Ada Apa?X-Tra

6 Petua Berkesan Halau Cicak

Petua Halau Cicak - Women Online Magazine

Kredit Foto: beetlesinthebush

Petua Halau Cicak. Cicak adalah sejenis reptilia yang berdarah sejuk dan bertelur. Reptilia ini mampu memanjat dinding yang tegak dan licin.

Menurut kajian yang dilakukan oleh pakar sains mendapati pada bahagian telapak kaki cicak mempunyai rerambut halus yang mewujudkan daya lekatan pada tahap nano.

Selain itu, cicak mempunyai keupayaan untuk memutuskan ekornya apabila diancam. Dengan itu, musuhnya akan terperanjat ketika ekornya yang sudah putus bergerak-gerak sementara waktu itu cicak akan melarikan diri.

 

Baca Juga: Cara Halau Nyamuk

 

Namun, kehadirannya di rumah pasti tidak di senangi. Cicak sering meninggalkan najisnya merata-rata. Ia juga sering mengundang kekotoran di rumah. Pasti ramai suri rumah membencinya!

 

6 Petua Halau Cicak

1. Cili kering

Gantungkan sebungkus cili kering di kawasan yang banyak cicak. Bau cili kering itu akan menyebabkan ketidak hadiran cicak.

 

2. Bela Kucing

Cicak sangat takut kepada kucing, jadi belalah kucing untuk penyelesaiannya!

 

3. Kulit Telur Ayam

Cicak sangat alergik dengan mineral kulit telur ayam. Caranya adalah basuh dan keringkan kulit telur ayam itu dalam 2 atau 3 hari. Pecahkan pada saiz yang kecil. Letakkan di mana-mana untuk mengelakkan cicak berkunjung.

 

Baca Juga: Cara Halau Tikus

 

4. Bunuh Serangga

Pastinya anda mengetahui bahawa serangga adalah makanan cicak. Jadi anda seharusnya membunuh serangga terlebih dahulu. Sekiranya rumah anda tiada serangga, pastinya cicak juga tiada!

 

5. Jaga Kebersihan Rumah

Pastikan rumah anda sentiasa bersih dan kemas bagi mengelakkan kehadiran cicak.

 

6. Air dan Cili Api

Cicak sangat tidak sukakan campuran air dan cili api. Ambil 4 hingga 5 biji cili padi dan bancuhkan bersama air. Masukkan dalam botol spray. Kemudian spray di tempat yang adanya cicak.

 

Nota Kaki: Boleh SHARE artikel ini ya!

<< Ketahui petua menghalau lipas di sini.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Previous post

5 Tips Buat Majlis Buai Berendoi

Next post

6 Punca Perempuan Kahwin Lambat

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

1 Comment

  1. jayzee
    September 27, 2016 at 12:24 pm — Reply

    cili api tu kena tumbuk halus dulu ke baru bancuh dengan air? memang pedasla si cicak..haha

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *