ProblemSihat

Ketahui Punca Sebenar Penyakit Gila Meroyan & Cara Untuk Mencegahnya

Meroyan - Women Online Magazine

Foto: i.huffpost

Meroyan atau kemurungan posnatum ialah satu masalah yang biasa. Dahulu, pendapat mengatakan bahawa satu daripada sepuluh orang ibu menghidapnya. Namun kajian kini, seorang daripada empat ibu menghidap penyakit ini.

Meroyan kadangkala disalah anggap sebagai murung bayi. Jika anda menghidapi murung bayi, pada hari-hari pertama selepas melahirkan anda akan menjadi muram, sering menangis, letih dan rasa tertekan. Ini dijangka adalah disebabkan perubahan-perubahan hormon secara mendadak dalam badan anda. Dengan bantuan yang sesuai, anda akan merasa lebih sihat dalam beberapa hari.

Simpton Meroyan

  • Mempunyai perasaan putus asa.
  • Anda dihantui rasa bersalah.
  • Merasa amat letih.
  • Kerap menangis dan muram.
  • Sentiasa berasa sunyi dan gelisah.
  • Anda mengandaikan diri anda seperti terperangkap.

Semua ibu merasakan satu atau lebih dari perasaan ini pada masa-masa tertentu. Tetapi, jika anda merasa tidak berdaya dan perasaan ini tidak reda-reda walaupun masa terus berlalu, anda mungkin menghidap meroyan atau kemurungan posnatum.

Biasanya ia berlaku apabila bayi anda berumur antara empat hingga enam minggu, tetapi ada kalanya ia bermula beberapa bulan selepas bayi dilahirkan. Sebelum itu, anda merasa gembira menjaga bayi anda. Kemudian, anda sedar kemurungan datang secara perlahan.

Apakah Punca Berlakunya Meroyan?

Meroyan mungkin disebabkan kimia otak atau reaksi anda kepada perubahan-perubahan hormon yang berlaku dalam badan. Adakalanya, perkara-perkara harian biasa sahaja boleh terasa terlalu membebankan. Apatah lagi keadaan-keadaan yang lebih sukar untuk diatasi, seperti:

Cara Mengelakkan Dari Meroyan

Makanan menggerakkan tenaga dan sistem imunisasi anda, jadi, makanan seimbang akan menghindarkan anda daripada menjadi letih dan tidak bertenaga.

  • Bahan bacaan

Mendapat bayi kadangkala boleh membuat anda rasa terasing, tetapi jika anda menghidapi meroyan atau kemurungan posnatum anda akan merasakan betul-betul terasing. Bacalah bahan bacaan mengenai ibu.

Anda perlu menjaga diri anda supaya dapat menjaga bayi anda. Jangan bebankan diri dengan perkara-perkara yang tidak perlu dibuat. Biarlah realistik tentang apa yang boleh dicapai dan jangan lupa untuk menyeronokkan diri sendiri.

Kesimpulan

Jagalah diri anda dengan baik semasa hamil dan cuba kurangkan tekanan dan terima semua bantuan yang ditawarkan. Lebih banyak sokongan yang diperolehi semasa hamil, lebih kuat dan yakin anda rasakan apabila sudah mendapat bayi anda.

Setengah doktor berpendapat bahawa jika anda mendapatkan suntikan hormon progesteron secara teratur selepas melahirkan, risiko meroyan atau kemurungan posnatum akan berkurangan. Minta informasi lanjut daripada doktor anda.

<< Ketahui cara mudah untuk mengatasi masalah bau kaki di sini.

 

Previous post

Sesekali Bergaya Dengan Baju Sejuk Memang ‘Cun’!

Next post

Tips Kulit Cantik – Ketahui 6 Jenis Makanan Yang Berfungsi Menegangkan Kulit

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *