ProblemSihat

7 Punca Sakit Belakang

 

punca sakit belakang - women online magazine

Foto: Sekadar Hiasan.

Punca Sakit Belakang.Apa yang menyebabkan anda sering sakit belakang? Ketahui 7 punca sakit belakang yang kerap menyerang anda.

Sakit pada bahagian belakang badan cukup menyiksakan dan boleh menganggu aktiviti seharian. Apatah lagi jika pekerjaan yang anda lakukan itu merupakan jenis pekerjaan yang mengerah tenaga serta keringat. Sudah pasti, kesakitan itu tidak terperi!

Sakit belakang dikatakan lebih menyiksakan berbanding pada bahagian tubuh lain, sehingga boleh membuatkan seseorang itu berkeadaan dalam serba tak kena. Bukan sahaja tidak lena tidur, bahkan tak mampu juga untuk duduk dan berdiri.

 

Baca Juga: Tips Tidur Lena

 

Rasa berdenyut-denyut dan sakit belakang selalunya tidak terjadi secara tiba-tiba, banyak perkara yang tidak anda sedari menjadi punca sakit belakang. Jangan tak percaya, perkara-perkara yang mungkin anda anggap remeh dan sering anda lakukan setiap hari tanpa anda sedari itulah merupakan punca sakit belakang!

 

Jom semak di antara  punca sakit belakang;

 

1. Komputer

Jika anda bekerja di pejabat/di rumah dan menggunakan komputer seharian, anda sebenarnya cukup berisiko terkena sakit belakang. Menggunakan komputer dengan postur duduk yang tidak tepat  boleh menyebabkan sakit belakang. Untuk mencegahnya, duduklah dengan postur yang betul dan kemas meja kerja anda dengan baik.

 

Baca Juga: Mencegah Sakit Belakang Ketika Tidur

 

 2. Kasut

Memilih kasut juga penting untuk menjaga kesihatan belakang serta mencegahnya daripada rasa berdenyut-denyut. Salah satu, kasut yang paling banyak mengundang sakit belakang adalah kasut tumit tinggi. Kasut jenis ini akan membuatkan tubuh lebih condong ke depan sehingga membuat tulang belakang bekerja lebih kuat.

 

3. Beg

Beg yang terlalu berat juga adalah punca sakit belakang. Jika anda sudah terbiasa ‘menggendong’ beg yang berisi macam-macam, sehingga membebankan, cuba kurangkan ya. Mulai besok, jangan lagi bawa beg yang terlalu berat!

 

Baca Juga: Rahsia Beg Tangan Wanita

 

4. Telefon bimbit

Menggunakan telefon bimbit dalam waktu yang terlalu lama juga boleh mengundang punca sakit belakang.  Biasanya ketika menggunakan telefon bimbit, seseorang itu akan mencondongkan lehernya dan membuatkan postur tubuh menjadi tidak kena. Jika berjalan dalam masa yang agak lama, tidak mustahil anda akan diserang sakit belakang.

 

5. Dompet

Meletakkan dompet tebal di saku belakang, seperti yang sering dilakukan oleh kaum lelaki boleh menyebabkan sakit belakang. Kebiasaaan ini boleh menjadi punca sakit belakang kerana kedudukan dompet yang terlalu tebal dalam waktu yang lama akan memberikan tekanan pada otot di dalamnya.

 

6. Kurang bersenam

Ketika berasa sakit belakang biasanya seseorang akan beristirahat dan tidak berani untuk lasak bergerak. Sedangkan, jika ingin segera sembuh daripada kesakitan tersebut, anda disarankan agar tetap aktif melakukan senaman. Yoga adalah salah satu senaman yang boleh dilakukan untuk meredakan sakit belakang.

 

7. Berbasikal

Punca sakit belakang juga boleh dikaitkan dengan aktiviti berbasikal. Ia terjadi jika kedudukan basikal tidak tepat dengan postur tubuh ketika anda berbasikal.

 

Baca Juga: Manafaat Basikal Senaman

 

Nota Kaki: SHARE artikel ini dengan kawan-kawan anda. Jangan lupa tau!

<< Sebagai wanita, anda harus tahu kesalahan memilih saiz bra akan memberikan masalah kesihatan pada diri anda sendiri. Ketahui di sini…

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Previous post

4 Tips Kawal Marah Dengan Mudah

Next post

Mulut Berbau? Cuba 7 Cara Hilangkan Bau Mulut Ini!

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

1 Comment

  1. July 3, 2014 at 1:42 am — Reply

    Saya memang seharian mengadap komputer, mungkin sebab itu sering sakit belakang

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *