Gaya HidupProblemSihat

Jantung Sihat Sepanjang Hayat

Jantung Sihat

Jantung Sihat.Jantung adalah salah satu organ penting buat manusia.

Ada banyak faktor yang menyebabkan seseorang terkena penyakit jantung.Salah satunya adalah disebabkan gaya hidup yang tidak sihat, seperti merokok dan kurang melakukan senaman.

 

Berhenti Merokok

Para penyelidik telah membuktikan bahawa terdapat pertalian antara penyakit jantung dengan merokok. Dua pertiga dari mereka yang meninggal akibat penyakit jantung adalah perokok. Terdapat lebih 4,000 bahan kimia dan 40 jenis karsinogen di dalam asap rokok. Sekiranya anda menyayangi jantung anda, berhentilah merokok dengan serta merta.

Sekiranya anda tidak menyayangi jantung anda, sayangi jantung mereka yang berada di sekeliling anda. Sekiranya anda tidak sanggup berbuat demikian, fikirkan bahawa adakah wajar untuk mereka menyayangi anda?

Baca Juga: Cara Mudah Berhenti Merokok

Harungi Hidup Dengan Tenang

Para doktor telah mengesahkan bahawa perasaan dan tindakan kita akan memberi kesan kepada jantung kita. Fenomena baru di Malaysia ialah kerja terlalu kuat. Ramai eksekutif dan staf yang bekerja hingga larut malam dan menjadi tertekan. Di Jepun, ramai juga eksekutif yang mati kerana kekurangan rehat.

Baca Juga: 5 Petanda Anda Kurang Rehat

Jantung Sihat Sepanjang Hayat

Tahun lepas dilaporkan bahawa terdapat 9,000 kematian di hospital kerajaan akibat penyakit kardiovaskular. Ia merupakan 22.5% dari jumlah kematian yang direkodkan. Ini memberi gambaran sebenar mengenai gaya hidup moden yang meliputi diet, senaman, waktu bekerja dan penggunaan produk tembakau.

Kebanyakkan dari kita sering memakan makanan segera yang mengandungi kadar lemak yang tinggi, natrium dan karbohidrat, kurang bersenam kerana sibuk bekerja di dalam pejabat yang berhawa dingin dan lain-lain lagi. Selain itu, ramai juga yang masih merokok walaupun harga rokok naik tiap-tiap tahun.

Sudah sampai masanya untuk kita semua mengambil berat tentang kesihatan kita. Kita tidak mempunyai cara lain melainkan mengubah gaya hidup kita. Menjalani gaya hidup saya memerlukan komitmen.

Ingat, penyakit jantung dan strok tidak menyerang mereka yang gemuk sahaja. Orang kurus juga berpotensi untuk diserang penyakit jantung dan strok. Orang gemuk yang bertenaga (fit) mempunyai risiko mengidap penyakit kardiovaskular yang lebih rendah berbanding dengan orang kurus yang lemah. Untuk menjadi bertenaga, anda perlu menjalani gaya hidup sihat.

Jika kita selalu bersenam, makan dalam kuantiti sederhana, makan makanan seimbang, tidak meminum alkohol, tidak merokok dan mempunyai rehat yang cukup, besar kemungkinan jantung kita akan kekal sihat untuk tempoh masa yang lama.

Baca Juga: Fenomena Jantung Berdebar

Apa perbezaan antara sakit jantung dengan strok?

Sakit jantung terjadi apabila terdapat pengurangan aliran darah ke otot jantung, yang biasanya disebabkan oleh plak dan darah beku. Strok pula terjadi apabila berlaku gangguan terhadap bekalan darah ke otak, yang mungkin disebabkan oleh darah beku atau pembuluh darah pecah. Strok boleh membawa kepada kematian serta merta atau kecacatan kekal.

Baca Juga: Punca Strok

Maklumat tambahan (Sumber: Familydoctor.org):

Para penyelidik menemui bahawa paras homosistin yang tinggi dalam darah akan menyebabkan arteri rosak dan darah lebih mudah menjadi beku.Bekalan nutrien yang cukup amat penting dalam pengawalan paras homosistin tersebut.

Nota Kaki: Diharap perkongsian ini akan membuka minda remaja untuk lebih hidup sihat tanpa merokok.SHARE artikel ini dengan kawan-kawan anda ya!

<< Ketahui 5 Makanan Baik untuk lelaki

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Previous post

Cara Pakai Tudung Panjang ( Jenis Selendang)

Next post

6 Makanan Awet Muda

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

1 Comment

  1. […] Menyihatkan Jantung […]

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *