ProblemSihat

Semak, 5 Petua Tradisional Hilangkan Derita Sakit Tekak

Sakit Tekak - Women Online Magazine

Sakit tekak adalah penyakit yang paling biasa menyerang kanak-kanak mahupun dewasa. Sakit tekak ini biasanya bermula dengan gejala batuk, diikuti rasa gatal di bahagian tekak seterusnya menyebabkan sakit tekak.

Tekak yang membengkak disebabkan jangkitan kuman akan memberi kesan kepada struktur kotak suara di mana ia akan terjejas dan menyebabkan suara menjadi garau serta kadangkala sukar mengeluarkan suara. Tekak akan menjadi sakit dan sukar menelan serta membuatkan anda tidak selesa.

Punca Sakit Tekak

Sakit tekak biasanya disebabkan oleh dijangkitan virus dan pantogen bakteria. Virus biasanya akan sembuh dengan sendiri dalam jangka masa tertentu manakala pantogen bakteria memberi tindak balas baik kepada rawatan antibiotik.Virus merupakan penyebab yang biasa kepada masalah sakit tekak jika dibandingkan dengan patogen bakteria.

Tanda-tanda Sakit Tekak

Rawatan Hilangkan Sakit Tekak

  • Pengambilan Paracetamol adalah efektif dan selamat. Ia merupakan pilihan ubat untuk analgesia dalam sakit tekak.
  • Ubatan jenis cecair (minum air) dan kumur dengan air suam.
  • Lozenges (ubat kemam) untuk tekak dan ubat kumur boleh membantu meredakan sakit tekak dan melegakan rasa ketidakselesaan tekak.
  • Agen Anti-Inflammatory Bukan Steriod (NSAIDs) Ibuprofen (NSAID) telah meningkat penggunaannya sekarang untuk rawatan kesakitan dan demam di kalangan kanak-kanak dan orang dewasa yang mengalami sakit tekak.

Petua Tradisional Hilangkan Sakit Tekak

Ambil segelas air dan masukkan sesudu garam. Kacaukan sehingga larut lalu berkumur. Air garam dipercayai mampu menjadi penawar sakit tekak dan mengurangkan radang sakit tekak.

  • Jus Timun

Kisarkan timun sehingga menjadi jus. Jus timun boleh mengurangkan gatal-gatal di bahagian tekak.

Ambil segelas air suam dan campurkan perahan limau nipis. Kemudian tambahkan sesudu kecil madu lebah. Minum campuran ini 3 kali sehari.

  • Air Asam Jawa

Segelas air suam, dicampur dengan asam jawa. Kacau dan biarkan seketika kemudian tapiskan.

Kredit foto: i.huffpost.com

<< Ketahui apakah punca sebenar hidung kerap tersumbat di sini.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Previous post

Khasiat & Kebaikan Si Daun Pandan!

Next post

Vitamin Ubat Jerawat Paling Mujarab!

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *