CantikKulit

7 Cara Mengatasi Muka Tak Berseri Di Bulan Puasa

atasi muka tak berseri - women online magazineKredit Foto: dermarollerreviewer

Muka Tak Berseri.Sekalipun berpuasa, itu tidak bermakna kita harus biarkan muka tak berseri!

Sebenarnya menjaga kesihatan kulit agar muka tak berseri itu dapat disembunyikan ketika berpuasa sangat mudah dan simple.  Biarpun kita berpuasa, terpaksa menahan diri daripada lapar dan dahaga selama beberapa jam, namun ia tidak menyebabkan kulit menjadi kering.

Hilangkan muka tak berseri yang terpamer di wajah anda ketika berpuasa ini dengan mengikuti beberapa tips yang di bawah. Semoga kulit anda tetap sihat, segar dan cantik sepanjang masa!

 

Atasi Muka Tak Berseri Di Bulan Puasa dengan langkah mudah ini;

1. Makan Buah & Sayur-Sayuran

Pastikan anda mengambil buah-buahan dan juga sayuran yang mencukupi ketika bersahur dan berbuka puasa. Pengambilan buah-buahan dan sayuran secara rutin sepanjang bulan puasa akan membantu anda menjaga kulit agar tetap sihat, segar dan cantik. Sebaiknya pilih buah-buahan yang mengandungi vitamin C sewaktu berbuka.

 

Baca Juga: Kebaikan Serum Vitamin C

 

Selain baik untuk kulit, vitamin C juga membantu untuk meningkatkan daya ketahanan tubuh anda. Supaya tubuh terhindar daripada masalah dehidrasi ketika berpuasa, anda disarankan untuk memakan buah-buahan yang banyak mengandungi air seperti buah tembikai, anggur, betik, dan anggur  supaya keperluan cecair dalam tubuh dapat dipenuhi.Cecair dalam tubuh adalah sumbangan terbesar untuk menjaga kesegaran dan kelembapan kulit tubuh dan wajah anda.

 

2. Jangan Lupa Pakai Pelembab

Selain itu, merawat kulit dari luar juga boleh dilakukan dengan pemakaian pelembab. Gunakan pada setiap hari dan pilih yang benar-benar sesuai dengan jenis kulit anda supaya tidak meninggal efek yang tidak baik untuk kulit sehingga muka tak berseri.  Di samping itu, cubalah lakukan perubahan gaya hidup sederhana – menjaga stres sebaik mungkin dan bersenam.

 

3. Elakkan Kosmetik Yang Mengandungi Sulfur

Sebaiknya hindari pemakaian produk kosmetik yang banyak mengandungi sulfur kerana ia boleh membuatkan kulit anda menjadi kering, nampak kusam sehingga muka jadi tak berseri.

 

4. Minum Air Putih Secukupnya

Air putih sangat bermanfaat untuk kesihatan tubuh dan kulit. Minumlah air putih yang secukupnya pada waktu bersahur dan berbuka puasa. Di smaping itu, elok juga jika anda ambil vitamin tambahan seperti vitamin C, E,D dan A agar badan dan kulit anda menjadi lebih segar dan mantap.

 

Baca Juga: Diet Air Putih

 

5. Boleh Juga Jika Mahu Buat Facial!

Jika anda mahu wajah anda dibelai-belai, boleh juga anda luangkan waktu untuk melakukan facial agar perawatan kulit anda lebih optimum. Namun, anda disarankan melakukan facial secara rutin untuk mengatasi kulit kering serta kusam  pada ketika menjalankan puasa.

 

6. Ambil Produk Whole Wheat

Selain itu, anda juga digalakkan mengambil produk-produk whole wheat yang kaya dengan selenium. Selenium yang banyak terkandung dalam produk whole wheat mampu meregenerasi kulit agar cepat mengganti sel-sel kulit yang mati. Selenium juga elok untuk menjaga kulit agar tetap bersih dan bebas jerawat.

 

7. Atasi Lingkaran Hitam

Untuk mengurangi lingkaran hitam pada kawasan mata, anda disarankan makan daging merah. Ia sangat bagus untuk mengurangi masalah lingkaran hitam dan lebam yang membuatkan muka tak berseri! Ketika cuaca, pastikan anda menggunakan shades untuk melindungi kulit halus di sekitar mata anda.

 

Jangan lupa SHARE artikel ini ya.

<< Anda pernah hilang kosentrasi atau tumpuan dalam bekerja? Baca artikel ini…

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Previous post

Boleh Kurus, Tapi Pastikan Resepi Diet Anda Tepat

Next post

5 Jenis Kasut Wanita Mengandung Terbaik

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *