang tinggi serta dapat membantu pembentukan rambut baru dan ia menjadi lebih cepat. Sapu putih telur keseluruh rambut secara merata selama 15 minit, kemudian bilas bersih supaya tidak meninggalkan bau hanyir. Selain itu, anda juga boleh mencampurkan putih telur tersebut dengan minyak zaitun.

 

Baca Juga: Masker Telur

 

6. Guna Lidah Buaya

Lidah buaya memiliki kandungan nutrisi yang dapat membantu untuk memanjangkan rambut dan membuatkan rambut anda tumbuh cepat serta lebat. Ambil lendir lidah buaya, kemudian sapu ke kulit kepala dan rambut secara merata. Setelah mencuci rambut, gunakan gel lidah buaya yang sudah dicampur dengan sedikit madu. Biarkan selama 20 minit, kemudian bilaslah sehingga bersih.

 

7. Manfaat Kulit Epal

Bukan setakat buahnya yang baik untuk kesihatan tubuh, kulit epal juga boleh digunakan untuk panjangkan rambut dengan cepat. Kulit epal mengandungi vitamin yang dapat melancarkan perjalanan darah menuju ke otak. Kisar kulit buah epal sehingga lumat, kemudian sapukan pada kulit kepala secara merata dan urut dengan lembut. Lakukan secara rutin untuk mendapatkan hasil yang lebih sempurna.

 

<< Nak lebatkan rambut? jom layari disini.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Previous post

Tandas Duduk Mengundang 1001 Bahaya

Next post

5 Cara Tanam Tomato Supaya Senang Hidup

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

1 Comment

  1. Intan
    March 30, 2016 at 1:18 am — Reply

    Boleh ke pkai gel aloevera.. jr… yg gel dlm bkas …

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *