Ada Apa?X-Tra

4 Sebab Pola Tidur Wanita Berbeza Dengan Lelaki

pola tidur - woman online magazine

Kredit Foto : huffpost

Pola Tidur. Wanita memiliki pola tidur yang berbeza dengan lelaki. Ini adalah kerana ada beberapa perkara yang dialami oleh wanita, tetapi tidak oleh lelaki.

Antaranya perbezaan tersebut adalah:

  1. Menstruasi

Sebelum, sesudah dan saat menstruasi mengakibatkan perubahan fizikal dan emosional. Gejala perubahan ‘mood’ atau keletihan pada masa ini akan mempengaruhi pola tidur seseorang wanita.

 

Baca Juga: Faktor Wanita Lambat Mengandung

 

  1. Kehamilan

Dari awal kehamilan hingga memasuki bulan-bulan terakhir untuk bersalin, sebahagian besar wanita akan terganggu pola tidurnya. Penyebabnya, perubahan fizikal dan hormon sepanjang kehamilan.

 

  1. Menjadi Ibu Baru

Masalah yang lazim dihadapi oleh semua ibu baru adalah kurang tidur. Kewajipan merawat bayi dan menjadi ibu baru, sering membuatkan wanita stress. Jadi, jangan hairan jika di awal-awal minggu setelah melahirkan, pola tidur wanita akan menjadi kacau bilau!

 

Baca Juga: Punca Vagina Gatal

 

  1. Menopause

Menjelang menopause sehingga akhirnya seseorang wanita itu menopause, hormon estrogen yang dihasilkan dari tubuh jauh lebih sedikit daripada kebiasaannya. Perkara ini akan mengakibatkan perubahan fizikal sekaligus perubahan pola tidur wanita.

 

Nota Kaki: Jangan lupa, SHARE artikel ini ya.

<< Semak khasiat jus bayam di sini.

 

 

 

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Previous post

Tampil Lebih Elegan Dengan Tudung Bawal Satin

Next post

Cara Cepat Kuruskan Badan Dengan Diet Mayo

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

1 Comment

  1. August 2, 2015 at 9:36 pm — Reply

    […] di wajah. Bagi mendapatkan hasil yang berkesan, lakukuan dua kali sehari, terutama sebelum anda tidur pada malam […]

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *