Ada Apa?Buletin

ASEAN Perlu Laksanakan Prosedur Operasi Standard

negara-negara asean - woman online magazine

Masalah perubahan iklim perlu diselesaikan secara holistik di mana matlamat sosio-politik mesti diseimbangkan dengan matlamat ekonomi bagi mencapai kecekapan dan kemampanan dalam usaha.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Dato ‘Sri Rohani Abdul Karim berkata, masalah biasa kecekapan dan kemampanan ialah kekurangan badan kawal selia yang betul dan berkesan yang akan meletakkan dasar yang komprehensif dan rangka kerja untuk memastikan pembangunan usaha sama seperti, “Pendekatan berkembar mitigasi untuk mengurangkan pengeluaran dan penyesuaian untuk melaksanakan langkah-langkah untuk mengurangkan dan meminimumkan kesan perubahan iklim mesti diterima pakai bagi memastikan usaha sama yang berjaya dan berkesan,” katanya semasa merasmikan Bengkel Serantau ASEAN Mengenai Isu Jantina Mengenai Perubahan Iklim Adaptasi dan dananya di Langkawi semalam.

Rohani berkata, ASEAN perlu melaksanakan prosedur operasi standard sebagai rangka tindakan untuk mengurangkan dan menyesuaikan diri dengan isu-isu perubahan iklim.”Usaha bersepadu kami untuk mengurangkan dan menyesuaikan diri dengan perubahan iklim adalah perjalanan yang panjang yang melibatkan banyak pihak berkepentingan yang terdiri daripada Kerajaan Persekutuan, Kerajaan-kerajaan Negeri, badan bukan kerajaan, yayasan amal dan usahawan sosial dan rakyat di peringkat akar umbi,”

“Ia adalah satu cabaran penuh dengan kebimbangan tetapi dengan kerjasama erat dan semangat yang kuat untuk berjaya, saya percaya kita akan menyampaikan apa yang kita berusaha untuk mencapai. Usaha utama kami adalah mengekalkan tamadun kita yang berkedudukan strategik untuk memenuhi keperluan dan permintaan generasi akan datang, “tambah beliau lagi.

Bengkel Serantau ASEAN mengenai Isu-isu Gender berkaitan Perubahan Iklim dan Adaptasi ialah salah satu aktiviti keutamaan di bawah Jawatankuasa ASEAN Mengenai Wanita (ACW) pelan kerja lima tahun (2011-2015). Objektif utama bengkel serantau ini adalah untuk meningkatkan pemahaman tentang kesan sosial perubahan iklim ke atas jantina dan keupayaan kita untuk mengurangkan dan menyesuaikan diri dengannya.

Bengkel dua hari ini turut menyelitkan perbincangan perkongsian pengalaman, pengajaran yang dipelajari serta amalan yang baik di kalangan negara-negara ASEAN supaya strategi dan langkah yang boleh dibuat untuk mengelakkan bencana yang mungkin berlaku dan mengurangkan kesan semasa atau masa hadapan terhadap perubahan iklim.Selain itu, para peserta dijangka menjana input dan cadangan konkrit untuk mengukuhkan lagi Garis Panduan Draf mengenai Isu-isu Gender berkaitan Perubahan Iklim dan Adaptasi di rantau ASEAN.

Tiga penceramah yang terlibat dalam bengkel ini adalah Asfaazam Kasbani, Program Pembangunan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNDP), Sharifah Mastura Syed Abdullah, Pengarah Institut Perubahan Iklim dan Khairiah Talha, Pengurus Besar Latihan MIP Centre Sdn Bhd.

<<Ketahui lima kebaikan apabila anda aktif buat tarian Zumba di sini.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Previous post

Tips Jaga Kecantikan Bila Umur Anda Masuk 30 Tahun

Next post

Ketahui 5 Jenis Makanan Yang Menjadi Penyebab Anda Kerap Diserang Migrain

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *