Gaya HidupOh! LelakiRomantika

4 Cara Mengenali Lelaki Panas Baran

Panas Baran - women online magazine (1)

Kredit Foto: wikimedia

Panas Baran. Susahnya apabila berhadapan dengan lelaki yang panas baran. Perkara sekecil kuman pun boleh jadi besar!

Sikap panas baran memang sukar untuk diubah, jadi anda perlu bijak mengawal keadaan. Apa yang perlu anda lakukan apabila berdepan dengan si panas baran? Namun bagaimana mahu mengenali lelaki panas baran kerana anda mungkin tak dapat menilainya dari wajah. Lelaki panas baran boleh saja berwajah manis berbeza dengan sikap sebenarnya.

 

Jom kenali lelaki panas baran dan cara untuk mengatasi panas baran si dia.

Panas baran, ‘kepala angin’ atau ‘naik hantu’ yang disebabkan kesukaran menangani perasaan marah menyebabkan seseorang itu hilang malu, sanggup bertindak di luar batasan dan tidak mustahil boleh mencederakan orang lain. Perasaan marah yang tidak terkawal boleh memusnahkan apa saja.

 

Baca Juga: Tips Kawal Rasa Marah

 

Faktor Lelaki Panas Baran:

  1. Faktor luaran

Pertama adalah faktor luaran. Iaitu yang membabitkan tempat kerja. Seperti tekanan daripada pihak atasan, persaingan dalam urusan kerja dan prestasi kerja yang kurang memberangsangkan. Selain stres dengan kesesakan lalu lintas ketika pergi dan balik kerja juga menyebabkan si dia berasa letih lantas melepaskan perasaan tekanan itu kepada anda tanpa berfikir baik dan buruknya.

 

2. Faktor dalaman  

Ada benarnya juga. Anda jangan terlalu kerap menuding jari kepada si dia sahaja kerana kemungkinan ada sikap anda yang kurang disenanginya hingga menyebabkannya naik darah. Antara yang sering terjadi seperti sering kali meminta sesuatu yang sukar untuk disediakan kerana kesempitan wang. Seterusnya, mengabaikan si dia, bersifat cemburu buta juga turut merimaskan si dia dan anda tidak melaksanakan tanggungjawab  dengan sempurna.

 

Baca Juga: Kebenaran Tentang Rahsia Lelaki

 

Tips Mengenali Lelaki Panas Baran:

1. Biarkan dia menunggu

Sebenarnya untuk membezakan lelaki itu panas baran atau tidak, bergantung kepada raut wajah serta sikapnya. Perhatikan perkara ini sewaktu anda keluar bersamanya tetapi terlewat tiba. Marahnya berapi-api seolah-olah perbuatan anda itu adalah satu kesalahan besar. Jika begini karakter lelaki, dia sebenarnya seorang yang panas baran kerana tidak sanggup menunggu pada satu kejadian kecil dalam hidupnya.

Kalau lelaki yang panas baran, dia tentu akan menghamburkan kata-kata menyakitkan hati. Oleh sebab itu, anda harus berhati-hati dengan lelaki begini.

 

2. Minta dia mengajar sesuatu

Dalam mencari erti kesabaran, cuba perhatikan perkara ini juga. Mintalah dia mengajar anda sesuatu. Kalau kata-katanya agak pedas dan panas di telinga anda, itu tandanya dia seorang yang panas baran dan agak sukar berunding. Lelaki yang penyabar akan mengajar anda sehingga pandai tetapi lelaki panas baran akan mudah melenting bila anda tidak berjaya mengikut apa yang dia inginkan.

 

Baca Juga: Rahsia Menawan Hati Lelaki Pemalu

 

3. Lihat caranya melayan anak kecil

Umum mengetahui kanak-kanak banyak kerenah. Oleh itu sewaktu bersamanya, bawa sekali anak saudara anda yang masih kecil. Tinggalkan mereka dan lihat cara mereka menanganinya.

 

4. Cemburu atau tidak

Percaya atau tidak, lelaki yang panas baran biasanya seorang lelaki yang kuat cemburunya. Ada kalanya perbuatan cemburunya itu nampak mengarut tambah-tambah lagi cemburu pada hal yang remeh.

Justeru itu sebelum membuat pilihan, kajilah semua sikap lelaki agar anda tidak menyesal di kemudian hari. Baran berkaitan dengan sikap dan semestinya sikap boleh diubah. Sebagai lelaki andalah khalifah kepada pasangan, justeru itu tunjuklah moral yang baik kepada pasangan.

 

Baca Juga: Kekasih Curang

 

Cara Mengatasi Panas Baran Si Dia:

  •  Jangan Melawan

Sesiapa sahaja yang bersikap panas baran akan mudah melenting. Lebih-lebih lagi jika anda melawan atau membantah setiap yang diperkatakan mereka. Jika ingin berbuat demikian, perlu tahu cara yang betul untuk bercakap.

 

Andai anda ditakdirkan mempunyai pasangan yang panas baran, cuba kaji tentang si dia. Cari sisi kelemahannya yang boleh melembutkan hati mereka. Menangis bukanlah langkah yang bijak kerena bagi sesetengah lelaki yang panas baran, amarah mereka akan bertambah teruk apabila melihat tangisan anda.

 

  • Rendahkan Nada

Apabila berdepan dengan lelaki yang sedang marah, rendahkan nada suara anda. Cakap dengan lembut. Dengan cara ini juga akan membuatkan mereka reda.

 

  •  Sekali Sekala Anda Perlu “Tunjuk Belang”

Ada ketikanya jika anda dimarah kerana bukan kesalahan yang anda lakukan. Jadi, untuk sekali sekala beranikan diri untuk menegakkan kebenaran agar si dia akan tersedar. Tetapi jika pasangan anda berpotensi untuk naik tangan, anda perlu lebih berhati-hati.

 

Nota Kaki: SHARE artikel ini dengan kawan-kawan anda.

<< Ketahui 10 lelaki ‘hot' yang masih menjadi dambaan ramai wanita di sini.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Previous post

5 Punca Tak Banyak Duit!

Next post

Resepi Tauhu Sumbat Sedap Habis!

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *