SenamanSihat

3 Senaman Berkesan Mengecilkan Perut Buncit

Mengecilkan Perut. Ada dua perkara penting untuk memiliki perut yang rata atau leper.

Pertamanya, anda perlu bersenam dan yang keduanya menjaga pola pemakanan.Bagi anda yang ingin mengecilkan perut, anda tidak boleh lari daripada melakukan senaman dan ia perlu dilakukan secara rutin.

Berikut 3 senaman paling berkesan untuk mengecilkan perut yang wajib anda cuba. Bahkan untuk melakukan senaman ini, ia tidak mewajibkan anda ke gym.Melakukannya di rumah pun boleh!

 

mengecilkan-perut-woman-online-magazine

Kredit : adclinic

  1. Sit Up

Sit up merupakan gerakan mengangkat tubuh bahagian atas daripada posisi telentang ke atas dengan menggunakan otot perut. Di samping itu, anda boleh juga menggabungkan dengan ‘crunche’ iaitu mengangkat bahagiantubuh sebanyak 30 darjah daripada posisi awal, ke kiri dan ke kanan secara bergantian.

 

mengecilkan perut 2 - woman online magazine

Kredit : woldfitness

  1. Push Up

Push up cukup berkesan untuk membakar lemak tubuh.Jika anda tidak berupaya melakukan push up dengan tumpuan di hujung jari kaki, anda boleh mencuba push up dengan lutut sebagai tumpuan. Apabila anda sudah yakin dengan kekuatan tangan, jangan lupa untuk mencuba melakukan push up dengan menggunakan hujung jari kaki sebagai tumpuan bagi mendapatkan hasil workout yang lebih baik dan cepat.

 

mengecilkan perut 3 - woman online magazine

Kredit : gogetfit

  1. Squat

Ia merupakan gerakan duduk di kerusi bayangan. Ketika melakukan squat, anda akan menggerakan tubuuh naik-turun dengan kaki sebagai tumpuan.Bagi permulaan, anda boleh melakukan squat sebanyak 50 kali. Bagi anda yang belum biasa melakukannya, sudah pasti akan mengalami sakit pada bahagian kaki di permulaan anda workout. Setiap hari anda perlu tambahkan latihannya sedikit demi sedikit supaya lemak-lemak yang ada di perut terbakar dan berubah menjadi otot.

<< Ketahui tiga cara mudah untuk memiliki punggung seksi di sini.

 

 

Previous post

Tips Nampak Lebih Muda Dengan Diet Sihat

Next post

Resepi Kek Coklat Moist Meleleh

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *