ModeStail

Kenali 12 Jenis Kain Satin ‘Power’

Kain Satin - Women Online Magazine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kredit Foto: st.gdefon

Kain Satin. Ia merupakan kain yang mempunyai ciri khas permukaan yang berkilat dan licin, tetapi pada bahagian belakang atau dalam permukaan satin tidak licin dan tidak berkilat.

Kain Satin ditenun dengan serat buatan seperti polyester, asetik, nilon, dan rayon. Kain satin sendiri mula dikenali di Eropah pada awal abad ke-20. Sutera dengan satin mempunyai beberapa ciri khas yang mirip, tetapi kedua-duanya menggunakan bahan serat yang berbeza. Hasilnya, walaupun kedua-duanya terasa lembut di kulit, satin mempunyai permukaan yang lebih kilat dan licin, sementara sutera lebih halus dan ringan.

 

Baca Juga: Tudung Bawal Satin

 

Penenunan kain satin menggunakan dengan cara yang sangat khusus. Bahan harus mempunyai sekurang-kurangnya empat benang dibawa ke permukaan kain untuk “float”.Benang di atas disebut “untai lusi” yang berjalan secara menegak, manakala yang di bahagian bawah disebut “untai makanan”yang berjalan mendatar.

Proses ini disebut mengambang, dan membolehkan sebahagian besar daripada benang untuk memantulkan cahaya, yang membuat kain berkilat dan berkilat di satu sisi. Beberapa satin, disebut double-faced satin, dibuat menjadi berkilat di kedua sisi dengan menggunakan dua set “untai lusi”.

 

Asal-usul Satin

Pada asalnya, semasa Zaman Pertengahan, satin diperbuat daripada sutera dan akibatnya ia adalah sangat mahal dan hanya digunakan oleh golongan atasan. Satin menjadi terkenal di Eropah pada abad kedua belas. Nama ini berasal berasal daripada bandar pelabuhan China Quanzhou, yang namanya dalam (zaman pertengahan) Bahasa Arab adalah Zayton. Pada bahagian akhir Zaman Pertengahan, ia merupakan pelabuhan perkapalan utama sutera, menggunakan Silk Road maritim untuk mencapai Eropah.

 

12 Jenis Kain Satin

 1. Baronet

Mempunyai belakang kain kapas dan rayon atau sutera depan.

 

 1. Double

Satin yang ditenun dengan permukaan berkilat pada kedua-dua belah pihak. Ia adalah mungkin untuk kedua-dua pihak mempunyai corak yang berbeza, walaupun menggunakan warna yang sama.

 

 1. Duchess

Satin adalah berat, satin sengit terutamanya mewah.

 

Baca Juga: Kain Cotton 

 

 1. Faconne

Faconne adalah jacquard satin tenunan.

 

 1. Gatar

Satin dibuat dengan kombinasi sutera dan kain kapas.

 

 1. Messaline

Lebih ringan dan kurang tenunan.

 

 1. Satin Polyester

Satin jenis ini harganya lebih murah, mudah dicuci tetapi sangat licin ketika dijahit. Biasanya satin jenis ini tersedia dalam pelbagai warna dan satin polyester tahan terhadap sinaran cahaya matahari.

 

 1. Satin Sutera

Permukaan satin ini ada pada satu sisi, manakala pada sisi yang lain adalah ‘crepe’ bertekstur sehingga satin ini tidaklah selicin satin sintetik kerana kandungan organik pada satin jenis ini lebih mendominasi. Harga satin sutera juga lebih mahal berbanding dengan satin jenis lainnya.

 

 1. Satin ‘Crepe’

Merupakan jenis satin yang memiliki dua sisi permukaan. Bahagian depan serta belakang, kerapatan tekstur benang pada satin crepe terdapat di sisi belakang kain. Karakter satin ini lembut serta berkilat halus.

 

10. Satin Wrinkled

Jenis satin ini dibuat bentuk lipatan-lipatan kecil, dengan teknik pembuatan seperti kain ‘jumputan’, kemudian dibentangkan.

 

11. Satin Drill

Satin jenis ini digunakan untuk membuat seluar yang ketat atau ‘stretch’ dengan efek berkilat, namun ia tidak panas.

 

12. Satin Lycra

Satin jenis ini banyak mengandungi lycra. Sifatnya lebih berkilat dan cenderung elakstik.

 

Nota Kaki: Jangan lupa SHARE ya

<< Ketahui koleksi jubah muslimah terkini yang harus anda miliki di sini.

 

 

Previous post

10 Tempat Menarik Di Bandung Yang Rugi Kalau Anda Tak Pergi

Next post

5 Kebaikan Senaman Yoga

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

1 Comment

 1. March 8, 2015 at 9:26 am — Reply

  oohhh…. banyak betul jenis satin.. ingatkan satu jenis je.. hehehe

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *