CantikDietSihat

5 Kesalahan Anda Gagal Menurunkan Berat Badan dalam seminggu

kesalahan diet anda gagal - women online magazine

( Gambar ini hanyalah sebagai hiasan sahaja )

Anda dalam mood diet tapi Gagal Menurunkan Berat Badan dalam seminggu ? Jom semak kembali kenapa ianya berlaku..

Pernah tak  anda berasa kecewa apabila melihat jarum penimbang berat badan itu tidak bergerak ke kiri? Tentu, ada kan…. Nak tahu sebab apa anda masih gagal menurunkan berat badan walaupun sudah berdiet?

Jom, semak kebiasaaan salah yang menjadi penyebab anda gagal Menurunkan Berat Badan dalam seminggu

1.  Terlalu Stress

Hormon ‘kortisol’ yang keluar ketika anda stress akan merangsang nafsu makan, memperlambatkan metabolism dan meningkatkan penggumpulan lemak di perut. Cubalah relaks dan bertenang. Lakukan aktiviti menyenangkan seperti mendengar muzik, ketawa bersama teman-teman, yoga, bersiar-siar di tempat terbuka , minimum 10-15 minit pada setiap hari.

2.  Kerap Mengambil Makanan Yang Masin

Bukan hanya makanan berlemak dan manis sahaja yang perlu anda kurangi, makanan yang banyak mengandungi garam juga perlu anda kawal. Selain boleh menyebabkan hipertensi, terlalu banyak garam di dalam tubuh juga akan membuatkan cecair tubuh bertahan. Akibatnya, berat badan anda menjadi tidak turun-turun!

3.  Kurang Akitiviti

Sambil bekerja/belajar anda pun boleh bersenam, misalnya dengan melakukan peregangan kaki dan tangan. Cuba silang-silangkan atau ayun-ayunan kaki dan tangan sambil duduk di kerusi, minimum 2-5 minit setiap selang satu jam. Aktiviti ini mampu memberikan pembakaran energi berbanding anda hanya duduk diam di kerusi.

4.  Katakan “Tidak” Pada Susu!

Wanita yang mengambil yoghurt bebas lemak, keju atau susu rendah lemak 3-4 kali sehari mampu mengusir 70% lemak daripada tubuh. Kalsium daripada susu berfungsi sebagai ‘suis’ yang memerintahkan tubuh membakar kelebihan lemak. Minumlah segelas susu bebas lemak ketika bersarapan, segelas yoghurt rendah lemak di siang hari, dan segelas susu bebas lemak di petang hari.

5.  Makan Tidak Di Tempat Yang Sepatutnya

Makan sambil menonton televisyen, membaca buku, menaip di komputer hanya akan membuatkan anda tidak dapat menikmati makanan dengan sepenuhnya. Akhirnya, anda akan mencari sesuatu makanan yang lebih nikmat untuk dikunyah. Kalori yang masuk dalam tubuh akahirnya sukar untuk dikawal. Jadi, usahakanlah untuk selalu makan dan duduk di meja makan.

<< Jom Dapatkan cara gerakan untuk dapatkan kaki yang cantik di sini..

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Previous post

Berjimat Cermat Di Musim Perayaan

Next post

Khasiat Buah Pisang Untuk Diet Anda

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *