CantikKewanitaanSihat

6 Cara Terbaik Atasi Masalah Gatal Celah Kelangkang

gatal celah kelangkang - women online magazine

Foto: Sekadar Hiasan

Gatal Celah Kelangkang. Sering gatal di celah kelangkang? Jangan digaru!

Selain tidak elok dipandang mata yang melihatnya, menggaru celah kelangkang juga boleh membuatkanya melecet,luka serta menambahkan lagi rasa gatal. Kuman dan kulat adalah penyebab utama munculnya rasa gatal-gatal pada bahagian tubuh, termasuklah di celah kelangkang. Tempat-tempat lain yang sering menjadi tarikan kulat atau bakteria untuk mendiaminya adalah di mana-mana bahagian lipatan kulit.

Banyak Faktor

Banyak faktor yang mengundang rasa gatal celah kelangkang atau bahagian lipatan dalam paha. Selain berpunca daripada kulat, ia juga boleh disebabkan kerana alergi makanan yang dinikmati. Misalnya, daripada sajian telur, udang, sotong, ikan masin, ikan tongkol dan sebagainya.

 

Baca Juga: Khasiat Putih Telur

 

Gatal-gatal tersebut juga boleh menyerang kerana keadaan fizikal atau bahagian tubuh yang kurang terjaga kebersihannya. Perkara ini berpunca daripada banyak perkara, contohnya kerana debu, air dan lain-lain lagi. Tetapi yang paling biasa terjadi rasa gatal kelangkang itu kerana  keadaan pada bahagian kelangkang yang selalu lembab sehingga membuatkan kulat dapat membiak dengan bebas.

Menjaga keadaan fizikal tetap bersih dan sihat merupakan salah satu cara untuk mencegah timbulnya rasa gatal pada mana-mana bahagian tubuh termasuk di celah kelangkang. Anda yang mempunyai daya ketahanan tubuh yang lemah, lebih mudah jatuh sakit, termasuk diserang kulat atau bakteria yang penyebab gatal.

 

Baca Juga: Cara Berkesan Atasi Keputihan

 

Sekiranya anda sudah terlanjur terkena penyakit gatal celah kelangkang ini, berusahalah untuk menyembuhkannya walaupun agak sukar.Bagi anda yang sedang menderita penyakit gatal ini boleh memilih cara merawatnya, samada secara tradisional ataupun kimia.

 

Berikut beberapa cara mencegah serta merawat gatal celah kelangkang yang boleh anda cuba. Antaranya;

1. Manfaatkan ubat tradisional seperti asam keping, asam kandis untuk mengatasi masalah pertumbuhan kulat tersebut.  Anda juga cuba membasuh bahagian tersebut dengan air sirih atau air garam. Basuhlah pada setiap hari sehingga rasa gatal tersebut hilang. Cara lain, anda boleh juga mengatasinya dengan menggosokkan daun sirih pada permukaan kulit yang gatal itu.

 

2. Jaga kebersihan diri sangat penting. Mandi dengan menggunakan sabun antiseptik secara teratur boleh memerangi pertumbuhan bakteria ataupun kulat.

 

3. Jangan menggunakan celana ketat atau sempit, karena hanya membuat kulit pada lipatan paha anda panas dan mengeluarkan banyak peluh.

 

4. Bertukar pakaian luar serta pakaian dalam selepas mandi juga boleh mengurangi risiko munculnya kulat ataupun penyebab gatal yang lain. Segera bertukar pakaian dalam jika terasa gatal, perit, pedih atau lembab bagi mencegah tumbuhnya kulat dan bakteria penyebab gatal celah kelangkang.

 

5. Gunakan pakaian dalam yang mudah menyerap peluh agar kulit pada pangkal paha tidak lembab.

 

Baca Juga: Punca Vagina Gatal

 

6. Menjaga nutrisi makanan untuk meningkatkan daya ketahanan tubuh agar mampu melawan segala mikroorganisme yang boleh merosakkan kesihatan kulit. Cuba berpantang atau hindari segala makanan yang boleh menimbulkan rasa gatal celah kelangkang tersebut.

 

Nota Kaki: Jika suka, jangan lupa SHARE artikel ini.

<< Apakah yang menyebabkan masalah ketiak hitam atau gelap ini wujud? Ketahui segala penyebab dan cara semulajadi untuk memulihkannya.

 

 

 

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Previous post

17 Tanda Lelaki Jatuh Cinta Dengan Anda

Next post

Diet Pasti Lebih Menjadi Dengan Salad Buah-Buahan

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *