CantikRambut

Harus Cuba! 5 Cara Menyuburkan Rambut Agar Tidak Gugur & Bercabang

cara menyuburkan rambut - woman online magazine

Kredit : surehair

Memiliki rambut sihat, subur, lebat dan panjang menjadi idaman hampir sebahagian besar wanita di dunia ini. Tambahan pula, rambut ibarat sebuah mahkota yang menjadi simbol kecantikan wanita.

Jadi, sebab itulah ramai wanita yang berusaha dengan pelbagai cara agar memiliki rambut yang selalu sihat, subur dan lebat.Jika anda merasakan rambut anda sering rosak, semakin hari semakin menipis, jadi anda perlu melakukan cara untuk menyuburkan rambut secara semulajadi. Cara menyuburkan rambt dengan resepi semulajadi ini tidak mahal. Malahan, anda boleh melakukannnya sendiri di rumah.Bagi anda yang memiliki masalah rambut, anda perlukan kesabaran untuk merawat rambut yang rosak. Berikut beberapa cara menyuburkan rambut yang boleh anda cuba, terutama bagi anda yang mempunyai rambut rosak dan kering.

  1. Minyak Kelapa

Minyak kelapa digunakan untuk menggoreng, tetapi bagi orang zaman-zaman dulu, minyak kelapa juga dignukan sebagai minyak rambut. Di samping digunakan untuk mendandan rambut, kebanyakan orang tua menganggap minyak kelapa banyak khasiatnya, boleh menghitamkan dan menyuburkkan rambut.

  1. Madu

Cara paling mudah adalah dengan menggunakan madu semulajadi.Gunakan madu sebagai pelembab rambut anda. Sapukan terus ke kulit kepala dan urut secara perlahan-lahan.

  1. Minyak Buah Keras

Khasiat minyak buah keras sebagai salah satu cara menyuburkan rambut sudah bukan rahsia lagi. Minyak buah keras boleh mengatasi mengatasi kebotakan. Sekurang-kurangnya gunakan minyak buah keras ini untuk mengurut kulit kepala anda 2 kali seminggu untuk mendapatkan hasil yang berkesan.

  1. Bawang Merah

Cara menyuburkan rambut kepala yang satu ini adalah dengan menggunakan bahan yang cukup mudah diperoleh. Haluskan bawang merah dengan blender, kemudian campurkan dengan coconut oil kemudian sapukan ke kulit kepala sambil diurut dnegan perlaan-lahan.Biarkan sejam, selepas itu basuhlah dicuci bagi menghilangkan baunya.

  1. Minyak Zaitun

Gunakan lima titis minyak zaitun ke rambut dan kulit kepala yang sudah dicuci sambil diurut dengan perlahan-lahan.Biarkan semalaman dan keesokan harinya baru dicuci. Selain berguna untuk cara menyuburkan rambut, minyak zaitun juga efektif dalam menghaluskan dan melembutkan rambut.

<< Ketahui tips melembabkan hujung rambut agar tidak bercabang di sini.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Previous post

Ketahui 4 Jenis Makanan Untuk Mata Sihat

Next post

Resepi Cupcake Coklat

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *