CantikDietSihat

10 Tips Langsing Tanpa Diet Ekstrem

angsing tanpa diet ekstrem - women online magazine

Foto: Sekadar Hiasan

Diet Ekstrem.Tanpa senaman berat atau diet ekstrem, anda juga boleh kekal langsing. Nak tahu macam mana, baca artikel ini sampai habis.

Ada sebahagian orang yang memiliki tubuh langsing semulajadi tanpa melakukan sebarang  diet ekstrem ataupun senaman berat. Sebenarnya mereka bukanlah langsing daripada gen, sebaliknya kerana kebiasaan mereka sehari-hari. Jom semak, apa rahsia untuk kekal langsing tanpa diet ekstrem. Ia mungkin bermanfaat buat anda yang benar-benar mahu kurus tanpa sebarang tekanan!

 

10 Cara Langsing Tanpa Diet Ekstrem

1.  Lakukan senaman ringkas

Lakukan senaman ringkas setelah bangun daripada tidur. Anda boleh membuat senaman ringan, berlari-lari setempa, push up atau sit up. Ia akan membangkitkan semangat pagi dan juga boleh membantu metabolisme tubuh.

 

2.   Mulakan dengan air putih

Minumlah dua cawan air putih sebelum makan kerana ia akan membantu anda menurunkan berat badan. Menurut satu kajian yang dibuat oleh Virginia Tech,  air putih boleh membuatkan anda kenyang sehingga anda cenderung untuk mengurangkan pengambilan makanan sehingga 75-90 kalori. Jadi, untuk lebih langsing cubalah minum air putih ketika anda masih bertungkus-lumus menyiapkan hidangan ataupun sedang menunggu pesanan anda tiba di restoran.

 

3.  Bersarapan dengan protein

Mulakan hari dengan sarapan tinggi protein. Telur merupakan menu yang baik buat anda kerana mengandungi protein yang boleh mengenyangkan perut lebih lama dan membuatkan anda jadi terhindar daripada makan berlebihan.

 

Baca Juga: Menu Diet Sarapan Pagi

 

4.  Susu Rendah Lemak

Sekitar jam 9 pagi, anda disarankan minum susu tinggi kalsium dengan kandungan lemak yang rendah. Pola makan tinggi kalsium rendah lemak boleh membantu anda menurunkan berat badan.

 

5.  Berjalan Kaki

Jika ada kesempatan, cubalah untuk berjalan kaki di persekitaran rumah atau pun pejabat. Peregangan juga akan membantu meningkatkan metabolism tubuh anda.

 

6.  Pengambilan Magnesium

Bayam dan ikan boleh menjadi alernatif yang baik jika anda mahu meningkatkan metabolism tubuh. Magnesium dalam makanan akan meningkatkan metabolism tubuh anda.

 

7.  Minum Teh

Pada sebelah petang, cubalah minum teh suam atau sejuk. Teh hijau baik untuk kesihatan kerana mengandungi ‘catechin’  yang dapat mengurangi lemak dalam tubuh.

 

8.  Makan Makanan Pedas

Cubalah makan makanan yang pedas. Makanan pedas dapat membantu menurunkan berat badan dengan membakar lemak.

 

Dapatkan Juga: Resepi Sambal Goreng Tempe Pedas

 

9.  Bersiar-siar sebelum makan malam

Sebelum anda menikmati makan malam, bersiar-siar boleh membantu mengurangi lemak. Meskipun anda mungkin telah menikmati makanan ringan, anda harus tetap makan malam agar perut anda tetap sihat. Namun, perhatikan jumlah pengambilannya ya!

 

10. Bilik tidur yang selesa

Sebelum tidur, pastikan anda berasa relaks dan selesa. Memiliki bilik tidur yang selesa sangat penting kerana sepanjang anda melelapkan mata, anda boleh mengawal pola makan. Kurang tidur boleh memberikan efek tubuh yang buruk seperti sering berasa lapar sehingga membangkitkan nafsu makan yang lebih tinggi.

 

Ekstra Tips!

Katakan TIDAK Pada Diet Ekstrem Katakan YA Pada Diet Paling Sihat

-> Rajinkan diri melakukan senaman sit up. Senaman membentuk otot yang sihat dapat membakar lemak.

-> Jangan asyik menimbang berat badan. Jika tidak, anda pasti akan kecewa jika masih tiada perubahan. Cara terbaik ialah menimbang berat badan tidak lebih sekali dalam seminggu.

-> Terus positifkan diri. Buatlah target badan yang realistik, jangan paksa diri mencapai perkara yang tidak logik dalam masa yang singkat.-

-> Beri Penghargaan buat diri sendiri. Berikan ganjaran pada diri sendiri jika matlamat tersbeut sudah tercapai. Contohnya, makan satu bar coklat  atau semanguk kecil aiskrim yang sedap.

 

Nota Kaki: SHARE artikel ini.

<< Jika anda kurus, anda menawan.Tetapi  gemuk itu cantik bagi anda yang bertubuh besar asalkan anda tahu formulanya. Ketahui di…

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Previous post

5 Cara Berkesan Atasi Masalah Kulit Kepala Kering & Gatal

Next post

4 Petua Lebatkan Rambut Anak

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *