Gaya HidupMotivasi

5 Tips Merawat Kemurungan

 Tips Merawat Kemurungan-women online magazine

Kredit Foto:  stephendun

Kemurungan. Anda nak tahu tentang penyakit kemurungan ini? Baca entri ini sampai habis!

Kemurungan (depression) adalah salah satu penyakit psikologi yang melibatkan tekanan perasaan yang serius kepada seorang individu. Baik lelaki atau wanita, kanak-kanak, remaja, dewasa dan warga emas. Ia melibatkan rasa kesedihan, kepiluan, kecewa, putus cinta atau putus harapan, hilang semangat untuk meneruskan kehidupan yang bermakna dan gembira.

Kehidupan dirasakan sunyi dan kosong. Kemurungan yang berlarutan boleh memberi impak yang buruk kepada individu. Selain dari terganggu emosi, individu berkaitan juga akan terganggu fungsi fizikal dan interaksi sosialnya. Rawatan perubatan dan bantuan psikoterapi dan kaunseling perlu diberi seawal mungkin kepada mereka yang terlibat.

Antara Tanda-Tanda Kemurungan Adalah: 

1.  Kesedihan, kepiluan, kesepian (loneliness), jiwa kosong (emptiness) yang berpanjangan.

 

Baca Juga: Cara Mengatasi Kesedihan Hidup

 

2.  Gangguan selera makan, hilang selera atau makan berlebihan ( tanpa kenikmatan).

 

3.  Hilang minat atau keseronokan terhadap hobi dan aktiviti-aktiviti lain yang biasanya mendatangkan keseronokkan.

 

Baca Juga: Semangat Yang Hilang

 

4.  “Rasa hidup tidak bermakna / lebih baik mati” (ini tidak semestinya bermaksud keinginan untuk bunuh diri, tetapi suka jika kematian berlaku pada diri.

 

5.  Rasa tidak tenteram dan mudah marah.

 

Baca Juga: Penyakit Panas Baran

 

Antara Tips Mengatasi Kemurungan:

1. Praktikkan Minda Melupakan Kenangan Pahit

Melatih minda melupakan kenangan pahit perlulah diaplikasikan secara berterusan. Anda akan sering merasa sedih dan suram apabila mengenang kembali kenangan pahit dan memori silam yang lalu.

Kita seharusnya memisahkan hubungan di antara perasaan kini dengan emosi yang lalu bagi menetapkan azam dan fokus kepada keluarga, rakan-rakan, kerjaya, cita-cita dan masa depan. Anda tidak dapat melupakan semua memori pahit secara serentak.

Maka haruslah dilakukan secara berperingkat dengan mengalihkan perhatian anda kepada perkara lain. Proses ini mengambil masa, tetapi ia boleh dipercepatkan dengan adanya disiplin diri.

 

Baca Juga: Kata-Kata Janji Manusia Adakalanya Palsu Belaka!

 

2. Hindari Perasaan Risau Yang Melampau

Ada dua kesan dari sikap risau yang melampau, pertama ia menarik masalah dan musibah dan yang kedua, memberi kesan buruk pada kesihatan anda dari segi fizikal dan mental.

Perasaan risau yang melampau boleh membuat anda selalu menjadi sedih dan kecewa malah takut. Anda haruslah belajar untuk bertenang dan melatih diri anda mengawal emosi bagi mengurangkan perasaan risau yang teramat sangat.

 

3. Senyum, Ketawa Dan Terus Ketawa

Ketawalah apabila terdapat perkara yang menggembirakan anda dan menjadikan anda ceria. Tontonlah video yang lucu atau baca cerita yang lucu, dekatkan diri anda dengan rakan-rakan yang lucu serta cari “funny side” dalam setiap situasi, agar anda boleh ketawa secara semulajadi. Ketawa dapat menghilangkan rasa sedih dan kecewa dalam diri anda.

 

4. Belajar Erti Bersyukur

Ucap syukur ke atas kesemua yang anda ada, misalnya ucap syukur kerana anda masih boleh melihat dan menarik nafas tiap kali bangun tidur dan juga mempunyai kawan rapat yang memahami. Ucap syukur seikhlas hati, sebanyak yang mungkin, seikhlas mungkin hingga rasa syukur tu meresap jauh ke dalam diri anda.

 

Baca Juga: Cara Membersihkan Hati

 

5. Cuba Jadi Seorang Pemaaf

Sikap pemaaf dapat membersihkan hati dari perasaan negatif dan emosi-emosi negatif (seperti takut, sedih, kecewa, marah, cemburu dan dendam). Ia juga dapat meneutralkan gelombang fikiran negatif yang terdapat di minda anda.

Ketahuilah, anda selalu rasa sedih dan kecewa kerana anda tak memaafkan kesalahan diri anda di masa lalu atau anda tak memaafkan kesalahan orang lain tehadap diri anda satu ketika dulu. Belajarlah menjadi seorang pemaaf dan ia dapat menghilangkan perasaan-perasaan negatif dan menarik ketenangan datang pada diri anda.

 

Kesimpulan

Bagi pesakit yang mengalami kemurungan, meluahkan apa yang terbuku di hati mungkin jalan terbaik untuk melegakan perasaan. Apa yang diperlukan bukan sahaja berdialog dengan orang yang sesuai atau juga dengan orang tersayang seperti kawan karib. Hakikatnya, komunikasi adalah satu bentuk terapi yang penting.

Statistik kemurungan global memperlihatkan satu keadaan yang kian membimbangkan. Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), kemurungan adalah penyakit keempat paling serius dalam melumpuhkan jiwa seseorang di dunia.Malah, kadar kelaziman penyakit ini juga didapati lebih ketara berbanding hipertensi (tekanan darah tinggi), mahupun diabetes.

 

Nota Kaki: Jangan lupa SHARE artikel bermanfaat ini dengan kawan-kawan anda.

<< Dapatkan cara bagaimana untuk mengetahui potensi diri disini

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Previous post

9 Kebaikan Jika Rajin Buat Senaman Pagi

Next post

Putihkan Kulit Dengan Lulur Tradisional

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

2 Comments

 1. Dr. Ben Fadzil Mohd Salleh
  March 13, 2019 at 11:16 pm — Reply

  Sebab sebab kemurungan ada lah lebih yang disebutkan, Ianya termasuk:
  1) suka menyendiri kan diri dan tidak suka bergaul
  2) bercakap seorang diri dan banyak menyimpan rahsia
  3) Mendengar suara suara halus yang mengganggu minda
  4) Kerisauan pada masa hadapan yang belum lagi wujud (Anxiety)
  5) Mempunyai split personality dan
  6) Bipolar disorder

  • May 4, 2019 at 11:14 am — Reply

   Terima kasih atas info yang dikongsi 🙂

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *