CantikKulit

Kebaikan & Keburukan Matahari Pagi Yang Perlu Anda Tahu

Matahari Pagi - Women Online Magazine

Sebut sahaja sinar matahari pasti ramai yang takut untuk berjemur kerana berfikir cahaya matahari tersebut akan membuatkan kulit menjadi gelap dan kusam.

Namun, tahukah anda sinar matahari tidak patut dihindari,khususnya matahari pagi kerana ia mempunyai pelbagai manfaat kesihatan bagi tubuh anda.Salah satu cara untuk mendapatkan sinar matahari yang cukup ialah dengan berjemur selama kurang lebih 30 minit setiap hari. Mari kita lihat manfaat matahari pagi untuk kesihatan tubuh anda.

Manfaat Matahari Pagi

Bukan rahsia lagi kalau sinar matahari pagi itu mengandungi Vitamin D. Vitamin D merupakan vitamin yang diperlukan oleh tubuh untuk membantu pembentukan bersama Vitamin A dan Vitamin C. Vitamin D yang diserap masuk oleh tubuh akan diproses di dalam hati kemudian akan disimpan di bawah jaringan kulit dalam bentuk tidak aktif sehinggalah dengan bantuan sinar matahari pagi akan membuatkan Vitamin D yang telah disimpan menjadi aktif. Sinar matahari pagi boleh mengaktifkan Vitamin D jika terkena dengan kulit sekitar 10-15 minit. Selain itu,Vitamin D juga sangat berperanan untuk mencegah penggumpalan darah di kaki.

  • Meningkatkan Kekebalan Tubuh

Apabila kulit anda terkena sinar matahari pagi,ia akan menambahkan sel darah putih terutamanya limfosit yang berfungsi untuk menyerang penyakit. Secara tidak langsung,antibodi akan turut kuat. Menurut kajian,berjemur selama 10 minit di bawah pancaran matahari pagi satu atau dua kali seminggu dapat mengurangi risiko terkena selesema sehingga 30-40%.

Efek sinar matahari pagi memainkan peranan penting dalam membantu menurunkan paras gula dalam darah. Hal ini kerana sinar matahari pagi adalah insulin yang memudahkan penyerapan glukosa dalam sel-sel tubuh. Sekaligus merangsang penyimpanan glukosa dalam otot dan hati.

Sinar matahari pagi membantu mengurangi risiko mendapat pelbagai kanser seperti kanser prostat, usus besar, payudara dan juga kanser ovari. Tapi anda dinasihatkan supaya tidak terlalu lama berjemur di bawah cahaya matahari kerana ia akan menyebabkan kanser kulit.

Sinar matahari pagi juga baik untuk meningkatkan nafsu makan, meningkatkan sistem pencernaan dan juga proses metabolisme.

  • Melancarkan Aliran Darah

Manfaat matahari pagi juga ialah ia dapat meningkatkan dan memperlancar aliran darah dalam tubuh dengan cara melebarkan pembuluh darah di kulit sehingga membawa lebih banyak nutrisi dan oksigen ke sel-sel dalam tubuh. Hal ini akan membuatkan jantung anda sihat dan menurunkan tekanan darah tinggi

 

Keburukan Matahari Pagi

Walaupun matahari pagi mempunyai kebaikan kepada kesihatan,namun anda jangan lupa ia turut mempunyai keburukan jika terlampau terdedah pada matahari pagi terlalu lama.

  • Kulit kelihatan terbakar yang memerlukan tempoh tertentu untuk sembuh seperti sediakala. Hal ini terjadi kerana sinar ultralembayung (UV) yang menembus hingga ke lapisan kulit lalu meningkatkan aliran darah sehingga menyebabkan kesan merah.
  • Risiko mendapat kanser kulit jika berjemur melebihi waktu matahari pagi iaitu di antara pukul 07.00 hingga sekitar 09.00 pagi.
  • Kulit akan hilang kelembapan sekaligus menyebabkan garis halus akan mula muncul dan lama kelamaan menjadikan kulit kelihatan kedut dan berusia.

Kesimpulan

Sebagai langkah penyelesaian untuk mengelak mudarat matahari pagi, pastikan anda memakai produk pelindung UV. Kadar pelindung UV yang disarankan mengandungi sekurang-kurangnya SPF 15 atau SPF 30 dengan kandungan tidak berbahaya dan disahkan doktor kulit. Mulai saat ini, rajin-rajinlah untuk memanaskan tubuh anda terutama di bawah sinar matahari pagi.

Kredit foto: imfiction-static.net

<< Dapatkan kulit yang cantik dengan kombinasi vitamin yang tepat. Selanjutnya baca di sini.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Previous post

Daun Parsley Membersihkan Buah Pinggang Secara Semulajadi

Next post

Benarkah Kulit Jadi Lebih Cerah & Gebu Dengan Produk Collagen?

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *