Petua PemakananSihat

1001 Kebaikan Kurma Di Bulan Ramadan

rahsia kebaikkan kurma-formulakecantikan

Kredit Foto: Ana Faesal

Kebaikan Kurma. Anda nak tahu rahsia kebaikan kurma di bulan Ramadan? Kurma juga  mampu membantu  anda menurunkan berat badan tau.

Buah kurma boleh membantu anda untuk kuruskan badan secara semulajadi. Rahsia kebaikan kurma ini didedahkan bertujuan untuk memberikan maklumat tentang kebaikannya yang mungkin selama ini kita tidak tahu.

Lagipun kebiasaannya kita hanya memakan buah kurma di bulan Ramadhan sahaja. Tapi sekarang tahukah anda ramai pengamal kecantikan sudah menyedari akan khasiat yang terkandung dalam buah kurma itu.

Bagaimana caranya untuk menjadikan makan buah KURMA sebagai satu amalan?

Mudah sahaja caranya, iaitu menjadikan kurma sebagai hidangan makan malam anda. Kalau sebelum ni makan malam anda dihidangkan dengan nasi dan lauk pauk, cuba gantikannya dengan kurma. Waktu berbuka kurangkan pengambilan nasi dan makanan berat. Ingatlah, matlamat berpuasa bukanlah untuk makan mewah sewaktu berbuka.

Baca Juga: Khasiat Beras Perang

Tetapi amalan ibadah serta keinsafan yang perlu ada pada diri sendiri. Cuba cara ini dalam masa sebulan, anda pasti akan nampak hasilnya. Badan bukan sahaja akan menjadi kurus, tetapi juga sihat.

Buah kurma sememangnya kaya dengan pelbagai khasiat. Seperti yang terdapat dalam info maklumat buah kurma  kaya dengan Potassium yang dapat menyeimbangkan kembali kandungan air dalam tubuh badan dan membantu dalam pembinaan otot termasuk jantung serta memelihara sistem saraf.

Bukan itu sahaja, makanlah kurma tanpa perlu membuang kulitnya kerana pada kulitnya itulah terkandung serat. Kurma adalah antara buah-buahan yang amat kaya dengan serat, serat larut mahupun tak larut. Kita sering menganggap buah-buahan seperti pisang itu mengandungi serat yang tinggi, tetapi tahukah anda, dalam 100g kurma terdapat 8g serat sedangkan dalam 100g pisang hanya terdapat 2.6g serat. Kandungan serat yang tinggi amat baik untuk sistem pelawasan.

Baca Juga: Penyebab Sembelit

Baginda Rasulullah SAW juga sendiri telah beberapa kali menyebut perihal kurma dan khasiatnya, dan ianya amat sinonim dengan kisah sirah Baginda.

“Kemudian Kami tumbuhkan kerananya kebun kurma dan anggur untuk kamu. Disana kamu peroleh buah-buahan yang banyak dan sebahagiannya kamu makan“
Al-Mukminah ayat 19
“Sesiapa yang memakan 7 biji tamar ‘Ajwah’, dia akan terkawal daripada kejutan syaitan dan sihir pada hari itu“.
Sabda Rasulullah SAW

 

Huh… siapa sangka dengan buah kurma kita dapat menguruskan badan.Nikmati buah kurma bersama diet dan senaman yang berterusan perlu diamalkan bagi menjamin keperluan diet yang betul.

 

Baca Juga: Cara Bakar Lemak Di Perut

 

Nota Kaki: Selamat menjadi kurus dan SHARE artikel ini dengan kawan-kawan anda yang mengalami masalah berat badan supaya mereka juga tahu tentang kebaikan kurma ini.

<< Ketahui khasiat Omega 3

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Previous post

5 Tips Pilih Beg Tangan Yang Sesuai Dengan Diri Anda

Next post

4 Tips Kawal Marah Dengan Mudah

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

1 Comment

  1. ahmad
    June 7, 2016 at 8:18 am — Reply

    tu surah al mu’minun kan? sbb takde nama surah al mukminah

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *