Aku & DiaRomantika

Apa Nak Buat Bila Kekasih Curang?

Kekasih Curang - Women Online Magazine

Kredit Foto: i.huffpost.com

Kekasih Curang.Mengetahui kekasih curang memang memedihkan hati!

Cinta sejuta warna dan penuh dengan pelbagai rasa! Bagi anda yang sedang jatuh cinta, sudah pasti dunia ini seakan milik kalian berdua.Hari-hari terasa cukup indah. Cinta telah membuatkan anda jadi lebih bersemangat dan ingin selalu bahagia.

Ketika baru-baru jatuh cinta, apa sahaja yang terbayang di ruang mata anda hanyalah kesempurnaan si dia. Namun, setelah sekian lama menyulam cinta bersama, keserasian itu terasa semakin berkurangan.Banyak perkara boleh mengganggu hubungan cinta.

Salah satunya adalah apabila kekasih curang! Ketika mengalaminya, hati terasa amat sakit dan hancur berkeping-keping. Semua keindahan cinta yang selama ini anda nikmati seakan hilang sirnanya. Umumnya perilaku curang ini tidak hanya disebabkan sikap seseorang yang kurang bertanggungjawan, kurang komitmen dan hati busuk. Sebaliknya, kecurangan itu berlaku seakan diundang oleh sikap-sikap buruk pasangannya sendiri.

Apapun penyebabnya, perilaku curang tetap salah dan tidak wajar dicontohi. Orang yang baik akan membina dan mengakhiri perhubungan yang terjalin dengan cara yang baik. Supaya tidak dicurangi kekasih, ada baiknya anda membina benteng diri anda sendiri!

 

Apa yang perlu anda lakukan supaya kekasih tidak curang: 

  1. Pegang Komitmen Pada Perhubungan

Agar pasangan mempunyai komitmen, anda juga harus memiliki komitmen pada perhubungan tersebut. Sebahagian kekasih curang kerana pihak perempuan yang terlebih dahulu curang. Jika anda tidak ingin kekasih curang, jangan cuba-cuba ‘bermain hati’ dengan lelaki lain. Syukurilah pasangan yang ada di hadapan anda.

 

  1. Jangan Cemburu Buta

Cemburu memnag salah satu tanda bahawa anda amat mencinta si dia. Ramai pakar cinta yang berpendapat bahawa cemburu diperlukan untuk meningkatkan perasaan kasih sayang dan cinta. Namun, cemburu yang dimaksudkan adalah cemburu yang mengenal batasan dan bukannya cemburu buta!Cemburu yang berlebihan akan membuatkan si dia seolah dicurigai pada setiap saat. Keadaan ini sudah pasti akan membuatkan si dia berasa tidak selesa dan apabila timbul perasaan tidak puashati tersebut, tentu mudah bagi si dia untuk berpaling kepada gadis lain.

 

 

Baca Juga: Tips Elak Gaduh Besar

 

 

  1. Jadilah BFF nya

Sebahagian orang berkomunikasi dengan pasangannya hanya perkara-perkara yang berkaitan dengan masalah cinta. Jadilah BFF atau sahabat karib si dia. Ketahui dan berikan si dia semangat untuk diri dan keluarganya. Jadilah tempat si dia mencurahkan rahsia hati serta ringankanlah beban hidupnya dengan mendengarkan segala keluh kesahnya.

 

  1. Hormati Privasi Hidupnya

Terikat dalam sesebuah perhubungan bukan bermakna, lelaki dan wanita mesti sentiasa berkepit dan harus tahu dari A hingga Z tentang pasangan.Meskipun mempunyai pasangan, normal apabila seseorang ingin memiliki waktu sendiri dan tidak ingin memberitahui beberapa perkara tentang dirinya. Jangan lupa bahawa si dia juga memerlukan ruang privasi untuk dirinya. Jangan masuk campur dalam semua urusannya.

 

  1. Penuh Perhatian

Setiap orang, tak kira lelaki mahupun wanita pasti memerlukan perhatian dan pengertian daripada pasangannya. Orang yang cenderung mementingkan dirinya sendiri akan membuatkan pasangan tidak selesa untuk berada di sisinya.Jika tidak dengan sikapnya dan tidak mahu mencari jalan penyelesaian bersama, tidak mustahil keadaanini akan membuka hatinya pada orang lain yang lebih memberi perhatian dan peduli dengannya. Sentuhlah hati si dia dengan penuh kasih sayang dan ketulusan kerana inilah yang akan membuatkan hubungan anda berdua terus bertahan.

 

  1. Bijak, Berdikari & Kreatif

Jadilah gadis atau wanita yang bijak, berdikari, kreatif dan aktif. Kebanyakan lelaki menyukai gadis atau wanita yang bijak dalam berbagai perkara dan boleh membantu dalam menemukan jalan penyelesaian tiap daripada masalah yang dihadapinya. Gadis atau wanita yang bijak dan kreatif juga menjadi kebanggaan lelaki. Hindari sikap terlalu pendiam, tetapi komunikatiflah agarboleh menyampaikan pesanan yang baik kepada pasangan.

 

Kesimpulan

Tidak dinafikan perilaku kekasih jurang adakalanya disebabkan oleh keperibadian si dia yang memang tidak baik. Tetapi, jika anda telah melakukan pelbagai usaha secara maksimum untuk mempertahankan hubungan, namun kekasih tetap curang, bersyukurlah kerana anda boleh terlepas daripadanya. Ini adalah kerana kekasih curang yang bersikap seperti itu sememangnya tidak layak untuk anda pertahankan. Berpisah jauh lebih baik daripada anda menghabiskan banyak waktu, tenaga dan fikiran untuk si dia yang mempunyai niat yang tidak baik!

 

Baca Juga: Kemurungan: Penyakit Mental Akibat Stress

 

Nota Kaki: SHARE artikel ini dengan kawan-kawan anda supaya mereka boleh membina benteng pertahanan agar kekasihnya tidak curang!

<< Ketahui dan cuba kenali ciri-ciri wanita mata duitan di sini.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Previous post

7 Cara Bangkit Dari Kegagalan Hidup

Next post

Resepi Kek Batik Leleh

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *