Ada Apa?X-Tra

3 Khasiat Telur Masin Buatan Sendiri

Telur Masin - Women Online Magazine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kredit Foto: i.ytimg

Telur masin.Ia sememangnya kaya dengan lemak, protein dan pelbagai asid amino yang diperlukan oleh tubuh manusia.

Selain itu, ia mengandungi pelbagai mineral seperti kalium, fosforus, besi dan pelbagai vitamin yang penting untuk keperluan manusia.Kaedah pengawetan khas telah membuat unsur-unsur di dalamnya lebih mudah untuk menyerap ke dalam tubuh. Telur masin dengan rasa masin yang sederhana adalah popular di kalangan semua peringkat umur.

Biasanya telur masin ini dibuat menggunakan telur itik. Namun begitu, penggunaan telur ayam juga semakin popular diatas permintaan yang tinggi.

Khasiat Telur Masin

Manfaat telur itik masin adalah mempunyai kandungan vitamin A yang cukup tinggi. Sebiji telur itik mentah bersaiz besar dipercayai mengandungi sekitar 472 IU vitamin A, yang merupakan 9.4% daripada pengambilan vitamin harian yang disyorkan.

Menurut University of Maryland Medical Center, tubuh menggunakan vitamin A untuk membantu menjaga kesihatan mata anda. Hal ini juga digunakan untuk fungsi lain seperti memerangi radikal bebas, menguatkan sistem kekebalan tubuh, dan menjaga gigi dan tulang yang sihat.

Telur itik masin mengandungi 0.9 mg vitamin E, iaitu kira-kira 3 peratus daripada keperluan vitamin E harian anda yang disyorkan. Vitamin E adalah antioksidan yang boleh membantu mencegah kerosakan akibat radikal bebas, seperti manfaat daripada vitamin C.

Menurut Medline Plus oleh National Institutes of Health, vitamin E juga menyumbang terhadap pemeliharaan pencernaan dan sistem metabolisme, serta membantu tubuh anda melawan jangkitan dan penyakit.

Telur itik masin juga merupakan sumber yang baik dari mineral yang berbeza yang diperlukan tubuh anda. Sebagai contoh, salah satu telur masin mengandungi 154 mg fosforus yang merupakan 15.4 peratus daripada pengambilan harian anda yang dianjurkan.

Selain fosforus, manfaat telur itik juga menyumbangkan nutrisi berupa kalsium, kalium dan zat besi dalam jumlah yang cukup besar.

 

Baca Juga: Kebaikan Telur Rebus

 

Cara Membuat Telur Masin

Bahan-bahannya:

  • 10 biji telur itik
  • 2 liter air
  • 500 gram garam

 

Baca Juga: Manfaat Air Garam

 

Cara Membuatnya:

Mesti menggunakan telur yang baru dan segar. Saiz bukanlah masalah utama cuma telur jangan terlalu nipis kerana gusar mudah pecah. Jangan terlalu besar kerana telur akan saling berlaga di dalam bekas penyimpanannya jadi risiko pecah perlu diminimumkan. Pilih warna telur yang kehijauan.  Telur mestilah sempurna, tidak boleh rosak ataupun pecah walau sedikit pun. Lubang halus pun tidak boleh kerana melalui lubang itu air boleh masuk dan merosakkan proses pemasinan telur.

  • Basuh telur sehingga bersih dan keringkan.
  • Masak air dan garam dengan api perlahan sehingga garam larut dan likat. Biar sehingga sejuk atau semalaman.
  • Tapis air garam bagi mendapatkan air garam yang betul-betul bersih tanpa kekotoran sampingan.
  • Masukkan telur ke dalam air garam tadi. Pastikan air garam cukup penuh untuk menenggelamkan semua telur sekali gus. Tutup bekas kemas-kemas.
  • Tulis tarikh di luar bekas penyimpanan supaya senang ingat tarikh pembuatannya.
  • Selepas dua minggu, telur sudah boleh direbus. Kemasinan telur bergantung pada air garam tadi dan sekiranya terlalu masin, boleh rendam di dalam air biasa sehari dua bagi mengurangkan masin sebelum direbus.

 

Nota Kaki: SHARE ya artikel ini.

<< Ketahui teknik menanam cekur manis serta khasiatnya di sini.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Previous post

Fenomena Hijab Seksi Terus Menular

Next post

7 Panduan Membeli Kereta Sorong Bayi

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *