SajiSihatTips

Ketahui Petua Menghalau Lipas Di Rumah

petua menghalau lipas - women online magazine

( Gambar ini hanyalah sebagai hiasan sahaja )

Lipas merupakan serangga yang di katakan ramai yang tidak mengemarinya. Jom ketahui petua halau lipas dari rumah anda.

 Lipas, salah satu binatang yang mengelikan dan selalunya ia akan dipukul menggunakan penyapu, selipar dan sebagainya sehingga mati. Tahukan anda, jika binatang ini dipukul akan mendatangkan keburukan yang mana puncanya berada di bahagian isi perut lipas.

Perut lipas mengandungi cacing halus dan lembut yang akan hidup meskipun di luar daripada tubuh lipas. Bila cacing ini berada luar daripada tubuh lipas, dia akan mencari tempat baru. Cacing ini bersaiz pendek dan dapat dilihat melalui mata kasar pada jarak 10-20 cm.

Anda tidak percaya! Ia boleh dibuktikan melalui kaedah ini dengan cara meletakkan isi perut lipas di atas kertas hitam atau cermin dan anda dapat lihat cacing yang keluar dari perut lipas yang meronta-ronta mencari tempat baru.

[sociallocker id=”6592″]Sangat bahaya, jika cacing ini memasuki kulit tubuh kita terutama kaki kerana dapat masuk melalui pori-pori kulit atau bila ada luka terbuka. Anda ingin tahu petua untuk menghalau lipas di dapur atau ruang tamu anda. Jom ketahuinya!

 • Ambil sebuku sabun mandi dan potong kecil. Kemudian letakkan ketulan kecil sabun ini di setiap kawasan yang mempunyai lipas. Biarkan sahaja dan lihat hasilnya.
 • Potong dan letakkan hirisan lemon di kawasan yang ada lipas dan lipas akan bertempiaran lari. Selepas beberapa hari apabila lemon sudah kering, gantikan dengan lemon yang baru.
 • Ambil hujung timun atau pangkalnya dan letakkan di tempat yang ada banyak lipas. Kemudian lihat lipas akan mati.
 • Ambil beberapa biji buah pelaga dan letakkan di tempat lipas membiak.
 • Kalau terlalu banyak sangat lipas, sediakan ubi kentang yang direbus dan dilecek dicampurkan bersama serbuk penaik dan gaul. Buat seperti begedel dan letak di tempat banyak lipas.
 • Letakkan hirisan daun pandan di dalam uncang tebuk uncang itu, kemudian letakkan di dalam laci atau di tempat pembiakan lipas.

[/sociallocker]

Kebiasannya untuk keperluan pengetahuan asas, kita juga perlu tahu informasi seperti di bawah ini contohnya:

Ada banyak lagi tip-tip menarik untuk rumah anda yang kami kongsikan di sini. Jom setia bersama kami setiap hari membaca topik-topik yang menarik menerusi email anda. Daftarlah sebagai Rakan VIP WOM dan dapatkan hadiah menarik untuk anda..

<< Jom ketahui cara untuk menghalau lalat pula ke halaman berikutnya.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Previous post

5 Cara Atasi Kecederaan Semasa Bersukan

Next post

7 Cara Menghalau Semut Tanpa Stres

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

4 Comments

 1. May 10, 2014 at 5:07 pm — Reply

  hah! sy suka! rumah sy byk lipas.. geram je tgk… nk kena buat petua2 ni… t.kasih!

 2. July 15, 2014 at 8:55 pm — Reply

  […] sumber: www.wom.my […]

 3. AMAR
  September 22, 2015 at 6:17 pm — Reply

  saya nak tahu petua menghalau lipas dan cicak di rumah

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *