Gaya HidupOh! LelakiRomantika

5 Makanan Sihat Yang Wajib Dimakan Lelaki!

5 Makanan kesihatan lelaki. women online magazine

Kredit foto: ​eyebex

Makanan Kesihatan Lelaki.Ramai lelaki tidak mengambil kisah tentang hal pemakanan.

Dan tahukah anda makanan yang baik akan memberi sumber kesihatan kita.Kaum lelaki juga perlu mengetahui jenis makanan kesihatan yang sesuai untuk diamalkan supaya seimbang dengan pemakanan sehariannya.

Makanan merupakan faktor utama nilai tahap kesihatan kita, sama ada kita semakin sihat atau kesihatan kita makin terganggu dengan gaya pemakanan kita. Berikut merupakan makanan makanan yang baik untuk kesihatan kaum lelaki.

Antara 5 makanan baik untuk kesihatan lelaki

1. Tomato @ Sos tomato

Lelaki yang banyak memakan tomato atau sos tomato berkemungkinan dapat memberi perlindungan kepada mereka daripada kanser prostat. Kanser prostat adalah pembunuh senyap kedua selepas penyakit jantung yang banyak meragut nyawa lelaki. Ia terletak di bahagian atas pundi kencing.

Hasil kajian daripada 47,000 orang lelaki, mereka mendapati bahawa lelaki yang memakan tomato sebanyak 2 – 4 kali dalam seminggu,mempunyai risiko menghidapi kanser prostat 35% lebih rendah berbanding lelaki yang tidak memakannya. Oleh itu, jika anda sebagai lelaki perlu juga makan sayuran seperti tomato sebagai makanan kesihatan lelaki.

 

 

Baca Juga: Cara Tanam Tomato

 

2. Tiram

2 atau 3 ekor tiram mampu untuk membekalkan zinc yang secukupnya untuk sehari, (zinc merupakan mineral penting untuk penghasilan sperma bagi lelaki ). Anda dinasihatkan untuk tidak mengambilnya dengan lebih kerana ia akan mendatangkan risiko.

Dalam satu kajian, 22 lelaki dengan kadar testosteron rendah dan jumlah sperma yang sedikit diberi zinc setiap hari dalam masa 45 hingga 50 hari dan hasil daripada kajian tersebut menunjukkan kadar testosteron dan jumlah sperma mereka meningkat.

 

 

Baca Juga: Sperma Yang Sihat

 

 

3. Sayuran Brokoli

Hasil daripada kajian di Harvard baru-baru ini mendapati bahawa sayur-sayuran seperti brokoli, dapat memberi perlindungan terhadap kanser pundi kencing. Ia lebih berkesan sebanyak 2 hingga 3 kali ganda kepada lelaki berbanding wanita.

Para saintis menganalisis diet hampir 50,000 orang lelaki, dan mendapati bahawa mereka yang makan lima hidangan atau lebih brokoli pada setiap minggu berkemungkinan dapat mengelakkan kanser pundi kencing selama sepuluh tahun berbanding yang tidak memakannya. Brokoli dan kubis dipilih sebagai makanan yang paling protektif.

 

4. “Peanut butter”

Penyakit jantung adalah pembunuh utama bagi lelaki dan wanita, tetapi lelaki menjadi korban pada usia yang lebih awal. Kandungan lemak pada kacang adalah tinggi sedikit tetapi ianya baik untuk anda.

 

5. Buah Tembikai

Didapati lelaki dengan lingkungan usia sehingga 55 tahun, lebih banyak menderita penyakit darah tinggi berbanding wanita. Kajian menunjukkan bahawa makanan yang kaya dengan potassium boleh mengurangkan risiko tekanan darah tinggi dan stroke. Tembikai kaya dengan sumber mineral ini, ia mengandungi lebih potassium.

 

 

Baca Juga: Punca Strok

 

 

Jumlah potassium dalam suatu hirisan besar tembikai adalah bersamaan dengan sebiji pisang atau secawan jus oren.Mencegah lebih baik dari merawat. Kawal pemakanan dan ambil makanan yang betul mampu menjamin kesihatan kita di masa akan datang.

 

Nota Kaki: SHARE artikel ini dengan kawan-kawan anda agar ianya dapat memberikan manfaat bersama. 

<< Berminat nak tahu tips kecantikan untuk Lelaki

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Previous post

6 Produk Kosmetik Berbahaya 2013

Next post

Cara Kempiskan Perut Buncit

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

4 Comments

 1. September 26, 2014 at 2:35 am — Reply

  Bestnyerr baca cerita nie .. 🙂
  Wow tak sangka … korang memang best dlm bab2 nie ..

  Minta tumpang nak share kat fb…
  Minta tumpang nak kata hai.. Haiiii !!! 🙂
  Mak aku kata… blog nei memang terbaiklah..

  • October 26, 2015 at 12:19 pm — Reply

   Terima Kasih dan terus setia menyokong WOM.my

 2. January 7, 2015 at 5:50 pm — Reply

  Info yang sangat berguna untuk lelaki…

  • October 26, 2015 at 12:19 pm — Reply

   Terima Kasih dan jangan lupa untuk terus menyokong WOM.my

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *