Ada Apa?X-Tra

5 Kebaikan Bila Kita Tidur Siang Hari

Manfaat Tidur Siang - Women Online Magazine

Kredit Foto: blog.doctoroz.com

Manfaat Tidur Siang.Tidur merupakan aktiviti rutin yang dilakukan oleh setiap manusia untuk berehat dan mengembalikan tenaga setelah seharian penat melakukan pekerjaan.

Seperti yang kita tahu,malam merupakan waktu yang paling tepat untuk tidur demi menjaga kesihatan tubuh badan.Walaubagaimanapun,tidak ramai yang tahu bahawa tidur siang juga memiliki manfaat bagi kesihatan anda.

Jom ketahui kebaikan tidur siang untuk kesihatan anda.

 

5 Manfaat Tidur Siang Untuk Kesihatan Anda

 

1. Meningkatkan Daya Ingatan

Tidur siang ternyata mampu meningkatkan daya ingatan anda terutamanya untuk golongan warga emas. Ini kerana semakin meningkat umur,mereka lebih cenderung untuk melupakan memori di masa lampau. Menurut kajian,manfaat tidur siang sekurang-kurangnya 45 minit mampu meningkatkan daya ingatan otak anda.

 

2. Meningkatkan Produktiviti Kerja

Bagi mereka yang selalu keletihan akibat kerja atau memerlukan idea baru,anda disarankan untuk tidur siang. Ini kerana manfaat tidur siang ialah ia dapat meningkatkan kreativiti dan produktiviti kerja anda sekaligus memberikan anda idea-idea baru.

 

Baca Juga: 7 Cara Elak Kerja Lebih Masa

 

3. Mengubati Insomnia

Manfaat tidur siang yang lain ialah ia mampu mengubati penyakit insomnia atau nama lainnya ialah gejala susah tidur di malam hari. Insomnia boleh menyebabkan anda tidak dapat menumpukan pada kerja,produktiviti kerja menurun,keletihan dan meningkatkan risiko kecelakaan sekiranya anda memandu. Satu kajian telah dijalankan dan ia mendapati tidur siang boleh membuatkan penderita insomnia menjadi lebih segar. Ini kerana jumlah waktu istirehatnya yang lebih panjang

 

4. Menghilangkan Tekanan

Sekiranya pada malam hari anda kurang nyenyak atau tidak cukup tidur,pastinya pada siang hari anda berasa sangat tertekan untuk melakukan kerja. Oleh itu,manfaat tidur siang untuk kesihatan anda ialah ia mampu menghilangkan tekanan anda.

 

5. Menyihatkan Jantung

Tidur siang ternyata mampu mencegah penyakit jantung. Sekurang-kurangnya tidur selama 20-40 minit setiap hari pada waktu siang akan mengurangi risiko mendapat penyakit jantung dan juga stroke.

 

Baca Juga: Punca Stroke

 

Tips Mendapatkan Tidur Siang Yang Baik

  • Waktu tidur yang disarankan ialah selama 20-40 minit.
  • Pastikan anda tidur siang hanya selepas pukul 12 tengahari.
  • Pastikan suhu bilik anda tidur sesuai iaitu tidak terlalu sejuk atau panas.
  • Jangan tidur ketika waktu malam sudah hampir menjelma kerana ia boleh mengganggu pola tidur anda pada malam hari.

 

Nota Kaki: Jangan lupa, SHARE artikel ini ya.

<< Ketahui tips menunda dan mencegah kehamilan dengan pil perancang di sini.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Previous post

5 Cara Mengatasi Masalah Perut Kembung Dengan Cepat Dan Mujarab

Next post

Resepi Popia Basah

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *