CantikKulit

Nak Cantik Suntik Saja Vitamin C. Tapi, Fikir Dulu! Ada Bahaya Menanti

suntik vitamin c - WOMEN ONLINE MAGAZINE

Nak lebih cantik? Cubalah suntik vitamin C. Tapi, tunggu dulu. Ketahui terlebih dahu efek sampingan yang menanti!

Wanita dan kecantikan memang tak boleh dipisahkan dan setiap wanita pastinya mahu kelihatan menawan, anggun dan cantik.Pelbagai usaha yang dilakukan oleh kaum Hawa untuk menjaga kecantikan luaran dan dalaman seperti membeli produk kecantikan yang murah dan mahal serta pergi ke pusat rawatan kecantikan pada setiap bulan.

Kaedah rawatan kecantikan yang terus popular iaitu suntikan kecantikan telah menjadi pilihan ramai wanita kerana kesannya yang cepat berbanding dengan pengambilan vitamin kecantikan. Kali ini WOM.my ingin berkongsi tentang kebaikan dan keburukan suntik vitamin C dan apa kesannya terhadap kulit manusia.

Apabila suntikan dilakukan, vitamin akan menyerap ke bahagian sistem badan yang memerlukannya. Berlainan pula dengan pengambilan vitamin C, ada kebarangkalian vitamin itu tidak sampai kepada sistem tubuh yang memerlukannya. Sebaliknya, ia disingkirkan ke bahagian lain yang tidak berkenaan.

Apa itu vitamin C? 

Vitamin C adalah satu vitamin larut air, yang diproses melalui buah pinggang. Kadar keperluan seharian yang dicadangkan oleh Food And Drug Administration (FDA) ialah 75mg sehari bagi wanita dan 90 mg sehari bagi lelaki, 45 mg sehari diperlukan bagi mencegah penyakit scurvy. Ia diperlukan bagi kesihatan gusi, kulit dan tisu penyambung dalam badan yang lain. Mungkin juga ada yang tidak tahu, pengambilan vitamin c secara berlebihan boleh menyebabkan kematian terutama apabila diambil melebihi 833 gram (gm) bagi dewasa yang mempunyai berat badan 70 kilogram.

Faedah Vitamin C

Vitamin C bukan sahaja mengurangkan gejala-gejala selesema dan sejuk tetapi ia boleh melindungi dan menggalakkan pembaikan kulit. Penyelidikan juga menunjukkan bahawa Vitamin C berkesan memudarkan tompok pigmentasi di muka. Ia adalah antioksidan yang terbukti melambatkan kadar kerosakan radikal bebas . Radikal bebas adalah molekul tidak stabil yang merosakkan kolagen dan menyebabkan kekeringan kulit, garis-garis halus dan kedutan.

Suntikan vitamin C telah digunakan sejak 30 hingga 40 tahun dahulu dengan bertujuan untuk menyembuhkan penyakit kulit, proses penuaan yang disebabkan oleh radikal bebas dan faktor usia. Fungsi vitamin C juga berperanan untuk meremajakan kulit, mencegah penuaan dan menghalang sinaran matahari yang boleh menimulkan gangguan kulit. Dan proses terakhirnya menjadikan kulit kita lebih sihat, cantik dan cerah.

Ketahui beberapa manfaat lain yang boleh kita dapat daripada vitamin C:

1. Membantu mengurangkan kadar kolestrol dalam darah.

2. Menghalang penyakit skurvi : Penyakit yang disebabkan kekurangan Vitamin C dalam makanan, ditandai oleh gusi bengkak dan berdarah, pendarahan dibawah kulit dan lain-lain.

3. Mempertingkatkan sistem pertahanan badan.

4. Menguatkan dinding salur darah.

5. Menolong pembentukan tisu gentian dan mengurangkan kedut pada kulit.

6. Menjadikan kulit lebih cerah, menghilangkan jerawat dan pigmentasi.

7. Menjaga kesihatan otot dan mencantikkan serta menghaluskan kulit.

Namun, terdapat kajian mengatakan suntikan Vitamin C  boleh menjadi toksik di dalam badan.

Antara keburukan Suntik Vitamin C ialah:

1. Kerosakan buah pinggang

Suntikan Vitamin C atau Vitamin megadosage C boleh membawa kepada peningkatan risiko batu karang, terutamanya jika anda sudah mempunyai sejarah batu karang oxalate. Terdapat juga suatu laporan mengenai kegagalan buah pinggang yang disebabkan oleh kandungan  vitamin C yang berlebihan.

2. Cirit-birit yang teruk

Cirit-birit yang teruk adalah satu lagi tanda-tanda kandungan Vitamin C berlebihan. Ini boleh menyebabkan ketidakselesaan yang ketara, kekeringan, menyebabkan dahaga yang melampau, keletihan, pengeluaran air kencing yang rendah dan tekanan darah. Cirit-birit dan muntah-muntah juga boleh menyebabkan ketidakseimbangan elektrolit.

3. Penyakit hati

Vitamin C boleh membantu badan anda menyerap zat besi daripada diet anda. Apabila anda vitamin C berlebihan, ia boleh menyebabkan anda untuk menyerap zat besi terlalu banyak, yang membawa kepada hemochromatosis. Hemochromatosis juga dikenali sebagai beban besi. Sakit perut, keletihan dan sakit sendi adalah antara gejala. Hemochromatosis boleh membawa kepada hati yang berfungsi dan sangat mungkin lemak disebabkan oleh tahap besi yang tinggi.

4. Jaundis dan penglihatan kabur

Pengambilan vitamin C berlebihan secara berterusan juga menyebabkan penyakit kuning dan penglihatan kabur.

Jadi, berhati –hatilah dalam menjaga kecantikan wahai wanita.

Kredit foto: botoxtreatments

<< Anda ada masalah jerawat? Nak tahu cara untuk menghilangkannya? Baca di sini.

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Previous post

Fenomena Jantung Berdebar, Bukan Setakat Bila Anda Jatuh Cinta…

Next post

Ketahui Penyebab Rasa Pening Seperti Hendak Pitam

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

1 Comment

  1. December 4, 2014 at 9:46 pm — Reply

    Vitamin C memang keperluan setiap individu. Berhati-hati memilih jenis vitamin C, dan pastikanlah vitamin C pilihan anda itu yang semulajadi dan tiada bahan kimia atau sebarang bahan yang bahaya. Pada saya vitamin C Shaklee yang terbaik buat masa ini..:)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *